Paylaş
Bu statü değişikliği sigorta işlemleri yanısıra sağlık hak sahipliği açısından da önemli sonuçlar doğurmakta.
Sözleşmeli personel SSK statüsünde sigortalıydı ve sağlık yardımlarını buna göre almaktaydı. Kadroya geçtikten sonra ise memur statüsünde (ES) sigortalı sayılacaklar ve sağlık hak sahipliği işlemleri de buna göre yapılacak.
Bu durumda olanların sağlık aktivasyon işlemleri ise eskiden memuriyeti olanlar ve hiç olmayanlar açısından farklılık arzedecek. Şöyle ki, eskiden memuriyeti olduğu halde ayrılıp sözleşmeli personel olarak çalışanlardan yeniden kadroya geçmiş olanların sağlık aktivasyon işlemlerini, tesciline ve sağlık aktivasyonlarına ait bilgiler esas alınarak çalıştıkları kurumlarınca www.sgk.gov.tr. web sayfasında “e-sgk” bölümünde bulunan “Hak Sahipliği”ne girilerek “(4/c) GSS Tescil ve Sağlık Aktivasyon Programı” aracılığıyla yapılacaktır. Bunların bakmakla yükümlü olduğu kimselerin aktivasyon işlemleri de aynı usulle sonuçlandırılacaktır.
Sözleşmeli olarak çalışırken kadrolu memur olarak ataması yapılanların ise iş yerlerinin bulunduğu yerler ile iş yerinin bulunduğu yerler dışında sağlık aktivasyon veya sağlık hak sahipliği oluşturulma işlemleri için müracaat ettikleri sosyal güvenlik il müdürlüklerince/sosyal güvenlik merkezlerince de yapılacaktır. Bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin hak sahipliği oluşturma işlemleri de aynı şekilde yapılacaktır.
Emeklilik sebebiyle kıdem tazminatı
Halen yürürlükte olan (eski) 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine göre, iş sözleşmesinin “malüllük ya da yaşlılık aylığı” bağlanması amacıyla sona erdirilmesi durumunda işveren işçisine kıdem tazminatı ödemek zorundadır.
Yenilik 1999’da yapıldı. 4447 sayılı Kanun ile emeklilik şartlarının zorlaştırılması ve yaş koşuluna da kademeli bir artış getirilmiş olması kıdem tazminatı ödemesinde bir başka çözümü de beraberinde getirmiştir.
Buna göre, 1999 yılından bu yana emeklilik için gereken şartlardan sigortalılık süresi ile gün sayısını doldurup, yaş koşulunun gerçekleşmesini bekleyenlere de kıdem tazminatı verilmektedir. İşçi, yaş koşulunu çalışmaksızın bekleyecekse SGK’ya başvurduğunda “kıdem tazminatına hak kazanmıştır” yazısının verilmesi gerekecektir.
SGK tarafından düzenlenecek yazı
İşte sözü edilen durumlarda, işverenin işçisine kıdem tazminatı verebilmesi için SGK’dan, o işçiye “yaşlılık aylığını” hak ettiği ya da diğer koşulları tamamlamış olmakla birlikte sadece “yaş koşulunu” beklediğine dair verilmiş yazıyı istemektedir.
SGK, kanunda herhangi bir sınırlama bulunmamakla birlikte, bugüne kadar kıdem tazminatına ilişkin belgeyi, 08.09.1999 tarihinden önce işe başlayanlar için, en az 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 günlük prim gün sayısını tamamlayan sigortalılara/işçilere vermekteydi.
Ancak yapılan eleştiriler ve işçi sendikalarının başvurusu üzerine SGK uygulamayı değiştirdi, mağduriyeti giderdi. Bundan böyle, sadece yukarıda sayılan koşulu yerine getirenlere değil, 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayan, emekliliği hakketmek için “prim gün sayısı” ile “sigortalılık süresini tamamlamış” sadece yaşının dolmasını bekleyen işçilerden işten ayrılarak kıdem tazminatını almak isteyenlere de emeklilik yaşlarına bağlı olmaksızın kıdem tazminatına esas belgeleri verilecek..
Paylaş