KİM HANGİ ESERİ SÖYLÜYOR
Albümde, Göksel “İzmir’in Kavakları”, Öznur Serçeler “Fayton”, Feridun Düzağaç “Gerizler Başı”, Fehmiye Çelik Bostancı ve Feryal Akkaya “Ah Bir Ataş Ver”, Nil İpek “Mendilimin Ucuna Sakız Bağladım”, Sinan Kaynakçı “Milo Mu Ke Mandarini”, Yiğit Kaya “Esma”, Ferman Akgül “Uçun Kuşlar Uçun İzmir’e Doğru”, Doğan Duru “Harmandalı” türkülerini seslendirecek.
-----------------------
BİR DESTEK DEMETİ
DÖNÜM BAŞINA 70 TON
“Tarım ve hayvancılıkta heyecan yaratan, mısır ailesinden bir ürün. Benzerleri, dönüm başına 8 ton ürün verirken, ‘maralfalfa’ 70 tonla büyük rekor kırdı. Girişimci Turhan Kendirli’nin ülkemizde ilk kez tescilli yetiştirmeye başladığı, tasarruflu su kullanımıyla doğa dostu olan, toprağı koruyan, hasat süreci ve 13 yıl süren ürün devamlılığı ile ekonomiye yüksek katkı sağlayabilen yeni yem bitkisi heyecan yarattı.
KİMYASAL GÜBRE-İLAÇ YOK
Maralfalfada benzer ürünlere göre üçte bir daha az su kullanıldığı, kimyasal gübre ve ilaç gerekmediği anlatıldı. Yılda üç kez hasat, benzer ürünlere göre ekim alanında beş kat fazla verim sağlıyormuş. Turhan Kendirli, hayvan kaba yem alanında kullanılan ürünü Türkiye’ye getirip 13 farklı türünü araştırarak üreten dünyada ilk ve tek kişi. Tarıma adanan bir ömür ve çiftçinin desteklenmesi için üretilen sayısız projelerle geçen yıllar... Tek beklentisi yanlış üretim, dikim ve hasat yöntemleri ile çiftçinin kayıp yaşamaması ve yanlış kişilerle iş birliğine girmemesi.
FARK YARATAN ÜRÜN
Maralfalfa bitkisi, özellikle damlama yöntemi kullanıldığında maddi harcama ve iş gücü açısından çiftçinin yükünü azaltıyor. Günümüzdeki su kıtlığını hesap edince hayvan yeminde kesinlikle en doğru ürün... Maralfalfa için hayvan gübresi dışında hiçbir katkı maddesine gerek duyulmuyor. Ek bir maliyet ya da toprağı kirletmek kesinlikle yok. Çelikleme tekniği ile üretilen ürünün muhafazası oldukça kolay ve geleneksel yöntemlerin benzeri. Çiftçi için açık ara fark yaratan bir ürün.”
UNUTMA UNUTTURMA
Ne mutlu bizlere... Bir milletin kurtuluş savaşını, bağımsızlığını kazanmasını gösterip tarih yazdığı günlerin 100’ncü yıldönümünün ve de zaferler kazanıp, “Yurtta barış, dünyada barış” diyen, dünyanın saygıyla andığı Ata’mızın izlerinin tanıklarıyız. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve kahramanlarımızı saygıyla, minnetle anıyorum. Unutmayalım, unutturmayalım... Bizlere emanet ettikleri cumhuriyet, bağımsızlık, barış, kardeşlik gibi ilkeleri yaşatmamız, sonraki kuşaklara zedelenmeden iletmemiz gerektiğine inanıyorum. AMAÇ TÜM KENTE YAYMAK
Büyük Zafer’in, İzmir’in kurtuluşunun ve Cumhuriyet’in 100’ncü yıldönümü nedeniyle birçok kuruluş, birbirinden özel etkinlikler hazırlamış. Başkan Tunç Soyer’in, “Çok şükür bu bize nasip oldu. Gelecek kuşaklara cumhuriyetin ve kurtuluşun ikinci yüzyılını devrederken bunu en güçlü şekilde tanıtmak, kutlamak ve bu coşkuyu tüm kente yaymak istiyoruz” dediği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bazı etkinliklerinden özetler:
BU GECE ZEYNEP BASTIK
* 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle bugün kent genelinde çeşitli etkinlikler, söyleşiler, açık alanlarda performanslar, tiyatro gösterimleri ve konserler gerçekleşecek. ‘Türkiye Halk Oyunları Gecesi’ adıyla Konak Atatürk Meydanı’nda Türkiye’nin yedi bölgesinin halk oyunları sergilenecek. Gece, Kültürpark çim alanda Zeynep Bastık konser verecek.
