Polen alerjiniz varsa sabahları dışarı çıkmayın

Polen alerjiniz varsa baharın tadını çıkarmak güç. Dağlara, çayırlara, parklara gitmek, uyanan doğanın tadını çıkarmak da... Aslında alerji ilaçları sorunla başetmekte büyük ölçüde etkili ama daha rahat etmek istiyorsanız deniz tatillerini tercih edebilirsiniz.

Kızıl ağaç, fındık, zeytin, kavak, çayır otu, pelin, arpa, buğday, yulaf ve çavdar polenleri en fazla alerjiye neden olanları. Polenler sıklıkla bahar aylarında salınıyor. Ancak yaz aylarına sarkan, hatta sonbahara kadar salınan polenler var. Ağaç polenleri daha çok şubat-mayıs, ot polenleri mayıs-haziran, yabani ot polenleriyse yaz ortasından sonbahara kadar yakınmalara yol açar.
Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Füsun Soysal’ın verdiği bilgiye göre, polenler solunum yoluyla vücuda girdiğinde vücutta salınan “histamin” etkisiyle alerjik nezle veya rinit denilen tabloya neden olabilir. Burun akmaya ve kaşınmaya başlar, hapşırık nöbetleri, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı görülür. Ayrıca bronşlar etkilenerek, öksürük, nefes darlığı ve hırıltıyla kendini gösteren alerjik astım krizleri ortaya çıkabilir. Gözlerde sulanma, şişme ve kaşıntı olabilir. Ciltte kaşıntı ve kızarıklıklar görülebilir. Vücutta genel olarak, yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu bile yapabilir.
Bahar alerjilerinden kaçabilmek için bunlara dikkat edin:
* Polenlerin en yoğun olduğu sabah saatlerinde açık havaya çıkmayın. Bu saatlerde evi veya bulunduğu mekanı havalandırmayın.
* Polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde açık havada spor yapmayın.
* Polenler, saçlar ve giysilerle eve taşınabilir. Dışarıda giydiğiniz giysileri, eve gelince değiştirin. Her akşam saçlarınızı yıkayın.
* Klimalarda polen filtresi kullanın.
* Polen mevsiminde, açık havaya çıkarken, şapka ve gözlük takın.

TEDAVİSİ KOLAY

Tüm alerjik hastalıkların tedavisinde en önemli konu, alerjiye sebep olan etkenin saptanması ve ondan uzak durulması. Bunun dışında, şikayetleri rahatlatmak için alerji ilaçları, kortizonlu göz ve burun damlaları, solunum yolu ile alınan spreyler kullanılır. Bu ilaçların mevsim boyunca düzenli kullanımı önemli. Eğer alerjik şikayetler ilaçlarla kontrol altına alınamıyorsa, aşı tedavisi denenebilir.
Yazarın Tüm Yazıları