Akademisyenlikte köfteciliğe pastanecilikten hastaneciliğe

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTE yıllarında memleketi Akhisar’dan kamyon kamyon getirerek sattığı zeytinleri saymazsak, hedefi akademisyen olmaktı. Öyle de oldu... Ama 90’lı yıllarda yaşanan konjonktür ve yurt dışında doktoraya izin verilmemesi en büyük idealinden de vazgeçmesine neden oldu. Üniversiteden istifa etti. Babasının ‘ortakla iş olmaz’ eleştirilerine rağmen hazırladığı şirket anayasası ile 6 arkadaşıyla Akhisar’ın meşhur köftesini ‘Hünkar’ markasıyla yol üstüne çıkardı. Bir yanda köfteler pişerken Abdurrahman Yılmaz, boş durmaz. İhracata el atar. Sıkıntılı günler yaşayan Antalya’nın ünlü pastanelerinden Nur’a önce ışık, sonra da ortak olur. Nur Pastaneleri’ni büyüten Abdurrahman Yılmaz, memleketinde de aynı yapıyla Hale Pastaneleri’ni kurar. Yumurtaları ayrı sepette tutma felsefesiyle, sağlık sektörüne adım atar. Yılmaz’ın aklında başka şeyler vardır. Yerel markaların yanına ulusal bir gıda markası eklemek ister. Bu isteğini de ticari bir kaza geçiren ve kayyuma düşen Kahve Diyarı’nı, Keskinoğlu Şirketler Grubu yönetim kurulu üyelerinden İsmail Keskinoğlu ile satın alarak hayata geçirir. Hedefleri büyük. 2018’e kadar Türkiye’deki mağaza sayısını 500’e çıkarmayı hedefleyen Abdurrahman Yılmaz, yılsonunda da Kahve Diyarı’nı Avrupa’ya açmaya hazırlanıyor. İlk mağaza Almanya’da olacak.

Haberin Devamı

Akademisyenlikte köfteciliğe pastanecilikten hastaneciliğe

Doktoraya izin çıkmayınca istifa etti

Köfteci Hünkar, Nur ve Hale pastaneleri, Kahve Diyarı ortağı, Özel Akhisar Hastanesi’nin sahibi ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz ile girişimcilik öyküsünü konuştuk. Hayallerine hep bir hedef koyan ve onlar için her zaman adım atmaktan kaçınmayan birisi Abdurrahman Yılmaz…
1993’te Atatürk Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Yılmaz, ticarete farklı bir gözle bakar. Hedefinde iyi bir ekonomi akademisyen olmak yatsa da, ticarete farklı gözle bakan Abdurrahman Yılmaz, bu süreci şöyle özetledi:
“Din görevlisi memur bir babanın çocuğuyum. Üniversiteyi bitirince Elmor’dan iyi bir iş teklifi aldım. Ama o dönem, Celal Bayar Üniversitesi bünyesine dahil edilen Tütün Teknolojileri Mühendisliği ile dönemin rektörü, beni araştırma görevlisi olmaya çağırdı. Hedefim de akademisyenlik olunca, Elmor’da işe alınmama rağmen Akhisar’da Tütün Teknolojileri Mühendisliği’nin kurulması için görev aldım. Tütüncülük üzerine ses getiren bir tez yazdım. Doktoramı yurt dışında yapmam için bir üniversiteden teklif geldi. Teklif alan Türkiye’deki 10 araştırma görevlisinden biriydim. Ama o dönemki rektör izin vermedi. İzin vermeyince ben de en büyük hayalim olan akademisyenlik serüvenime son vererek istifa ettim.”

Haberin Devamı

Akademisyenlikte köfteciliğe pastanecilikten hastaneciliğe

‘Ne bilim ne filim yapılır’ dedi ve...

