Yutmayız

Geçtiğimiz ay Greenpeace, tavuk endüstrisinin çevreye ve sağlığa olan olumsuz etkilerini ortaya koymak için Yutmayiz.org sitesini açtı. Ancak, iki hafta sonra büyük şirketlerden biri mahkeme kararıyla siteye erişimi engelletti. Birkaç saat içinde Greenpeace, Yutmayiz2.org adlı yeni siteyi devreye sokarak kampanyaya kaldığı yerden devam etti.

Haberin Devamı

Gıda şirketleri, sağlık ve çevre konularında tüketicilere karşı sorumludur. Bilimsel veriler ile raporlardan yola çıkarak eleştirenleri susturmaları kabul edilemez. Kaldı ki, birilerini susturarak kimse haklılığını ispat edemez.
‘Yutmayız’ kampanyası, tavuk şirketlerinden hızlı büyümeleri amacıyla tavuklarda antibiyotik kullanımının derhal bırakılmasını, GDO’dan vazgeçilmesini ve üretim zincirinde ilaç ile kimyasal gübrelerden uzaklaşılmasını talep ediyor. Çiftçi haklarının gözetilmesi, tavukların tür çeşitliliği ile hayvan haklarının korunması, dışkıyı ekolojik döngüde tutarak çevre ve su kaynaklarının kirletilmemesi de talepler arasında yer alıyor.
Küresel çapta ekolojik konularda bilinç geliştikçe uluslararası tüketim davranışları da bu yönde ilerliyor, tüketiciler artık fabrikasyon ürün değil, çevreye ve sağlığa duyarlı gıdalar talep ediyorlar. Hayvancılık ve tavukçuluk sektörünün bu yeni eğilime ayak uydurabildiği söylenemez.
20 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’de kişi başına tüketilen tavuk eti miktarı neredeyse 3 katına çıkarken, bitkisel protein ağırlıklı geleneksel damak zevkimize uygun beslenme alışkanlıkları kayboluyor. Sanki tavuk eti protein ihtiyacımızı karşılamanın tek yoluymuş gibi bir algı oluşturuluyor. Sektör sürekli yeterince tavuk eti tüketmediğimizi iddia ederken, istatistikler Türkiye’de kişi başı tavuk eti tüketiminin dünya ortalamasının 1.5 katı olduğunu gösteriyor.
Kimse kimseye “Fabrikalarınızı kapatın” demiyor. Ama tavukçuluk sektöründeki şirketlerin uygulamalarını beklentilere yanıt verecek şekilde yeniden düzenlemeleri isteniyor.
Elbette bu dönüşüm bugünden yarına hayata geçirilemez. Tam da bu yüzden Greenpeace, insan sağlığı ve dünyanın geleceği göz önünde bulundurulduğunda zaruri olan bu dönüşümün 2020’ye kadar hayata geçirilebilmesi için şirketlerden sistematik ve şeffaf bir yol haritası hazırlayarak kamuoyuyla paylaşmalarını istiyor.
Son yıllarda tavukçulukla ilgili ortada bu kadar şaibe varken ve halk sağlığı söz konusu iken, beklersiniz ki sektör bunları ortadan kaldırmak için gayret göstersin.
Gelin görün ki, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkları Birliği Derneği başkanı, GDO’lu yemleri kullanmaya devam edeceklerini ve GDO ile yaşamaya alışmamız gerektiğini söylüyor.
Öyle mi?
Ben alışmıyorum ve daha da ağzıma tavuk koymuyorum.
Onların içi rahatsa kendi çocuklarına yedirsinler.

 

Haberin Devamı

Kente karşı işlenen suçlar

Haberin Devamı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin Fotopya ile birlikte, gazeteci-yazar Oktay Ekinci anısına düzenlediği fotoğraf yarışması sonuçlandı.
‘Kente Karşı İşlenen Suçlar’ teması altında düzenlenen yarışmada birinciliği Kadir Çivi, ikinciliği Mustafa Karakoç, üçüncülüğü de Zeynep İlze kazandı.
Plansız ve kuralsız imar politikaları sonucunda şehirlerde ortaya çıkan kalabalıklara dikkat çeken yarışmada seçilen fotoğraflardan 50 tanesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde sergileniyor. Haberiniz olsun.

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları