Paylaş
Kapsama alınmayanlar, 30 Nisan 2008 öncesi kamuda çalışanlardı. Bu tarihten sonra memur olanlar ise GSS kapsamına girdi.
Sözü edilen devlet memurlarının kapsama alınmasında 3 yıllık bir süre öngörülürken, SGK, bir tebliğ ile 3 yıllık sürenin sonunu beklemeden 15 Ocak 2010 itibariyle memurları da GSS kapsamına alacağını ilan etti. Maliye Bakanlığı da 2009 yılının son günü yayınladığı ayrı bir tebliğ ile konuya açıklık getirdi.
Kapsama girenler
15 Ocak 2010 itibariyle bütün devlet memurları ile bakmakla yükümlü oldukları eşi çocuk, anne ve babaları GSS kapsamında sağlık hizmeti alacaklar. Bunların, sağlık giderlerini artık SGK karşılayacak. Söz konusu devlet memurlarının kurumları artık sağlık giderlerini ödemeyecek.
Daha bekleyecekler
Devlet memurlarının büyük bir kısmı 15 Ekim 2010 itibariyle GSS kapsamına alınırken, 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu kapsamında bulunan personel ile bunların bakmakla yükümlü bulundukları aile fertlerinin sağlık hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin görevler, SGK’ya devredilmemiştir. Bu hizmetlerin sağlanmasına mevcut uygulama paralelinde devam edilecektir.
Yeşil kartlılar da
şimdilik kapsam dışı
3816 sayılı “Yeşil Kart Kanunu” 1 Ekim 2010 itibariyle yürürlükten kalkacak. O tarih itibariyle de yeşil kartlılar da GSS kapsamına alınacak ve sağlık giderleri SGK tarafından karşılanacak.
GSS primlerinin ödenmesi
Bu noktada, eski ve yeni devlet memurları arasında bir ayrım yapıldığını söyleyebiliriz. Eski devlet memurlarının %12 oranındaki GSS primlerini ilgili kamu kurumu ödeyecek. Memurun ücretin bir kesinti yapılmayacak. Ancak, 1 Mayıs 2008’den sonra devlet memuru olanların ücretlerinden %5 oranında GSS primi kesiliyor/kesilmeye devam edecek.
SUT hükümleri devrede
15 Ocak 2010’dan itibaren, kamu ya da özel sağlık kuruluşlarına başvuran memur ve bakmakla yükümlü olduğu aile üyeleri hakkında da provizyon işlemleri, katkı payı, yol parası vb. açısından SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümleri uygulanacak. Bu tarihten sonraki işlemler için Maliye Bakanlığı Tedavi Yardımı Uygulama Yönetmeliği hükümleri uygulanmayacak.
Memurlar için sağlık karnesi ve hasta sevk kağıdı kalktı!
Kamu personeli ve bakmakla yükümlü bulundukları aile fertleri, devir tarihinden itibaren, kurum tabiplikleri dahil birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına, sevkli olarak veya doğrudan, T.C. kimlik numarası ve kimlik tespiti için gerekli bir belge (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport) ile birlikte müracaat edebilecekler. Dahası, 15 Ocak 2010’tan itibaren sağlık karnesi olmadan bu müracaatlar yapılabilecek. İlgili kamu idareleri, çalıştırdıkları memurları için ayrıca, hasta yollama kâğıdı (hasta sevk kâğıdı) düzenlenmeyecektir.
Sağlık kurumları ne yapacak?
SGK ile sözleşmesi bulunan sağlık hizmet sunucuları, devir tarihinden itibaren müracaat eden kişinin sağlık yardımından yararlanma haklarının olup olmadığının tespiti için, SUT’ta belirtilen istisnalar hariç olmak üzere, bilgi işlem sistemi (MEDULA, MEDULA-optik, eczane provizyon sistemi) üzerinden, T.C. kimlik numarası ile hasta takip numarası/provizyon alacaklardır.
Harcırahlar SGK’ca ödenecek
Kamu personeli ve bakmakla yükümlü bulundukları aile fertlerinin sağlık hizmetleri, devir tarihinden itibaren, 5510 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde, SGK’ca karşılanacağından, söz konusu kişiler hakkında 6245 sayılı Harcırah Kanununun gündelik, yol masrafı ve refakatçi giderlerine ilişkin hükümlerinin uygulanma imkânı da bulunmamaktadır.
Bu nedenle, 15 Ocak 2010’dan itibaren sağlık kurum ve kuruluşları tarafından, yatarak veya ayakta tedavi amacıyla memuriyet mahalli dışına sevk edilen kamu personeli ile bakmakla yükümlü bulundukları aile fertlerine, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelikleri ile ayakta tedavi görmeleri halinde ayakta tedavi süresince gündelikleri görevli oldukları kamu idarelerince değil, SUT’un ilgili maddesinde belirtilen esaslar dâhilinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecektir.
Aynı şekilde, tedavi amacıyla memuriyet mahalli dışına sevk edilenlerin refakatçileri için de 15 Ocak 2010’dan itibaren kamu personelinin kurumu tarafından yol masrafı ve gündelik ödenmeyecektir.
Cenaze giderleri
Aktif çalışan devlet memurlarının ölümü halinde cenaze giderleri SGK tarafından karşılanmayacak. Yine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 210. maddesi hükümleri çerçevesinde, kamu personelinin kurumu tarafından ödenmeye devam edilecektir.
Paylaş