Üniversitede görev yaparken bazı işlerin ters gittiğini fark eden Abdurrahman Yılmaz, kendine yeni kulvarlar arar. Bu arayış onu Akhisar’ın meşhur köftesine götürür:
“Akademisyenlikten kazandığınız parayla ne bilim, ne de filim yapabilirdiniz. İstifa etmeden önce yeni arayışlara girmiştim. Akhisar’ın meşhur köftesini sokak aralarından yol üstüne taşıma fikri doğdu. 6 arkadaşımla Köfteci Hünkar’ı kurduk. Her ne kadar merhum babamın, ‘arkadaşın da olsa ortakla iş yapmak zordur’ eleştirisine rağmen, bunu yaptım. Burada da yol haritam Kemeraltı’nda karşılaştığım ve beni çok etkileyen Yahudi bir esnafın, ‘Siz 4 kişi şirket kurarsınız 4 ay bile ömrü olmaz. Biz 400 kişi bir iş kurarız 4 bin yıl gider. Biz şirketi mahkemede kurarız, sefasını ise restoranda süreriz. Sizse restoranda kurup, mahkemede cefasını çekersiniz’ sözleri oldu. Bu sözden hareketle tüm ortaklık detaylarının yer aldığı ‘şirket anayasası’ oluşturdum. Hatta bir arkadaşım, ‘Bir birimize güvenmiyorsak nasıl ortak olacağız’ demişti. Ben de istemiyorsa imzalamayabilyeceğini aktarmıştım. Ama o gün 6 ortakla yola çıkan Köfteci Hünkar, bugüne kadar sorun yaşamadan yoluna devam ediyor.”
Köfteci Hünkar, ortaklarının farklı işleri olduğu için, büyüyememesi nedeniyle başka açılımlar peşinde koşan Yılmaz, İzmir Ayrancılar’da Nehir Izgara’yı kurar, bir süre sonra da Pizza Rozini’yi satın alır. ‘Akhisar’da kör bir noktada büyümem mümkün değildi. Onun için dışarı açılmam gerekiyordu. İlk adımı İzmir’e gelerek attım” diyen Yılmaz, mevcut işlerinin yanında ihracat ve ithalata başlar. Hatta bir süre sonra Nehir Izgara ve Pizza Rozini’yi de devrederek bu alana yoğunlaşır. Tabii ihracat serüveni de Nur Pastaneleri’ne ortak olmasıyla son bulur…

Haberin Devamı


BİR GÜNDE 30 ŞUBEYİ ELDEN ÇIKARDI

Abdurrahman Yılmaz’ın bugün ortağı olduğu Antalyalı meşhur Nur Pastaneleri ile tanışıklığı, firmanın sahibi Fahrettin Karateke’yle babasının çok yakın arkadaşlığından kaynaklanıyor. Bir İtalya seyahatinde Nur Pastaneleri’nin zorda olduğunu öğrenen Yılmaz, ortaklığın öyküsünü şöyle anlattı:
“Fahrettin Karateke, ‘otobüsün iyi gittiğini ama bir şoföre ihtiyaç olduğunu’ söyledi. İşler iyi gidiyordu, ama sıkıntı vardı. Ben de kurumsal bir yol haritası çizebileceğimi aktardım. Bir ekiple Antalya’ya gittim. Ciddi bir plansızlık ve programsızlık tablosuyla karşılaştım. Küçülerek büyüme sloganlı yol haritası hazırladım. O zaman 30 şube vardı. Hepsini bir gecede özelleştirdim. Şube müdürlerine bayilik verdim. Franchising modeliyle yolumuza devam etme kararı aldık. Biz üretime odaklandık ve kısa sürede şirketi düze çıkarmayı başardık. İzmir’den Antalya’ya gelip giderken büyük bir trafik kazası geçirdim. Bu benim içinde bir dönüm noktası oldu. Fahrettin Karateke, kazadan sonra bana ortaklık teklif etti. Merhum babam Şahin Yılmaz, benden bütün işlerimi bırakıp bu ortaklığı gerçekleştirmemi istedi. Ben de ortak oldum. Bugün bölgesel bazda önemli bir marka olan Nur Pastaneleri’nin gücüne güç kattık. 3’bizim 84 şubeyle yolumuza devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

