Diyabetliyseniz insülin veya ilaçlarınızı bagaja vermeyin

Seyahat, tatil, dinlenmek herkesin hakkı! Hastalığınız ne olursa olsun iyi planlamanız, uygun koşulları oluşturmanız, gerekli önlemleri almanız halinde pekala sağlıklı kişiler gibi tatil yapabilirsiniz.

Diyabetliler de bu kişiler arasında. Kısa adı FEND olan Avrupa Diyabet Hemşireliği Federasyonu Eğitim Danışma Kurulu’nun sekiz üyesinden biri olan Yard. Doç. Dr. Şeyda Özcan, diyabetli hastalara hatırlatmalarda bulundu.

Yolculuk öncesi mutlaka sağlık kontrolünden geçin. Diyabetli olduğuna dair kimlik, nüfus kağıdı, telefon numaralarınız, doktorunuzun adı, telefonu, kullanılan ilaçların adı ve dozunun yazılı olduğu bir kartı mutlaka yanınızda taşıyın. Sağlık karnenizi unutmayın. Ayrıca:

Yurtdışına gidecekseniz, gidilecek ülkenin koşullarına göre aşı gerekiyorsa en az bir ay önce yaptırın,

Yeterli miktarda (yedekleriyle birlikte) insülin, enjektör, kan ve idrar ölçüm çubukları, glikoz tabletleri, glukagon, meyve suyu ve diğer malzemeleri seyahat çantanızda bulundurun,

Yolculuk uzun sürecekse alınması gereken kalori miktarına uygun, yeterince yiyeği yanınıza alın.

Uzun yolculuklarda saat farkı nedeniyle insülin dozunda değişiklik yapmak gerekebilir. Bu durumu doktorunuzla konuşun.

İnsülin, glikoz tabletleri , glukagon ve diyabet ilaçlarının bulunduğu çantanızı kesinlikle bagaja vermeyin. Yanınızdan ayırmayın.

Mümkünse yolculuk sırasında 2 saatte bir mola verin ve hafif egzersizler yapın.

Aracı kullanan diyabet hastasıysa 2 saatte bir mola vererek dinlenmeli. Kısa egzersizler ve yürüyüşler yapmalı.

Eğer tren, uçak gibi araçlarla seyahat ediliyorsanız arada sırada kalkarak koltukların arasında yürüyün,

Kesinlikle çıplak ayakla dolaşmayın.

Tatil sırasında rahat giysiler ve ayakkabılar giyin.

Doğrudan güneş ışığından sakınmak için gözlük, şapka gibi koruyucular kullanın.

DİYABET HASTALARINA ÖZEL EĞİTİM

Bugüne kadar 68 ülkede binlerce diyabetliye ulaşan hasta odaklı uluslararası eğitim programı Türkiye’de de uygulanmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı, Diyabet Hemşireliği Derneği ve Türk Diyabet Vakfı’nın işbirliği ve Lilly İlaç’ın desteğiyle hayata geçirilen “Diyabet Sohbetleri” adlı eğitim programında, Sohbet Haritaları aracılığıyla hastalarla sağlık çalışanları arasında interaktif bir ortam yaratarak bilgi ve deneyimlerin paylaşımına olanak sağlanıyor. Hedef, diyabetlilerin yaşam kalitesinin artırılmasını ve hastalıklarını yönetme konusunda deneyim kazanmaları. Geleneksel diyabet eğitimi yöntemlerinden daha dinamik olması, küçük bir grupla yapılması ve keşfederek öğrenme odaklı yapısıyla farklılık gösteren eğitimin en önemli parçasını Sohbet Haritası adı verilen eğitim araçları oluşturuyor. 3-10 hastadan oluşan küçük gruplarda kullanılmak üzere hazırlanan Sohbet Haritası araçları, “Diyabetle Yaşam”, “Diyabet Nasıl Etki Gösterir”, “Sağlıklı Beslenmek ve Egzersiz Yapmak” ile “İnsülin Tedavisine Başlamak” isimli dört farklı haritadan oluşuyor. Programın uygulanması için önce diyabet hemşireleri eğitildi.

İNSÜLİNE DİKKAT

2-8 derecedeki soğutucularda insülin iki yıl bozulmadan kalabilir. Derin dondurucu yapısını bozduğu için insülin kesinlikle dondurulmamalı. İnsülin 15-25 derecede de 1-2 ay bozulmadan kalabilir. Ancak zorunlu olmadıkça oda ısısında bırakmayın. Buzdolabında saklayın. Yolculukta insülin taşımak için yapılmış olan termosları kullanın.
Yazarın Tüm Yazıları