Paylaş
Sabır olmasa, vaktin başı sonu nasıl kavranır, nasıl yaşanır? Sabır, başı sonu birleştirir, hikmetleri seyrettirir. Yaradılan herşey Yaradan’a rücu edecektir. “Sabret, seyret, şükret” diyor erenler. Hakk’ın rızasını arayanlar eğer sabır göstermezlerse takdire, şikayet var demektir gönülde. Kendi rıza göstermeyen öncelikle, O’nun rızasını nasıl beklesin neticesinde! “Rabbinin rızasına ermek için sabret”(Müddessir 74:7) Șikayette ise biraz da, “ben daha iyisini bilirim” saklıdır. Bu görüşü desteklemek için ilk sufilerden Ruveym B.Ahmed’in(ks) “Sabır, şikayeti terk etmektir” sözünü nakledelim. “İsteyin ki vereyim” buyuran Rabbimizin emrine mucip dua etmekle karıştırılmamalıdır. Lakin ‘sabır’ kolay iş değil ki Hz.Musa(as) dahi Hızır(as) ile çıktığı yolculuğun başında ona “İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın ve senin emirlerine asi olmayacağım”(Kehf 18:69) demekle birlikte, o sırada anlamaya güç yetiremediği olaylar karşısında rehberini sorgulamıştır. Anlaşılan herşeyin bir vakti vardır ve sabırsızlığımızla geldiğimiz noktada dahi, -Rabbimizin lütfuyla- sabırlı olmanın hikmeti anlaşılır, kıymetli bir ders alınır. Nihayet Hz.Musa ve ümmetinin üzerlerine düşen nefs terbiyesinin gereği, menzile varmak üzere 40 yıl çölde dolaşmaları, geçirdikleri sınavlar ve mazhar oldukları lütuflar… “Musa(as) kavmine şöyle dedi: ‘Allah’tan yardım isteyin ve sabredin! Şüphesiz yeryüzü Allah’ındır. Kullarından dilediğini ona varis kılar. Ve sonuç(zafer) takva sahiplerinindir”(Araf 7:128)
Hazreti Muhammed(sav) şöyle buyurmuş; “Marifet sermayem, akıl dinimin aslı, sevgi temelim, iştiyak(özlem) binitim, zikrullah yoldaşım, Allah’a güven bitmeyen hazinem, hüzün arkadaşım, ilim silahım, sabır elbisem, rıza ganimetim, acz iftiharım, züht(dinin yasaklarından sakınıp emirlerini yerine getirme) sanatım, yakin gücüm, sadakat şefim, itaat hasbim(yetindiğim), cihad ahlakımdır. Göz aydınlığıma gelince şüphesiz ki salat’tır (Șifa-i Șerif). Hz.Peygamber’in(sav) sabıra verdiği önemi “Sabır imanın yarısıdır” hadisi(Taberani) en güçlü şekilde vurguluyor. Sabrın daha önceki tüm peygamberlerin de sünneti olduğu zaten bellidir; “Ve İsmail ve İdris ve Zelkifli; hepsi sabredenlerdendir”(Enbiya 21:85) Sabır haline, türlü musibetlere ve kendisine isabet eden dayanılması güç hastalık azabına onca zaman sabır gösteren Hz.Eyüp(ra) örnek gösterilmekle birlikte(bkz.Eyüp sabrı), bu hususta belki en iyi bilinen bir diğer kıssa da Hz.Yakub’un(ra) canından çok sevdiği evladı Hz.Yusuf’un(ra) kaybına yıllar yılı sabır göstermesidir. Kuran-ı Kerim’de, düzenbazlık eden kardeşleri Yusuf’un ölüm haberini verdiklerinde, Yakup Peygamber’in şöyle dediği kayıtlıdır; “Artık bana düşen güzel bir sabırdır. Anlattıklarınıza karşı yardımı istenilecek olan da ancak Allah’tır”(Yusuf 12:18)
Anlaşılan ahiret yolunda menzile erişmek için sabır ‘olmazsa olmaz’ımız.. Kuran’da sabrın doğrudan övüldüğü (kullandığım arama motoruna göre)78 ayetten birkaç meal paylaşalım;
