Çocuğunuz çift cinsiyetli doğsa hangisiyle yaşamasına karar verirdiniz?

Her 1500-2 bin bebekten biri cinsiyet gelişim bozukluğu sorunuyla dünyaya geliyor.

Haberin Devamı

Cinsiyet gelişim bozukluğu sorunuyla dünyaya gelenlere yıllarca farklı isimler verildi: Hermafrodit, interseks, ara seks, cinsiyet belirsizliği... 2006’da Roma’da toplanan uzmanlar tüm bu tanımları çöpe attı ve ‘cinsel veya cinsiyet gelişim bozukluğu’ denmesine karar verdi. Memorial Diyarbakır Hastanesi çocuk cerrahisi ve ürolojisi uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, “Çift cinsiyetli dememiz için hem kadın hem de erkek yumurtalığının aynı vücutta olması lazım. Bu da bütün cinsiyet gelişim bozukluğu vakalarının yüzde 5’ine tekabül ediyor. Geriye kalan yüzde 95’te bebek kız veya erkek doğduğu halde dış genital yapıları olması gerektiği gibi gelişmiyor” diyor.
Prof. Dr. Önen CGB’nin zamanında tespit edilip müdahale edilmesinin öneminin büyük olduğunu hatırlatıyor: “Bu psikoseksüel, sosyal ve toplumsal açıdan acil bir sorun. Çocukların 2-3 yaşında başlayan genital (fallik) dönemden önce gerçek cinsiyetinin belirlenip, buna göre ameliyat edilip, ismi, cinsiyeti, kimliği, cinsel yetiştirme şekli saptanmış olmalı” diyor.
Peki ya bu dönem atlatılırsa? “Çocuk 5-6 yaşına kadar gerçek cinsiyeti dışında, büyütülürse psikoseksüel olarak artık geri dönüşü olmuyor. Bu aşamadan sonra çocuğun genital organlarının ve genetik cinsiyetinin pek önemi yok. Çocuk ömür boyu kendini yetiştirildiği cinsiyete yakın görüyor ve cinsel yönelimi ona göre şekilleniyor” diyor. Cinsiyet araştırma komisyonları böyle durumlarda mecburen çocuğun ‘kendini ait hissettiği cinsiyet’e göre düzeltici ameliyatların yapılması kararını alıyor.

Haberin Devamı

ERKEN TESPİT ŞART

Gelişmiş toplumlarda CGB’liler genellikle tanıyı erken alıyor. Çocuklar gerçek cinsiyetiyle uyumlu yetiştiriliyor, zamanında doğru düzeltici ameliyatlarla yaşamlarını ‘daha makul’ geçiriyor. Ancak gelişmemiş toplumlarda ebeveynler yıllarca bebeklerinin altını değiştiriyor, çıplak olarak banyolarını yaptırıyor, ama çocuklarının genital bölgelerinin ‘normalden farklılığı’nı görmüyorlar. Prof. Dr. Önen, “Bu nedenle geç tanı konuyor ve çocuğun hayatı boyunca sürecek vahim psikoseksüel ve sosyal yaşam mücadelesi başlıyor. Toplumun dar bakış açısı ve değer yargılarıyla hayatlarının baharında yaşamını sonlandıranlar oluyor. Ayrıca CGB’nin varyasyonlarından örneğin kız tipi yalancı çift cinsiyet durumu, sadece psikoseksüel, sosyal ve toplumsal olarak değil aynı zamanda tıbbi tedavi açısından da acil bir durum. Doğumdan itibaren ilaç tedavisi yapılmazsa ciddi ölüm riski var. Yine normal insanlarda pek fazla rastlanmayan bazı kanser türleri, CGB’lilerde daha fazla görülüyor” diyor.
Geleneksel toplumlarda CGB’li olup, erkek olarak yetiştirilmiş çocuklarının cinsiyetlerinin düzeltilmesine ciddi direnç gösteriliyor. Prof. Dr. Önen “Ailelerinin direnci ve reddi nedeniyle tedavisini başlatamadığımız hastalarım var. Bir ailede üç çocuk CGB’li. Üçü de erkek olarak yetiştirilmiş. İkisini erkekliğe nispeten uygun olduğu için erkek yönünde tedavi ettik. Ancak, üçüncü çocuk erkek olarak yetiştirildiği halde tıbben kız olarak düzeltmemiz gerek. Aileyse bunun da erkek olması için diretiyor, bizi ikna etmeye çalışıyor” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları