Bu zor günlerde kimse aç kalmasın

BUGÜN iki güzel olaydan söz etmek istiyorum. Mutfak Girit’ten başlayayım... Alsancak’ın ünlü lezzet durağından... “Askıda Yemek” uygulaması başlattılar... “Huriş” diye anarım onu ben... Fazla da lafım yok... Söz Huriye Erman Öztin’de:

Haberin Devamı

 

ÇORBA PARASI BİLE YOK
“28 Eylül 2020 tarihinden itibaren Mutfak Girit olarak askıda yemek uygulamasını başlattık. Dünyadaki ve ülkemizdeki pandemik süreçte pek çok kişi maddi, manevi zarar gördü ve süreç belirsiz. Birçok iş yeri kapandı. Pek çok işsiz ve iflas eden, bunu belli etmemeye çalışan insan var. Görüntüde senin benim gibi, fakat cebinde, cüzdanında çorba içecek parası olmayan insanlar biliyorum.

PAYLAŞMAYI UNUTMA
Biz Mutfak Girit olarak elimizden geldiğince hastalara, öğrencilere, kapımıza ‘yemek’ diye gelen herkese yardımcı oluyoruz. Amacımız, insanımıza benlik değil, birlik bilincini hatırlatmak, unutulmaya yüz tutan paylaşma ve bunu gizli yapma geleneğini yaşatmak için bir farkındalık yaratmak.

Haberin Devamı

İHTİYACI OLANA YEMEK
Ülkemizde özellikle fırınlarda askıda ekmek olduğunu biliyorum. Ama her hangi bir lokantada buna rastlamadım. Örneğin, siz lokantanızda 50 liralık yemek yediniz ve kasada ‘askıda yemek’ yazısını gördünüz. Eğer isterseniz bize 50 değil, 70 lira ödüyorsunuz. Biz fark olan 20 lirayı askıda yemek tahtasına yazıyoruz. Orada biriken paralarla gelen ihtiyaç sahipleri yemek yiyebiliyor.

UMARIM YAYGINLAŞIR
İtalyanlar espresso içmeye çok düşkünler. Bu onların askıda kahve geleneğinden dünyanın pek çok yerine yayılmış. İnsanlarımızın bu adıma duyarsız kalmayacaklarını düşünüyorum. Umuyorum pek çok restoran ve lokantada yaygınlaşır da insanlar tok uyur. (Tel: 0232 422 71 15)”

-----

 
BİR ETKİNLİK
Tarla karıncaları

VE, gelelim Urla’daki Köstem Zeytinyağı Müzesi’ne... İzmir’in efsane ortopedi uzmanı Doç. Dr. Levent Köstem’in büyük sabırla, yıllarını vererek kurduğu müzede sıra... Yalnız Türkiye’de değil, dünyada bile eşi benzeri yok... Çok lafa gerek yok, söz onlarda:

AMAÇ ÇOCUKLARA KATKI
“Müzemizin kuruluş amaçlarından birisi de çocukların eğitimlerine katkıda bulunabilmekti. Buna uygun altyapı çalışmalarımız tamamlanınca etkinlik programımızı uygulamaya koyduk. Yaşayan müzelerde uygulamalı çocuk eğitim programları vardır. Biz de 4-5-6-7 yaş grupları için sosyalleşmeyi sağlayan, doğayı tanımaları, el becerilerini geliştirmeleri ve eğlenmeleri için türlü etkinlikler düzenliyoruz.

Haberin Devamı

BİLİM SANAT MERKEZİ
Tüm çalışmalar müzemiz bahçesinde ve BilimSanat Tasarım Merkezi’nde (BİSTAM) düzenlenmektedir. Müze bahçesinde yer alan kuzularımız, tavuklarımız, sebze bahçemiz, meyve ağaçlarımız çocukların görsel ve zihinsel dünyalarını geliştirme amacını taşımaktadır. Sosyal medyadan yaptığımız duyurulara talep yoğun oldu. Kış döneminde de çalışmalarımız devam edecektir. Kovid-19 önlemleri kapsamında katılımcı sayısı düşük tutulmaktadır. Zaman ilerledikçe içeriklerimiz ve yaş grubu aralığımız genişleyecektir.

SEBZE MEYVE EĞİTİMİ
‘Tarla Karıncaları’ etkinliğimizden sebze ve meyveleri öğrenme, tarladan hasat yapma, hayvanlarla vakit geçirme, oyun ve ahşap boyama ile geçen dolu dolu bir etkinlik için 0537 911 23 23 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.”

Yazarın Tüm Yazıları