IBM, Intel, Microsoft gibi devlerin oluşturduğu TCPA adlı ittifak, dünyadaki tüm bilgisayarları tek merkezden denetlemek için harekete geçti. Bilgisayara yerleştirilecek TPM adlı işlemciyle, kullanılan yazılımlardan internette girilen sitelere kadar her şey TCPA'nın kontrolünde olacak.
ÖNDE gelen 200 kadar bilgi teknolojisi firmasının oluşturduğu Trusted Computing Platform Alliance (TCPA) (Güvenli bilgisayar platformu ittifakı) ev ve iş yerlerimizdeki, hatta cebimizdeki bilgisayarları bile gözaltına almaya hazırlanıyor.
TCPA tarafından yakın gelecekte tüm elektronik cihazların içine yerleştirilecek TPM adlı mikroişlemci sayesinde yazılım ve donanım üreticileri, dünya çapındaki her bilgisayarı denetleyebilecek. TPM sayesinde, bilgisayarlara yüklenen programların çalışmasından, internette girilebilecek web sitelerine kadar her şey TCPA ittifakının kontrolünde gerçekleşecek. Böylece George Orwell'ın 1984 romanındaki ‘‘big brother’’ Orwell'in tahmininden yaklaşık 20 yıl sonra hayata geçmiş olacak.
1999 yılında kurulan TCPA ittifakının üyeleri arasında kimler yok ki. IBM, Microsoft, Novell, HP, Acer, Motorola, NEC, Philips, Samsung, Fujitsu Siemens, Intel, Toshiba gibi günlük hayatımızda kullandığımız her türlü elektronik eşyanın ve yazılımın üreticileri bu ittifaktaki yerlerini aldılar.
TCPA'nın harekat planına göre Infineon Technologies tarafından üretilen TPM mikroişlemcileri ilk aşamada masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara yerleştirilecek. IBM'in yeni modellerinde bu mikroişlemcinin kullanılmaya başlandığı belirtiliyor. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarları, avuçiçi bilgisayarlar ve cep telefonları izleyecek. Ve yakın gelecekte, mutfaktaki akıllı buzdolabının içinde bile TPM bulunacak.
NASIL İŞLEYECEK?
2004 yılından itibaren pekçok bilgisayarda kullanılmaya başlanması beklenen sistem şöyle işleyecek:
Bilgisayar açıldığında TPM kullanıcının kimliğini belirleyerek bilgisayardaki tüm donanım ve yazılımların seri numaralarını kontrol edecek.
TPM işlemcisi bu kontrolden sonra internet üzerinden TCPA tarafından oluşturulan bir veri bankasına bağlanacak. Ve kullanılan bilgisayardaki yazılım ve donanımların seri numaralarını bu veri bankasındakilerle karşılaştıracak.
Eğer bu karşılaştırma sırasında, bilgisayarda lisanssız, lisans süresi dolmuş veya kopya bir yazılıma, diğer bir deyişle TCPA tarafından onaylanmamış bir seri numarasına rastlanırsa, TPM mikroişlemcisi bu yazılımın kullanılmasını engelleyecek.
Bir tuşla tüm PC'ler devre dışı kalabilir
TCPA, amaçlarının sadece kopya ve korsan yazılım ve donanım kullanımını engellemek olduğunu söylüyor. Ancak dünyadaki tüm bilgisayar ve elektronik cihazların tek bir merkezden denetlenebilmesine olanak sağlayan bu teknoloji, ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. Bu teknolojinin kötü niyetli kullanımı durumunda herhangi bir ülkedeki tüm bilgi teknolojisi altyapısı tek bir tuşa basılarak devre dışı bırakılabilir duruma geliyor. Böylece, yeni dönemin bilgisayar korsanlarının elinde TCPA teknolojisi bu derece tehlikeli bir silah haline gelebilecek.
TPM çipli bilgisayar neleri yapamayacak?
Hiçbir yazılımın kopyası kullanılamayacak.
MP3 gibi müzikler dinlenemeyecek.
Kopya DVD veya VCD çalıştırılamayacak.
Orijinal dışında bilgisayar donanımı kullanılmayacak.
Korsan veya yasadışı web sitelerine giriş engellenebilecek.
Yeni Windows dedektif gibi
MICROSOFT'un 2004 yılında piyasaya sürmeyi planladığı Longhorn adlı işletim sisteminde Palladium adı verilen yeni bir güvenlik uygulaması yeralıyor. Bu işletim sisteminde TCPA tarafından belirlenen standartlara uyulacak. Ve yeni Windows ile birlikte bilgisayarınızdaki her şey ‘‘denetlenebilir’’ hale gelecek.
ENTER
TÜRK şirketi Cybersoft, geliştirdiği Vergi Dairesi Tam Otomasyon Projesi'yle (VEDOP) Computerworld Honors 21. Yüzyıl Başarı Ödülleri'nde finale kalan 5 şirket arasında yer aldı. Cybersoft'tan yapılan açıklamada kuruluşun, ''Yeni Kahramanlar Aranıyor'' sloganlı yarışmada ‘‘Devlet ve Kár Amacı Gütmeyen Organizasyonlar’’ kategorisinde finale kaldığı ve uluslararası alanda bu düzeyde başarı sağlayan ilk Türk firması olduğu kaydedildi. Organizasyonun ödül töreni, 2 Haziran 2003'te Washington'da yapılacak.
NOKIA'nın yeni 6800 modeli, cep telefonu ile mesaj yazarken zorlananların kurtarıcısı olacak. GPRS, FM radyo ve MMS özelliklerine de sahip olan renkli ekranlı 6800'ün tuş takımı kalktığında ortaya rahat kullanımlı bir klavye çıkıyor. 122 gram ağırlığında olan Nokia 6800'ün bekleme süresi 15 güne kadar çıkabiliyor. 6800'ün satış fiyatı KDV hariç 950 milyon lira.
103 ülkede 211 Uluslararası Dolaşım Ortaklığı bulunan Aria, uluslararası GPRS dolaşım ortaklığı sayısını da 10'a çıkardı... Böylece, Aria aboneleri, İtalya, İngiltere, Almanya, İsviçre, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Singapur, Hongong, Filipinler ve Tayvan'a yaptıkları seyahatlerde Aria'nın GPRS sistemi üzerinden sunduğu tüm servislerden yararlanabilecekler.
TÜRKİYE'NİN ilk internet servis sağlayıcı şirketlerinden biri olan Turk Nokta Net Bilgi Hizmetleri AŞ, markasını globalleşme stratejisi doğrultusunda yeniledi. Liderlik felsefesi içinde markasını TNN olarak değiştirirken, yeni web adresi de www.tnn.net oldu. Türk Nokta Net Bilgi Hizmetleri Genel Müdürü Ziya Erdem, ‘‘Bağlı olduğumuz Sabancı Holding Bilgi ve Telekomünikasyon Dairesi'nin yapılanma çalışmaları çerçevesinde grup şirketleri başta vizyon ve misyon olmak üzere yeniden yapılanma çalışmalarını tamamlamaktadır. TNN markası altındaki yeni yapılanma sürecinden kullanıcıların en az etkilenmesi için tüm hassasiyet gösterilmektedir’’ dedi.