--------------
BİR SİMGE YENİLENDİ
Çeyrek asırda çok yorulmuştu
Ayvalık Belediyesi ve TEMA Vakfı, “İzmaritsiz Ayvalık” adlı karikatür yarışması düzenledi. Başkan Mesut Ergin, yarışmanın uluslararası, ulusal amatör ya da profesyonel tüm karikatür çizerlerine açık olduğunu bildirdi. Ergin, sigara izmaritlerini küllük ve çöp kutuları yerine sokağa, denize, sahile, kumsala, ormana atarak doğal yaşamı tehlikeye atanları karikatürün evrensel diliyle uyarmak istediklerini söyledi. Eserlerin 25 Ağustos’a kadar gönderilebileceği yarışmanın katılım koşullarını öğrenmek ve bilgi için izmaritsizayvalik@gmail.com adresine veya 0532 557 64 99 numaralı telefondan Sönmez Yanardağ’a başvurulabilir.
YERE ATMA KAFAMA AT
* BİR TASARIM: Ve hurdadan doğan, izmaritçileri alaya alan bir esprili tasarım... Didim Belediyesi Heykel Atölyesi’nde görevli heykeltıraş Olgaç Demirkol, plajlara izmarit atılmasını önlemek amacıyla elindeki kullanılmayan malzemeyle özel kutular tasarlamış. Sigara izmariti şeklindeki izmarit kutuları, sahillere ve ilçenin belli başlı yerlerine koyulmuş... İzmarit kutularının üzerinde, “Sigara sağlığa ve çevreye zararlıdır. Yere atma! Kafama at!” yazıyor. İlginç tasarıma alkış!
--------------
23 YIL ÖNCE BÜYÜK FELAKET
Pazar sabahı depremle uyanmak, ya da sonradan haberini almak iç açıcı olmuyor. Akıllara hemen geçmiş geliyor. Yarın 17 Ağustos 1999’da, binlerce can yitirdiğimiz Marmara depreminin 23’ncü yıldönümü. İzmir’de 30 Ekim 2020 depremini de unutulmadı. İlk şaşkınlıklar sonrası, uzman görüşleri için sosyal medyaya dalıveriyoruz.
YENİLERİNİ ÜRETEBİLİR
NASIL BAŞVURULACAK
Amaç, yardım gereken SMA hastalarıyla destek olmak isteyenleri bir araya getirmek. Kampanyaya yurt içi ve dışından katılmak isteyenler SMA’lı çocukların İBAN hesaplarına doğrudan para gönderebiliyor, SMS göndererek de destek olabiliyor. Tüm operatörlerden yapılacak bağışlar için bir SMS 20 lira veya 5 euro. Valilikten kampanya izni alan İzmirli SMA hastalarının “Umut ol, hayat ol” sayfasında yer almaları için mesai saatlerinde (0232) 293 96 81 numaralı telefondan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü’ne başvurması gerekiyor.
GÖREVİMİZ EL ELE VERMEK
Başkan Tunç Soyer de, destek istedi: “SMA hastası çocuklarımızın gen tedavisinin maliyeti çok yüksek ve SGK karşılamıyor. Şimdi, görevimiz u çocuklarımıza destek olmak. Bizizmir.com sitemizin ‘Umut ol, hayat ol’ sayfamızda bu çocuklarımız için açılan hesap bilgilerine ulaşabilirsiniz. Haydi, el ele verip çocuklarımıza hayat olalım.”
Bu hastalığın pençesindeki çocuklarımız için açılan kampanyaların hedefine ulaşıp tümünün iyileşmesini umuyorum. Tümüne acil sağlık diliyorum. Geçmiş olsun!
------------
DOSTLUK VE PAYLAŞIM
Fiziki bağlamda ortak özellikleri neydi? Genelde büyükçe avlu, zemin üstü iki kat, yan yana odalar. Her odada yoksul bir Yahudi ailesi kalırdı. Avluyla birlikte mutfak, banyo, tuvalet ortak kullanım alanıydı. Ancak vurgulanması gereken en önemli unsur; ister Müslüman, ister Yahudi ya da Rum olsun, aralarındaki dostluk ve paylaşımdı. Birbirlerini iyi günde, kötü günde arayıp sormaları hep öne çıkardı.”
1,5 YIL FOTOĞRAF ÇEKTİ
Dağtaş, bir buçuk yılı aşkın süre, ayakta kalabilmiş yahudihane olan, bugünün Manisa Akhisar Oteli’nde; tiyatrodan sinemaya, edebiyattan müzik, fotoğraf, karikatür dünyasına uzanan değişik disiplinlerden kültür insanlarının fotoğraflarını çekti. 75 kültür insanı, poz verdi. Dağtaş, “Otelin sahipleri Necat ve Salih Acar kardeşlerin içten desteklediği çalışmanın amacı, kültür insanlarımızın portreleriyle yahudihaneyi belgesel değerde aktarmaktı” diyor.
11 AĞUSTOS’TA KÖSTEM’DE
Fotoğraflardan oluşan sergi, 11 Ağustos’ta da Urla Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde “Yavuthane” adıyla açılıyor, 21 Ağustos’a kadar gezilebilecek. “Kent belleğinden izler” temalı serginin açılışında Polima Restoran’da Yazar Sara Pardo’nun, “İzmir Sefarad Kültürü” söyleşisi, Müzisyen Selim Franko’nun Sefarad ezgilerinden dinletisi yer alacak.