Japonya, Milli Takım'ı bekliyor

Kyoto

DÜNYA
Kupası bu yıl Japonya ve Kore'de yapılacak. Türkiye'nin de arasında bulunduğu milli takımların, maçlarını bu iki ülkeden hangisinde yapacağı önümüzdeki günlerde çekilecek kurayla belirlenecek. Finale kalan bazı ülkeler, kamp yapacakları yeri her iki ülkede de belirlemeye başlamış.

Örneğin Almanlar, Kore ve Japonya'da ikişer kenti kamp yeri olarak bugünden seçmiş. Kurada hangi ülke çıkarsa önceden belirledikleri o kampa gidecekler. Türkiye ise kamp yerini belirlemekte oldukça zorlanıyor.

Nedeni; Japonya'da Türk Milli Takımı'na gösterilen yoğun ilgi... Şu ana kadar 14 il, Türk Milli Takımı'nı ağırlamak için başvuruda bulunmuş.

ŞANS YÜZDE 50

Her ne kadar Türk Milli Takı-mı'nın Japonya'ya gitme şansı yüzde 50 de olsa, Japonlar bugünden Milli Takım'ı bekliyor. Aktarıldığına göre başvuranların hepsi, ‘‘Takımınız bizim ilimize gelmezse alınırız’’ yaklaşımında.

Yakalandığı tayfuna yenik düşen Ertuğrul Zırhlısı'nın 1890'da açıklarında battığı İçel'in kardeş kenti Wakayama'nın Kushimoto İlçesi de bunlardan biri. Milli Takım'ın kamp yapacağı yerleri dahi belirlemişler.

Balina şeklinde dev bir stadyum, Türk Milli Takımı'nı bekliyor.

Sadece Wakayama değil, Saithama, Çiba, Narita da bunlar arasında. Büyükelçi Yaman Başkut, karşılaştığı baskılar karşısında çaresiz. Japonya'nın futbol tutkunluğunun tarihi o kadar geri gitmiyor.

Profesyonel lig uygulaması 10 yıl kadar önce başlamış olmasına rağmen, Japonlar futbola büyük ilgi duyuyor. Türk futbolcuları da bu ilginin ön sırasında yer alıyor.

Marmara Üniversitesi'nde 10 yıl önce master yapıp Japonya'ya dönmüş olan Nabumitsu Hayamizu ve Yasushi İmamatsu, sohbetimizde Türk futbolcuların neredeyse soyağacını çıkardı. Sadece isimlerini değil, geçmişte hangi takımlarda oynadıklarını, attıkları gol sayılarını, soyisimlerine kadar birçok futbolcunun neredeyse şeceresini sıraladılar.

Türk televizyonlarının izlenme olanağı olmayan Japonya'da bu kadar çok bilgi nasıl elde ediliyor? Anlattıklarına göre, her hafta başı internet üzerinden Türkiye'deki maçları takip ediyorlarmış.

Hatta İmamatsu, koyu bir Fenerbahçeli.

Mahalle takımında top koşturuyor. Maçlara da Fenerbahçe formasını giyip çıkıyormuş. Bazı arkadaşlarının da Galatasaray forması giyip geldiklerini söylüyor.

Hepsi de Türk Milli Takımı'na rehberlik yapmak için can atıyorlar. Büyükelçilik verilerine göre de şu an için 1500 kişi seferber olmaya hazır. Japonya'da Türkiye'ye karşı ilgi bu kadar yoğun.

Ancak, Afganistan harekátından sonra Japon hükümeti, Türkiye'yi riskli ülkeler sınıfına koyunca bu ülkeden Türkiye'ye gidecek turist sayısında inanılmaz düşme olmuş. Geçen yıl Türkiye'ye giden turist 90 bine yaklaşırken, son dönemde THY bazı seferlerini iptal etmek zorunda kalmış.

Japon hükümetinin nezdinde yapılan girişimler sonucunda, Türkiye tehlike sıralamasından çıkarılmış. Buna rağmen bırakılan imajın yarattığı gölge, henüz yok olmamış.

TÜRKİYE YOLU

Japonya, 2003'ü Türkiye yılı olarak kutlayacak.

Kalan gölgenin silinmesi için iyi bir fırsat.

Bunun için de başta turizm sektörü olmak üzere Türkiye'nin Japonya'da yoğun bir tanıtımına ihtiyaç var.

Milli Takım'a gösterilen yoğun ilgiden yola çıkıldığında küçük bir çaba dahi Japonya'dan Türkiye'ye gidecekleri birkaç katına çıkarmaya yeter.
Yazarın Tüm Yazıları