Rahime yeterlilik testi

Rahimden alınan dokuya yapılan genetik testle, gebelik için yeterli olup olmadığı saptanmaya başlandı.

Haberin Devamı

Doğal yollarla gebelik elde edemeyen çiftlerin başvurduğu tüp bebek yöntemlerinin başarısını etkileyen pek çok faktör var. Sağlıklı bir gebelik için embriyonun kalitesi kadar, yerleşeceği ve tutunacağı rahim içi zarının da özelliği önemli. Tüp bebek başarısızlıklarında bugüne kadar daha çok embriyo kalitesi ve genetiği konularında yoğunlaşılıyordu.
Kısa adı ERA olan Endometrial Receptivity Assay yöntemiyle rahim içi zarından alınan dokunun genetik olarak analizi yapılıyor. Ve embriyonun tutunmasında önemli rol oynayan 200’ün üzerinde genin aktivitesi ölçülüyor. Böylece dokunun embriyonun tutunmasına elverişli olup olmadığı anlaşılıyor.
Bahçeci Tüp Bebek Kliniği Direktörü Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, “Daha embriyoları rahme transfer etmeden rahmin embriyoları kabul edip etmeyeceğini veya embriyo transferi hangi gün yapılırsa en yüksek gebelik oranlarını sağlayacağımızı öngörebiliyoruz. İki hafta içerisinde ölçüm sonuçları değerlendirilerek örnek alınan hastanın rahim dokusunun embriyoyu kabul edebilme potansiyeli belirleniyor” diyor.

Haberin Devamı

BUZ BEBEKLER ARTACAK

Araştırma ve klinik deneyimler tekrarlayan başarısız denemeleri olan hastaların en az yüzde 25’inde sorunun rahmin embriyo transferi sırasında embriyoyu kabul edebilecek aşamada olmamasından kaynaklandığını gösteriyor. Bu hastalarda ERA testinin uygulanması sonrası doğru günde yapılacak bir embriyo transferiyle başarılı gebelikler elde edilebiliyor.
Prof. Dr. Bahçeci, “Diğer taraftan ERA testi uygulanan hastaların yüzde 0.5-1’inde rahim dokusunun hiçbir zaman tüp bebek tedavisine yanıt vermediği de gözlendi. Yani ne kadar iyi embriyo olursa olsun bu hastalarda sadece rahim dokusu uygun olmadığı için gebelik oluşmuyor” diyor.
Testten elde edilen bilgilerle özellikle bazı hastalarda tedavi programı ve embriyo transfer günü değiştirilerek çiftlerin gebelik başarısını arttırılabiliyor. Ayrıca geçmişte elde edilen başarısız denemelerin nedeni de anlaşılabiliyor.
Kliniklerinde 26 hastaya ERA testi yaptıklarını belirten Prof. Dr. Bahçeci yakın bir zamanda artık tüm tedavilerde taze transferlerden vazgeçilerek ERA testi sonrası dondurulmuş çözülmüş embriyo transferleri gerçekleştirileceğini söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları