Paylaş
Kemeraltı Kestane Pazarı’nda çadır branda işi yapan bir dükkanda da çırak olarak iş hayatına adım atar. Ustabaşılığa kadar yükselir. 1985’te ise kendi işini kurar. Hasan Basmacı, zamanla işleri büyütür. 2011’de de ithal ettiği tente ve pergole gölgelendirme sistemlerindeki ekipmanların üretimine başlar. 25-30 metrekarelik bir dükkanda Barış Tente ile başlattığı öyküsünü, 30 ülkeye ihracat yapan bir yapıya taşır. Hedefte ise global bir oyuncu olmak var.
HASAN Basmacı... İş yaşamına erken adım atanlardan. Öyle ki biran önce çalışmak adına ortaokulu üçüncü sınıfta bırakmış. Ve mücadele dolu geçen o sürecin sonunda yarattığı Barış Tente ile bugün gölgelendirme sistemlerinde önemli bir oyuncu olmayı başarmış. Barış Tente’nin kurucusu Hasan Basmacı, hem girişimcilik serüveninin hem de gelecek planlarını anlattı. Mübadeleyle Selanik’ten İzmir’e gelen ve Bornova Altındağ’da tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan ailenin bir ferdi olan Basmacı, hikayesinin devamını şöyle aktardı:
İlk para Akdeniz Oyunları’ndan
“Aile tarım ve hayvancılıkla uğraştığı için biz de onlara yardım ediyorduk. Ortaokul üçte eğitim hayatımı sonlandırdım. İş öğrenmek, ticaret yapmak istiyordum. Galiba bu, Selanik’te basma satan büyük dedemden bana kalan bir miras. İzmir 1. Sanayi Sitesi’nde oto yedek parça işi yapan bir firmaya girdim. O dönemde İzmir, Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapıyordu. Ben de sanayide gün içinde biriktirdiğim kartonları, Atatürk Stadı’nda etkinlikleri izlemeye gelenlere kesip kesip satıyordum. Bu benim ilk deneyimim oldu. Daha sonra ise Kemeraltı Kestane Pazarı’nda çadır branda işi yapan bir aile dostumuzun yanında çalışmaya başladım. Ustabaşılığa kadar yükseldim. Asker dönüşü iş verenim yeni bir dükkan açtı. Onun sorumluluğunu da bana verdi.”
30 metrelik dükkanla başladı
Yaklaşık 4 yıl Kalearkası’ndaki dükkanda çalışmaya devam eden Hasan Basmacı, belirli kalıpları aşmak adına kendi işini kurma kararı alır. Çadır branda üzerine 1985’te Karabağlar’da 25-30 metrekarelik bir dükkan açan Basmacı, “Bir süre sonra da branda konusunda toptan ticaret yapmaya başladım. 10 yıllık toptancılığın ardından da yeni arayışlara girdim. Çünkü, ekonomik krizler nedeniyle sıkıntılar yaşanıyordu. Ben de içeriye girmeden bu sayfanın kapanması gerektiğini düşündüm. Tente sistemlerini incelemek üzere Avrupa’ya gittim. İspanyol ve İtalyan iki firmanın Türkiye distribütörlüğünü aldım. Çadır branda ile yollarımızı ayırdık. Tente ve otomatik gölgelendirme sistemlerine ağırlık verdik. Daha sonra ise yurtdışından getirdiğim ekipmanları kendi bünyemizde üretmeye başladım. Bugün motor ve kumaşın dışında birçok ekipmanı Sarnıç’taki fabrikamızda üretiyoruz. Ve sektörümüzde üretim kapasitesi ve kalite anlamında ilk üçte yer alıyoruz” diyerek, Barış Tente’nin kuruluşu sürecini aktardı.
30 ÜLKEYE İHRACAT
Hasan Basmacı, bugün sadece Türkiye’de faaliyet göstermediklerini söylüyor. 30’un üzerinde ülkeye ihracatlarının bulunduğunu anlatan Basmacı, “Avrupa’dan Kore’ye kadar birçok ülkeye satışımız var. Şu an ciromuzun yüzde 10’u ihracattan. Ama bu yetersiz. Hedefimiz yüzde 50’ye çıkarmak. Böylece iç piyasada yaşanabilecek dalgalanmaları, yeni pazarlarla dengelemek istiyoruz. Yurtdışında ‘Verantech’ markasıyla yol alıyoruz” ifadesini kullandı.
EN İYİ İŞ BİLDİĞİN İŞ
Mevcut işinin yanı sıra zaman içerisinde farklı alanlarda da yatırım denemeleri olduğunu ifade eden Hasan Basmacı, “Tüm bu yatırımlardan zarar ettik. Onun için bundan sonra kendi sektörümüz dışında başka bir alanda macera aramayacağız. Kendi işimizde de global bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Burada da bilgi birikimini bize aktaracak yabancı firmalarla ortaklık kurmak istiyoruz. Bu yönde zaman zaman teklifler de alıyoruz” diyerek gelecek stratejilerini aktardı.
GÜNEŞ KIRICI
Hasan Basmacı, sürekli yenilik peşinde koşuyor. Sektöründe dünya modasını yakında takip ediyor. Teknolojiye sürekli yatırım yaptıklarını ifade eden Basmacı, “31 yılı aşan tecrübemizle yeni ürünler piyasaya sürerek herkesin kullanımına açıyoruz. Bu anlamda en yeni ürünümüz olan Zip Stor büyük ilgi gördü. Uzaktan kumandalı motorlu bir güneş kırıcı olan Zip Stor, dışarıdan içeriyi göstermiyor. İçeriden dışarıya bakıldığında ise yüzde 15’lik bir görüntü ve hava geçirgenliği söz konusu” bilgisini aktardı.
PARANIZ BOŞA GİTMESİN
Sektörün önemli oyuncularından biri olan Hasan Basmacı, birçok alanda olduğu gibi tente ve pergole konusunda da merdivenaltı üretimden dertli. Hasan Basmacı, bu durumun hem tüketiciyi hem de gerçek üreticiyi mağdur ettiğini söyleyerek, “Tescilli, Ar-Ge’si yapılmış ürünleri tercih edin. Satış sonrası hizmetlerde çok önemli. Üzülerek görüyorum ki ucuz diye alınan ürünler 6 ay sonra sökülüyor. Ve biz yenisini takıyoruz. Paralar boşuna gitmesin” uyarısında bulundu.
SIRADA İSTANBUL VAR
İzmir Ayrancılar’da bulunan fabrikada yılda 7 bin pergole üretme kapasitesine sahip olduklarını anlatan Hasan Basmacı, “Özel bir tesis kurduk, üretimden montaja her şeyi kendi bünyemizde yapıyoruz. Ama kapasitemizin tamamını şu an kullanamıyoruz. Onun için İstanbul’da olmak adına da bir showroom açma hazırlığımız var. Bu yıl sonunda olacak.
KISA KISA
* 60 kişilik ekiple çalıştıklarını söyleyen Hasan Basmacı, Türkiye genelinde uygulayıcı firmalardan oluşan 600 bayilerinin olduğu bilgisini paylaştı.
Paylaş