Paylaş
Mevsim değişikliklerinde sürprizler hastalıklara zemin hazırlar. Özellikle gün içindeki sıcaklık farklarına hazırlıksız yakalanmak. Doğal besinlerden alınan C vitamini vücut direncini arttıran ana vitaminlerden biri. Portakal ve mandalina mevsimi geçmek üzere ama yeşil yapraklı sebzeler, özellikle maydanoz ve yeşilbiber de C vitamini bakımından zengin.
Beslenme uzmanı Şefika Aydın Selçuk vücut direncini arttırmak isteyenlere ayrıca şu önerilerde bulunuyor:
Muz, ceviz, badem ve ananas mutluluk hormonu salgılanmasını sağlayacak başlıca besinlerdir. Bu besinler ayrıca sürekli yemek yeme düşüncesini de kafanızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Egzersiz hem psikolojik hem fizyolojik rahatlama sağlayacak, direncinizi yükseltir. Günde yarım saat bile egzersiz yapmanın sayısız yararı var.
3 ANA, 3 ARA ÖĞÜN
Günde 3 ana, 3 de ara öğün almaya devam edin. Hem acıkmaz hem de formda kalırsınız.
Özellikle sebze yemekleri hem hafif hem de besleyici. Sebze yemeklerinin içerisinde kullanılacak kuru baklagiller demir ve protein bakımından zenginleştirir.
Su, vücudun asit ve baz dengesinde, midenin rahat çalışmasında ve tokluk hissinde etkili. Her yemek öncesi içilecek olan bir bardak su, hem tokluk hissi verir hem de midenin daha rahat çalışmasına yardımcı olur.
Katı yağlardan uzak durun, sıvı yağları tercih edin. Katı yağlar ileriki dönemlerde damar çevresinde toplanarak kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere obezite ve pek çok kronik hastalığa davetiye çıkartır.
Bu dönemlerde kalsiyum alımı da önemlidir. Her akşam yatmadan önce içilecek bir bardak süt, kadınlarda ileride yaşanabilecek kemik erimesi riskini düşürecek, gençlerin gelişiminde kemik ve diş sağlığını olumlu etkileyecektir. Kalp hastalarının son ara öğünlerinde 1 kase yoğurt ve bir orta boy meyve almaları günlük diyetlerinin vazgeçilmezi olmalı.
Sıvı tüketimi konusunda bitki çaylarından da faydalanabilirsiniz. Bir fincan rezeneyle gaz sıkıntılarından kurtulmak mümkün. Papatya çayının rahatlatıcı, kuşburnunun soğuk algınlığı ve gripten koruyucu etkisi var.
Kızartma yerine haşlama
Kızartma ve kavurmalar yerlerini haşlanmış et ve fırında yemeklere bırakmalı. Balık tüketimi haftada 3 günden fazla olabilir. Bir orta boy balık, derisiz olarak rahatlıkla günlük öğünlerin içerisinde tüketilebilir. Balık, omega 3 yağları göz ve beyin sağlığının gelişmesi için her yaşta sürekli önerilen bir besin. Avlanma yasağının başlamasına az kaldı. Taze balık yeme fırsatını kaçırmayın.
Paylaş