PaylaÅŸ
1) Meyve grubu besinleri tercih ederken...
a. Sadece taze meyveler düşünülmeli
b. Taze, konserve, dondurulmuş, kurutulmuş veya yüzde 100 taze meyve suları düşünülmeli
c. Dondurulmuş meyveler ayda iki kereden fazla tüketilmemeli
d. Dalından koparılmış taze meyveler yıkanmadan da tüketilebilir
2) Doğru mu? Yanlış mı?
a. Et ve kurubaklagiller grubu sadece kırmızı et ve kara fasulyeyi kapsar
3) Çocuklar ve gençler günde kaç dakika fiziksel aktivite yapmalıdır?
a. 10
b. 20
c. 40
d. 60
4) Aşağıdakilerden hangisi yarım porsiyon sebzeye eş miktardadır?
a. 1 orta boy domates
b. 1 orta boy havuç
c. 1 kâse çiğ yeşil yapraklı sebze
d. 1 küçük boy dolmalık biber
e. Hepsi
5) Eğer her gün yaktığınız kalori miktarından 100 kalori fazla tüketirseniz...
a. Daha güçlü ve sağlıklı olursunuz
b. Fiziksel performansınız artar
c. Ayda ortalama yarım kilo alırsınız
d. Vitamin aldığınız sürece bir şey olmaz
6) Daha sağlıklı olmak için aşağıdakilerden hangisini azaltmanız gerekir?
a. Trans yaÄŸlar, rafine tuz ve ÅŸeker
b. Potasyum, diyet lifi, kalsiyum ve demir
c. A ve C vitaminleri, koyu yeşil yapraklı sebze ve meyve
d. Kalsiyum, turuncu sebzeler, meyve ve demir
7) Aşağıdakilerden hangisi şekerin başka bir ismi değildir?
a. Sukroz
b. Sodyum
c. Glikoz
d. Akağaç şerbeti
8) Doğru mu? Yanlış mı?
Ara öğünlerde sağlıklı bir şey atıştırmak sizi aşırı derecede acıkmaktan korur ve bir sonraki öğünde daha doğru seçimler yapmanızı sağlar.
9) Doğru mu? Yanlış mı?
Yağsız süt içerisindeki kalsiyum miktarı tam yağlı süttekiyle aynıdır.
10) Doğru mu? Yanlış mı?
Sağlıklı beslenmek için yediğiniz her besinin az yağlı hatta yağsız olması gerekir.
DEÄžERLENDÄ°RME
1) DoÄŸru cevap: b
Besin grupları arasında seçim yaparken çeşitlilik sağlamak çok önemli. Mevsim sebzeleri dışında dondurulmuş, konserve veya ya da kurutulmuş olanları da tercih edebilirsiniz. Önemli olan hijyen kurallarına uygun üretilmiş olanları güzelce yıkayarak tüketmek. Günde en az iki porsiyon meyve yemelisiniz.
2) Cevap: Yanlış
Bu grup pek çok çeşitten oluşur. Önemli olan kırmızı et ve kümes hayvanlarının yağsız veya az yağlı olanlarını tercih etmek. Kuru baklagilleri protein, diyet lifi, vitamin ve mineral deposu olarak düşünmelisiniz. Balık, yağlı tohumlar ve tohumlar da sağlıklı yağlar içerir. Bu gruptan da önerilen miktarlarda sık tüketmelisiniz.
3) DoÄŸru cevap: d
Çocuklar ve ergenler bir saat fiziksel aktivite yapmalı. Yetişkinlerse kronik hastalıklara yatkınlığı azaltmak için en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmalı.
4) DoÄŸru cevap: e
Sebzeler de meyveler gibi su içeriği yüksek, besleyici ve düşük kalorili besinler. Sebze tüketiminde çeşitlilik sağlamak, her gün en az iki buçuk porsiyon sebze yemek, koyu yeşil yapraklı ve turuncu sebzeleri her gün sofralarda bulundurmak gerek.
5) DoÄŸru cevap: c
Besin alımınızı yaktıklarınızla dengelemek kilo kontrolüne yardımcı olduğu gibi genel sağlınız için de son derece gerekli. Aldığınız her kaloriden maksimum fayda sağlamak için yüksek vitamin, mineral, besin lifi içerikli sağlıklı seçimler yapmalısınız.
6) DoÄŸru cevap: a
Trans yağ asitlerinden fakir diyetler kalp hastalıklarına yatkınlığı azaltmakla rafine tuzdan fakir beslenmekse yüksek tansiyonu önleyici etki sağlıyor.
7) DoÄŸru cevap: b
Sodyum, tuz yerine kullanılan isim. Bunun dışındakiler şeker yerine kullanılan isimler. Besin etiketlerinde bu adları görmeniz o gıdanın şeker içerdiği anlamına gelir. Tuz kullanırken rafine edilmemiş yani işlem görmemiş ve içinde faydalı mineraller barındıran, doğal tuz mağaralarından çıkarılan kristal kaya tuzu veya denizlerden elde edilen deniz tuzunu tercih edin.
8) Cevap: DoÄŸru
Ara öğünlerde doğru çeşitte ve miktarda karbonhidrat ve proteini beraber içeren besinleri tüketmek, vücudumuzu dinç tutarken bir sonraki öğünde de daha mantıklı seçimler yapmamıza yardımcı olur.
9) Cevap: DoÄŸru
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki yağın azaltılması kalsiyumun azalmasına neden olmaz. Her gün üç porsiyon süt, yoğurt, peynir veya kalsiyumdan zenginleştirilmiş gıdaların alımı çok önemli.
10) Cevap: Yanlış
Önemli olan aldığınız toplam enerjinin yüzde 20-35’inin yaÄŸdan gelmesi.Â
SONUÇ:
Testin tamamına doğru cevap verdiyseniz: TEBRİKLER! Doğru bildiğiniz beslenme alışkanlıklarını hayatınıza da katarak sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Beslenme bilimini takipte kalın.
Eğer beş sorudan daha az soruya yanlış cevap verdiyseniz: Beslenmenin sürekli gelişen bir birim olduğunu unutmayın ve beslenme uzmanlarından yardım alarak daha sağlıklı bir yaşama başlayın.
Eğer beş sorudan daha fazla soruya yanlış cevap verdiyseniz: Mutlaka bir diyetisyene başvurun. Unutmayın ki beslenem IQ’nuzu geliştirmek size daha çok sağlık olarak geri dönecektir.
PaylaÅŸ