Okulla birlikte hastalık sezonu da açıldı

Okullardaki kalabalık sınıflar, çocukların yakın temasta olmaları, birbirlerine kolayca hastalıkları geçirmelerine zemin hazırlıyor. Bu sonuçların önünü bazı önlemlerle kesmek mümkün.

 Sık görülen üst solunum yolu hastalıklarının önlenebilmesi için neler yapılabilir?

- Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklar okula gönderilmemeli. Çok sık enfeksiyon geçirmeye eğilimli çocuklara grip aşısı yapılmalı, 3-4 yaşlarındaki ev çocuklarının okula başlamış 5-7 yaş grubuyla temas oranının azaltılmasına da dikkat edilmeli.

 Çocuklardaki hangi belirtiler kronikleşmesinin habercisi?

-
Çok sık üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanan çocuklardaki, yılda 5-6 kez bademcik iltihabı geçirilmesi, her gece horlama, uzun süreli burun tıkanıklıkları, öğrenme güçlüğü, inatçı geniz akıntıları, öksürük nöbetleri gibi belirtiler mutlaka araştırılmalı. Kulak burun boğaz hastalıkları erken saptandığında gelecekte kalıntı bırakmayacak şekilde tam olarak tedavi edilebiliyor. 

Bademcik şişmesine yol açan faktörler nedir?

- Bademcikler, damlacık enfeksiyonu denen, kişiden kişiye tükürükle ve yakın temasla bulaşan mikroplar nedeniyle şişerler. Ateş, yutkunma güçlüğü, yutkunurken ağrı, bademcik şişmesinin belirtileri arasında. 

Bademcik ameliyatlarında en ağrısız ve kolay yöntem hangisidir?

- Doğrusu en iyi yöntem uzmanın alışık olduğu, kendi yöntemi. Bununla birlikte yakın zamana kadar ailelerin korkulu rüyası olan bademcik ameliyatlarında, kanama riskini azaltmak için çeşitli araç ve teknikler geliştirildi. Bunlardan biri ’thermal welding’ sistemi. Bununla bademcikler, çevresindeki dokulardan kolaylıkla ayrılabiliyor. Yöntemin avantajı, dokuların ayrılması aşamasıyla aynı anda, yara yüzeylerinin ısı ve basınçla kaynamasının gerçekleşmesi. Böylece kanama hiç olmuyor veya çok az görülüyor. Diğer yöntemlerle yara iyileşmesi iki hafta sürürken, ’thermal welding’le bir haftada iyileşme sağlanıyor.

 Nezlenin belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

- Nezlenin belirtileri sıklıkla bulaşmadan sonra 2-3 gün içinde başlar ve genellikle burun akıntısı, tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, öksürük ve baş ağrısı olur. Ateş genellikle düşüktür, fakat çocuklarda yüksek olabilir. Belirtiler 2-10 gün sürer, ama çoğu hasta 1 haftada toparlanır. Ciddi hastalık belirtileri olmayan basit nezlede, şikáyetlere göre septomatik tedavi uygulanır. Yatak istirahatı, bol sıvı alınması, ılık tuzlu su ile gargara, akıntı kesici ilaçlar ve parasetamol gibi ağrı kesici ve ateş düşürücüler önerilir. 

Gribin belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

- Gripte ateş, öksürük, titreme, vücut ağrıları, baş ağrısı ve bitkinlik olur. Bu belirtiler genellikle 3-4 gün sürer ve ardından bir hafta veya daha fazla kuru öksürük, burun akıntısı ve boğazda yanma, boğaz ağrısı ortaya çıkar. Virüsün alınması ile belirtilerin ortaya çıkması 14 gün arasıdır. Grip belirtileri olduğunda ev istirahatı gerekir. Nezle tedavisinde kullanılanlara ek olarak antiviral ilaçlar belirtilerin süresini ve ciddiyetini azaltmak için kullanılabilir. Bu ilaçlar özellikle yaşlılar ve gribe bağlı komplikasyon riski olan genel durumu bozuk hastalar için faydalıdır. Bu ilaçlara belirtilerin ikinci gününde başlanmalıdır.

Grip aşısı faydalı mıdır?

- Her sene tekrarlanan grip aşıları ile gripten korunmak mümkündür. İdeal olarak ekim ve kasım aylarında uygulanmalı. Nezleyi önleyen virüs aşıları pek çok tipte yeni virüsün keşfedilmesi nedeniyle, sürekli geliştirilmeye çalışılıyor. Uluslararası kuruluşlar 6-23 ay arası çocuklar ve bu çocuklarla temasta olan erişkinlerin, ebeveynlerin aşılanmasını öneriyor.
Yazarın Tüm Yazıları