SEPETTEKİ YUMURTALARI DAĞITTI
Abdurrahman Yılmaz’ın hayatında hep bir kırılma anları olmuş. Bunlardan biri de 2007’de Akhisar’ın sevilen simalarından olan babası Şahin Yılmaz’ın vefatı. Babasının cenazesine 40 bin kişinin katıldığını anlatan Yılmaz, “Babamın vefatıyla benim Akhisar’a dönmem gerekti. Fahrettin Karateke ile Akhisar’da Hale Pastaneleri’ni kurduk. Nur’daki modeli uyarladık. İzmir ve Manisa’nın ilçelerinde bugün 12 şubeye ulaştık” dedi.
Aklında hep farklı bir sektörde faaliyet göstermek olan Yılmaz, yumurtaları farklı sepetlerde tutma felsefesiyle sağlık sektörüne adım atar. Özel Akhisar Sağlık Hastanesi’ni satın alan Abdurrahman Yılmaz, “Yine bir plansızlık ve programsızlığın sonucu satın aldığım kurum çok kötü durumdaydı. Onu ayağa kaldırdık. Şu anda yüzde 99 memnuniyet ilkesiyle yolumuza devam ediyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Akademisyenlikte köfteciliğe pastanecilikten hastaneciliğe

KAHVE ARTIK ONLARIN DİYARI

Bir yanda Köfteci Hünkar, Nur ve Hale pastaneleri, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Özel Akhisar Hastanesi’yle yoluna devam eden Abdurrahman Yılmaz’ın kafasında ulusal, hatta uluslararası bir gıda markası yaratmak vardır. Zincir gıda mağazalarıyla ilgili araştırma yapan Yılmaz, Sultan Ahmet Köftecisi ve bazı pastanelerle de masaya oturur ama sonuç alamaz. Daha sonra karşısına ticari bir kaza geçiren, iflas erteleme talep eden ve kayyuma düşen Kahve Diyarı çıkar.... Abdurrahman Yılmaz, yakın arkadaşı Keskinoğlu Yönetim Kurulu üyesi İsmail Keskinoğlu’nu da yanına alarak Kahve Diyarı’na talip olur.
Abdurrahman Yılmaz, bu süreci d şöyle anlattı:
“Kanun bizim buranın yüzde 100’nu almamıza izin vermiyor. Kurduğumuz Yemen Kahve ile Kahve Diyarı’nın yüzde 90’nı aldık. İflası kaldırma çabasına girdik. 5 aydır operasyonu ben yönetiyorum. Bu süreçte ticari ezberimi bozan şeylerle karşılaştık. Biri, şirketin merkezi bu kadar kötü yönetilirken son nokta mağazalarda büyük zarar göremedik. İflas erteleme almasına rağmen bayilik vermiş. Biz satın almayla birlikte plan ve program belirledik. Franchising sisteminin gereğini yerine getirmeyenlerle yollarımızı ayırıyoruz. 20’ye yakın bayi var. Bayilerini isteklerini hızlı çözecek sistem belirledik. Ayrıca üretimi kendi bünyemizde çözmek için sistem geliştirdik. Çözüm ortakları bulduk. Akhisarlı As Kurukahve bizim için üretim yapacak. Menümüzde yer alacak kırmızı et ve tavukla diğer ürünler için dondurulmuş ürün üretiminde iyi bir firmayı satın aldık. Şu anda Akhisar’da 2 milyon dolar yatırımla bir tesis kuruyoruz. Hizmet ve üründe standarttı belirlemek adına çalışmalarımız tamamladık” bilgisini verdi.


TÜRK KAHVESİYLE AVRUPALI’NIN HATIRINI ALACAK
Kahve Diyarı’nı yurt dışında da güçlü bir marka kılmak adına çalışmalarına hız veren Abdurrahman Yılmaz, Almanya’da bir firmaya master franchise verdiklerini belirterek, “Yıl sonuna kadar ilk yurt dışı mağazamızı Dusseldorf’ta açacağız. Yurt dışı büyüme stratejimiz Avrupa odaklı olacak. Burada Türk nüfusunun yanı sıra Avrupalı tüketicinin hatırını Türk kahvesiyle kazanmayı hedefliyoruz.

KISA KISA

*Antalya Korkuteli ile Manisa Akhisar’daki tesislerinde günlük ürettiği 560 çeşit ürünü Nur ile Hale pastanelerine sevk ediyor.
*Şu anda 142 şubesi olan Kahve Diyarı’nı 2018 sonunda 500’e çıkarmayı hedefleyen Abdurrahman Yılmaz, Avrupa’da 50 mağaza düşünüyor.
*BP ile işbirliğine gittiklerini söyleyen Abdurrahman Yılmaz, pilot uygulamasının İstanbul’da başladığı bir modelin hayata geçtiğini, akaryakıt istasyonlarında faaliyet gösterecek 400 Kahve Diyarı açacaklarını söyledi.

Yazarın Tüm Yazıları