Paylaş
Bugüne kadar bu sayede 4 binin üzerinde çocuğa ücretsiz müzik eğitimi veren Barış İçin Müzik, 2012’de 29 Avrupa ülkesinin içinde yer aldığı Sistema Europe’un üyelerinden oldu ve çalışmaları Sistema Europe’un ‘en iyi uygulamalarından’ biri olarak değerlendirildi. O çocukları sahnede izlediğinizde hayatlarının nasıl değiştiğini görüyor ve “ Bu ülkede güzel şeyler de oluyor. Eğer bu çocuklar bizim geleceğimiz ise hiç fena değil ” diyorsunuz. Barış İçin Müzik’in ilk günlerinde Edirnekapı’daki ilkokulların içinde müzik atölyeleri kurdular.
Daha sonra bir bina yapıp kendi merkezlerinden eğitime devam ettiler.
Başta mahalleliden tepki aldılar. Çocuklarını dersten alan, göndermeyen ya da hiç konserlere gelmeyen aileler oldu.
Ailelerin maddi durumları iyi olmasa da buraya gelip müzik eğitimi alan çocukların hayatları değişiyor, vizyon sahibi oluyorlar.
Aileler de bir süre sonra olaya ısınıyor, çocuklarıyla gurur duyuyorlar. 2011’e kadar masrafları Mehmet Baki ve Yeliz Baki üstlendi.
Ama kendi kaynaklarıyla bir yere kadar; enstrüman ihtiyacından prova yapılacak konser salonuna, eğitmenlere verilecek ücretlerden binanın sabit giderlerine bir gider bütçeleri var.
Ve giderleri, öğrenci sayısı arttıkça artıyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) onlara kurumsal destek veriyor; tanıtımdan tutun da sponsor ve bağışçı bulmaya, broşür basımından internet sitesi tasarımlarına kadar. Barış İçin Müzik bir haftadır İKSV desteğiyle, ilki geçen yıl Salzburg Festivali kapsamında gerçekleştirilen Sistema Europe Orkestra Kampı’nın ikincisini Boğaziçi Üniversitesi ’nde düzenliyor.
9 ülkeden yaşları 10-19 arasında değişen 200 çocuk bir haftadır 54 eğitmenle provalar yapıyorlar.
Her ülkenin seviyesi farklı. En iyileri bizimkiler. Nasıl Venezüella’daki El Sistema ’ya herkes gıpta ile bakıyorsa, Simon Boliver Orkestrası, Teresa Carreno Gençlik Orkestrası nasıl dünyanın en önemli sahnelerinde çalıyorsa, Avrupa’daki diğer çocuklar da Barış İçin Müzik’le ilgili öyle düşünüyor.
Projenin başından beri içinde olan çocuklar artık eğitmen olacak seviyeye geldi.
El Sistema’nın eğitim modeli, yetişen bir müzisyenin kendinden sonra gelen yeni çocuklara eğitim vermesi üzerine kurulu. Gelen yetişiyor ve kendinden sonrakileri yetiştiriyor.
Barış İçin Müzik de aynı şekilde eğitim veriyor. Hayalleri Türkiye’ye yayılmak.
Bunun için eğitmenlere ihtiyaç var. Eğitmenler daha sonra Türkiye’nin farklı illerine gidip oradakilere sistemi öğretebilir ve yeni çocuklar yetişebilir.
Müzik yoluyla barış yayılabilir. Bir haftadır birlikte prova yapan 200 çocuk
bu akşam aynı sahnede buluşuyor. Saat 20.00’de Bakırköy Belediyesi Leyla Gencer Opera ve Kültür Merkezi’nde ücretsiz bir konser verecekler. Lütfen gidin ve izleyin. İnsanların hayal edebildikleri şeyleri gerçekleştirebildiklerini görün. Ve bu dünyaya barışı devletlerin değil, insanların getireceğini anlayın.
Paylaş