İlk yardımın nerede, nasıl, ne zaman, kimin için gerekeceğini önceden kestirmek mümkün değil.
Halbuki doğru ve zamanında yapılan ilkyardımla sakatlıkları önlemek, daha da önemlisi hayat kurtarmak mümkün. İlkyardım bir kaza ve yaralanma durumunda, kişinin yaralanmasının ağırlaşmasını, kalıcı sakatlıklar oluşmasını engellemek amacıyla, ortamdaki olanaklardan yararlanılarak yapılan, tıbbi olmayan bir tedavidir. Asıl tedavinin mutlaka bir sağlık kuruluşunda tamamlanması şarttır.
Hangi durumlarda, kimler için ihtiyaç duyulabilir?
- İlkyardıma hepimiz doğduğumuz günden itibaren her an, her zaman, her yerde ihtiyaç duyabiliriz. Hatta araştırmalar ilkyardım bilgilerimizi, yüzde 80 bir yakınımız için kullandığımızı gösteriyor. Yaralanma, kanama, kedi, köpek ısırıkları, boğaza yabancı cisim kaçması (et, kancalı iğne, nohut vs), boğulmalar, zehirlenmeler, afetler, trafik kazaları gibi günlük hayatta hepimizin karşı karşıya kalabildiği, kendimizi çok çaresiz hisettiğimiz anlarda ihtiyaç duyulabilir.
Eğitimlerde hangi ilkyardım bilgileri veriliyor?
- İlkyardımla ilgili iki türlü eğitim veriliyor. İlki eğiticilerin eğitimi. Halkımıza ilkyardım eğitimi verecek eğitmenlerin yetiştirildiği "Eğiticilerin Eğitimi Kursları" diyoruz bunlara... İkincisinde ise "Temel İlkyardım Uygulamaları Eğitimi" veriyoruz. Bu iki günlük bir eğitim.
Acil yardım ile ilkyardım arasındaki farklar neler?
- Acil yardım biz sağlık personelinin (doktor, hemşire, paramedik) uyguladığı, ilacın da kullanıldığı profesyonel ve tıbbı tedavidir. İlkyardımı ise eğitimini alan herkes uygulayabilir. İçinde asla ilaç uygulaması yoktur. Mesela tansiyon ölçülmez, iğne yapılmaz, serum takılmaz.
İşyerlerinde sıklıkla ne zaman ilkyardıma ihtiyaç duyulur?
- Elimde bu konuda bir istatistik yok. Ama biliyorsunuz bu ülkede her gün ortalama 7-10 kişi trafik kazasından ölüyor; ya hemen olay yerinde veya götürüldüğü acil serviste... Yaralananları ve sakatlananları da katarsak rakam büyüyor. Marmara depreminde 20 bin kişi öldü. Unutmayalım ki afetler devam edecek. Daha çok insan ölecek, daha çok insan yaralanacak. Bunu bilmek için kahin olmak gerekmez. Tek çaremiz hazırlıklı olmak ve ilkyardımı bilmek.
Bir kaza, yaralanma, hastalık durumunda ne yapmamız gerekir?
- Önce sakin olmaya çalışalım. Eğitimimiz varsa hemen bildiklerimizi uygulayalım. Bu arada bir kişinin 112 numaralı telefonu arayarak ambulans ve profesyonelleri olay yerine çağırdığından emin olalım. Eğitimimiz yoksa en kısa sürede kurslarına katılalım.
Kimler ilkyardım uygulayabilir?
- İlkyardım eğitimi almış herkes. Bu başta bir insanlık görevidir. Ama bu konudaki ilk şart, ilk yardım bilmeyen yapmaya kalkışmasın. Örneğin tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum olan Aydın Menderes, geçirdiği trafik kazasından sonra hatalı taşıma sonucu sakat kaldı. Bunun gibi bilinçsiz yapılan ilkyardımlar sakat bırakabiliyor.
İlkyardımı hiç bilmeyenler ne yapmalı?
- Türkiye Acil Tıp Derneği olarak bir sloganımız var: Bilmiyorsak uygulamayalım... Sadece 112 numaralı telefon numarasını bilmek, arayıp olay yerine ambulans istemek de büyük bir hizmet.
İlkyardım kurslarını kimler veriyor?
- Hem birçok özel kurum hem de Türk Tabipleri Birliği, Kızılay gibi kuruluşlar Türkiye’nin her yerinde bu kursları veriyor. Ama gerek bilimsel içeriği gerek organizasyonu ve sunum teknikleri, kısacası bilimsel profesyonellik açısından her ay düzenli ve üniversite hastanesi olarak verilen tek kurs bizim Dokuz Eylül Üniversitesi kurslarımız...