Paylaş
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Elif Hakko, hem yetişkin hem de çocuklara grip aşısı yaptırmalarını öneriyor. Dr. Hakko, “Çocuklar tehlikelere karşı yetişkinlere göre daha hassas. Gidecekleri yerlerde kalabalık ortamlara girecekler, griple karşılacaklar” diyor.
Çocukların besinlerden çok daha kolay zehirlenebildiğini ve ishal olduğunu belirten Dr. Elif Hakko, bu yüzden çocukların yedikleri ve içtiklerinin hijyenine ayrıca dikkat etmek gerektiğini hatırlatıyor.
Çocuklarla tatile giderken aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
Gideceğiniz ülkenin hastalık risklerine göre hekime danışarak uygun ilaçları alın, hastalıklara karşı gerekli aşılarınızı önceden yaptırın.
Çocuğunuzun derecesi, ateş düşürücüsünü yanınıza alın.
GIDA HİJYENİNE DİKKAT
Kalacağınız süre boyunca sağlığınızla ilgili ihtiyacınız olacak şeyleri valize koymayı unutmayın. Örneğin bir şeker hastasıysanız ve gideceğiniz yerde beş gün kalacaksanız o süre için gerekli ilaçları yanınızda bulundurun.
Yapılacak aktiviteyle ilgili meydana gelebilecek kazalar için önceden bir takım önlemler alın. Örneğin dağcılık gibi riskli bir spor yapılacaksa öncesinde tetanos
aşısı yaptırın.
Tatil demek aslında yemek demek. Bu yüzden özellikle daha önce hiç ziyaret etmediğiniz farklı bölgelere gidiyorsanız midenizin hiç alışık olmadığı yemeklerle karşılaşırsınız ve muhtemelen bu yemekleri denemek istersiniz. Bu durumda bağırsak sisteminizin alışık olmadığı bir takım mikroplarla karşılaşabilirsiniz. Bu da ishallere neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için yemek seçiminde dikkatli davranmak ve hijyeninden emin olunan yiyecekleri seçmekte fayda var. Kapalı kutulardaki yiyecek ve
içecekleri tercih edin.
El hijyenine çok dikkat edin. Özellikle tuvalet sonrası ellerinizi mutlaka yıkayın, çocuklarınıza da yıkatın.
Soğuk bir şehre gidiyorsanız, vücudunuzun alışkın olduğu hava sıcaklığının çok altında bir sıcaklıkla karşılaşırsınız. Bu nedenle vücudu o ülkenin sıcaklığına adapte edecek şekilde giyinmek ve beslemek gerekir.
KARDA CİLDİNİZİ GÜNEŞTEN KORUYUN
Kar tatili yapıyorsanız güneşin zararlı ışınlarından korunmak için cilt koruyucuları ve güneş gözlüklerinizi götürmeyi unutmayın.
Uçakla ya da kara yoluyla uzun yolculuk edenlerin, özellikle de
hamileler, şeker hastaları ve aşırı
kilolu kişilerde pıhtılaşma ve akciğer
pıhtı atması açısından riskleri var. Bu yüzden uzun yolculuklarda uçağın içinde veya otobüs molalarında kısa bir yürüyüşler yapın. Ayrıca mümkünse bacaklarınızı uzatın. Yol boyunca bol
su için. Eğer ciddi bir riskiniz varsa ve
doktor uygun görürse yolculuk öncesi kan sulandırıcı ilaçlar da alabilirsiniz.
Paylaş