* Ey o kimseler ki sabır ve salat ile(dua ve ibadet ile, Rabbini yücelterek), inanarak(imanla) Allah’tan özel yardım isterler; muhakkak Allah sabredenlerle beraberdir (Bakara 2:153)
* …Allah sabredenleri sever (Ali İmran 3:146)
* Ey inançlı(imanlı) olanlar! Zorluklara sabırla katlanın(sabırlanın) ve birbirinizle sabırda yarışın, (doğruya/yapılması gerekeni yapmaya) her zaman hazırlıklı olun(rabıtalı olun) ve Allah’a karşı sorumluluk bilinci duyun(takvalı olun) ki felaha(mutluluğa, kurtuluşa) eresiniz (Ali İmran 3:200)
* Allah’a ve Resuluna uyun ve birbirinizle çekişmeyin. Yoksa zayıf düşersiniz ve manevi enerjiniz, gücünüz elden gider. Sabırlı olun çünkü Allah sabredenlerle beraberdir (Enfal 8:46)
* Ve sana vahyolunan şeye tâbî ol! Ve Allah, hükmedinceye(hüküm verene) kadar sabret! Ve O, hüküm verenlerin en hayırlısıdır (Yunus 10:109)
* Onlar (kendilerine yapılan zulümlere) sabrettiler. Ve onlar Rablerine tevekkül ederler (Nahl 16:42)
* Ve şayet siz ceza verecekseniz, o taktirde onların sizi onunla cezalandırdıklarının misliyle cezalandırın! Ve eğer gerçekten sabrederseniz elbette o(sabırları), sabredenler için daha hayırlıdır (Nahl 16:126)
* Öyleyse sabret, muhakkak ki Allah’ın vaadi haktır. Ve yakîn hasıl etmemiş olanlar(kesin bilgi sahibi olmayanlar) sakın seni hafifliğe sürüklemesinler (Rum 30:60)
* De ki: "Ey âmenû olan kullar, Rabbinize karşı takva sahibi olun! Bu dünyada ahsen(güzel) olanlar için güzellik vardır. Ve Allah’ın arzı geniştir. Ama sabredenlere ecirleri hesapsız ödenir" (Zümer 39:10)
* Ona(kötülüğü iyilikle karşılama hasletine), sabredenlerden ve hazzul azîm(en büyük haz) sahiplerinden başkası ulaştırılmaz (Fussilet 41:35)
* Ve elbette kim sabreder ve bağışlarsa muhakkak ki bu, gerçekten azîm(büyük) işlerdendir (Șura 42:43)
* Hepinizi mutlaka sınayacağız ki (bizim yolumuzda) üstün gayret gösterenleri ve sabredenleri (diğerlerinden) ayırabilelim. Çünkü biz bütün iddialarınızı(n doğruluğunu) deneyeceğiz (Muhammed 47:31)
* Ancak iman edip de salih amel işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değildirler) (Asr 103:3)
Sanırım sabıra muhtaç olmayan insan ve sabrın değersiz olduğu bir devir yoktur. Biz de bu ahir zamanda sabıra ziyadesiyle ihtiyaç duymaktayız. Ramazan-ı şerif bu melekeyi kazanmamız için bize ayrıca fırsatlar sunuyor. Oruçlu geçen günün ardından kavuşulan nimetler ve nihayetinde ‘Bayram’a erişme umudumuz… Daha da iyisi; bu süreçten değerli kazanımlarla çıkma ve etkilerini geri kalan tüm yaşantımıza aktararak “iyi insan” olma yolunda tekamül etmemiz, sabrın sonunda selamete ermemiz… Gani Allah tüm muhtaçlara ihsanlarını, yardımlarını artırsın! Bizleri neyin hayır, neyin şer olduğunu bilenlerden, ona göre amel edenlerden, razı olan ve olunanlardan eylesin.. Sabrın derin manasını, derecelerini, hikmetlerini daha etraflıca ele alabilmek üzere bu önemli konuya erenlerin hikmetlerinden alıntılarla devam etme niyetindeyim haftaya da. İnşaallah yakında idrak edeceğimiz ‘Kadir’ gecenizin hayırlara vesile olmaklığını, Rabbimizin bizlere ‘Dergah-ı İzzeti’nde kabul buyuracağı makbul dualar bahşetmesini diler, selam ederim! Hu
Musa Dede / GÖLGENİN HAKİKATİ
Paylaş