Paylaş
1 Ocak 2012 tarihi başka GSS sürprizlerine de gebe... Sürprizler ücretsiz izin kullanan işçiler ile kısmi süreli (part-time) çalışan işçiler için...Sosyal güvenlik sistemimiz de “ilk defa” zaten zorunlu sigortalı olan işçiler bir de ceplerinden prim ödeyecekler...
Kısmi çalışan işçilerin durumu
Yani haftanın bazı günlerinde veya günün belli saatlerinde, ama haftalık 30 saati geçmeyecek şekilde çalışan işçiler... Bu işçilerin sigorta günleri hep 30 günün altında olmaktadır.
İşte, “sosyal güvenlik reform kanunu” diyor ki, bu işçiler eksik günlerinin GSS primlerini her ay 30 güne tamamlayarak ceplerinden ödeyecekler.
Aksi halde, ödenmeyen primlerden dolayı borçlu olacaklar ve 60 günden fazla GSS prim borcu olunca da SGK sağlık hizmetlerini karşılamayacak.
Bu zorunluluk 1 Ocak 2012 günü başlıyor. Normalde bir işçinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için, sağlık kuruluşuna başvurduğu tarihten önceki bir yıl içinde en az 30 günü olması yeterli.
Ancak, kısmi zamanlı çalışan işçinin, bu sürede değil 30 günü 130 sigorta günü olsa bile 60 günden fazla GSS prim borcu olduğunda sağlık hizmeti de alamayacak.
Ücretsiz izin kullanan işçiler de aynı durumda
Ücretsiz yol izni veya ücretsiz doğum izni alan işçiler için bir sorun yok. Sorun, işçi ve işverenin anlaşması sonucu kullanılan ücretsiz izin durumunda...
Bununla birlikte, bir işçinin, bir takvim yılında bir ayı geçmeyecek şekilde işverenden alacağı ücretsiz izin halinde de sorun yok. Bu durumda da işçi aranan diğer koşulları taşıması kaydı ile sağlık yardımı almaya devam edecek.
Ancak, işçinin kullandığı ücretsiz izin, bir takvim yılında bir ayı geçtiğinde, geçen bu ücretsiz izin süreleri için işçi cebinden GSS primi ödemek zorunda kalacak!
Bu zorunluluk da 1 Ocak 2012 günü başlıyor.
Bu durumdaki işçilerin de ücretsiz izin sürelerinde ödenmemiş 60 günden fazla GSS prim borçlarının bulunması durumunda sağlık hizmetleri karşılanmayacak.
Paylaş