Paylaş
( Nitekim televizyonlarda kamu duyurusu olarak da ilkyardımın ve eğitiminin önemi vurgulanıyor. Bazı özel ve kamu kuruluşlarında çalışanlara ilkyardım eğitimi veriliyor. Mutlaka eğitim verilmeyen yerler de vardır.
ZORUNLU EĞİTİM
Geçenlerde bedelli askerlikle ilgili haberlere bakıyordum. Bedelli askerlere 21 günlük eğitim süresince silah söküp takma, atış, yat-kalk, selam ve yangın söndürme gibi dersler verilecekmiş. Aklıma geldi. Bu derslere ilkyardım da eklenemez mi? Düşünsenize, yaklaşık 400 bin kişiye zorunlu ilkyardım öğretiliyor... 100 binlerce kişinin ilkyardım eğitimi görüp belge alması azımsanabilir mi? Fena mı olur? Dedim ya, aklıma geldi öneriyorum...
-----
SÖZ
SİZİN
BİR ÇEVRE UYARISI
Dünyayı bekleyen büyük
tehlikeyi anlatmak gerek
BU yıl 8 Eylül’de ikincisi düzenlenen “İklim için Ses Ver” eylemine katılan çevre yazarı, gazeteci Ahmet Aydın Akansu, “Karbon ayak izinizi küçültün” bildirileri dağıttı. Ve Akansu, küresel ısınma tehlikesine dikkat çekip öneriler sıraladı:
ANA NEDEN KÜRESEL ISINMA
“Aşırı sıcaklardan bunalmayan kalmamıştır herhalde. Birinci sebebi küresel ısınma. Bilim adamları bas bas bağırıyor. Atmosfere salınan karbondioksit gazı nedeniyle küresel ısınmanın aşırı arttığı, dünyanın dengesinin bozulduğu, mevsimlerin anormal hal aldığı, orman yangınlarının arttığı, buzulların eridiği, sel baskınlarının yaşanacağı sık sık haber olup tekrarlanıyor. Gazete, kitap okuyan, haberleri dinleyen, inceleyenler bu ciddi sorunları biliyor ve mücadele ediyor. Ancak bilmeyen veya ilgilenmeyenlere öğretmemiz gerekmiyor mu?
KAÇ İZMİRLİ BİLİNÇLİ
İzmir’i örnek alalım. Resmi kayıtlara göre 4 milyon 250 bin insan yaşıyor. İzmir’de, dünyamızın aşırı ısınmasına (küresel ısınma) neden olan faktörleri bilenlerin ve mücadele edenlerin sayısı sizce kaç? ‘500 bini geçmez’ diyor ve iddia ediyorum. 500 bin kişi, ‘Bu sıcaklar perişan ediyor, mevsimler değişti, küresel ısınma durdurulmalı, ormanlar yok oluyor, her yer çöplük içinde’ diye yakınıyor.
2 MİLYON KİŞİ KAZANIRIZ
Bilgisi olmayan, ilgilenmeyen 3 milyon 750 bin kişiye küresel ısınmayı anlatmak için işte önerim. İzmir’de her gün 2 milyon kişinin belediye otobüsü, vapur, İZBAN, metro ve tramvay kullandığını kabul edelim. Araç, istasyon ve duraklara televizyon ekranları kurulup, sürekli küresel ısınmanın nedenleri, önlemler, orman ve denizlerin önemi, hava kirliliği ve zararları, çöplerin geri dönüşüm yoluyla ekonomiye katkıları gibi yayınlar yapılsa, ilgisiz 2 milyon kişi daha kazanılsa fena mı olur?
BİLGİ AKTARMAYA VARIM
Bu şehirde derelerin, körfezin ve mazgalların temizliğine yılda en az 5-6 milyon TL harcanıyor. Bu paranın yarısı halkın bilinçlendirilmesi, hatta ödül sistemi ile çöplerin ekonomiye kazandırılması yararlı olmaz mı? Olur ve değeri ölçülemez. Bu konuda belediyede bir masa oluşturup, meclis toplantısına katılıp bilgilerimi aktarmaya bile varım.”
-----
BİR ALKIŞ
Kuşçu Hoca’ya
‘hizmet ödülü’
EGE Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Sıkı’ya, İzmir Kuş Cenneti’nin biyolojik özellikleri, korunması, ekosistemlerin ısürdürülebilirliği ve gelecek nesillere aktarılması konularında yaptığı bilimsel çalışmalardan dolayı “Ege Üniversitesi Hizmet Ödülü” verildi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ödül belgesini verdiği “Kuşçu Hoca”, “Kuşların Elçisi” olarak ünlenen Sıkı’ya çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
KORUMAYA DEVAM
“Kuş Cenneti’nin sahip olduğu uluslararası antlaşmalar, kanun ve yönetmeliklerden doğan haklarını korumaya bundan sonra da devam edeceğim” diyen Sıkı, Gediz Deltası’nda yer alan Kuş Cenneti’nin bilim dünyasına ve kamuoyuna duyurulmasının yanı sıra yasal statü kazanması, korunması ve geliştirilmesi için çok sayıda bilimsel proje üreterek, bu projelerin hayata geçirilmesini sağladı.
-----
BİR ALINTI
UYARI: Kirletilip durursa böyle insafsızca/ Toz duman edilirse çevre/ Çam bırakmazsak devire devire/ Hasret kalırız maviye yeşile/ Ciğerlerimiz döner kevgire/ Hepimiz kaldırılırız revire!/ Bulamaz derdimize çare Lokman Hekim bile... (Erhan TIĞLI)
Paylaş