Kol düğmesinin cazibesi

İngiltere’deki genel seçim öncesinde liderlerin politikaları dışında gömlek manşetleri de tartışılıyor.

Haberin Devamı

Gordon Brown ve Nick Clegg’in kol düğmesi takması ve bunun aksine David Cameron’ın takmamasının altında yatan neden konusunda tahminler yürütülüyor.
Size biraz öküzün altında buzağı aramak gibi gelebilir ama malum çağımız imaj çağı ve bizim politikacılar burada uzun ceket problemini bile çözemezken Batı’daki muadillerinin tarzı didik didik ediliyor.

Kol düğmesi deyip geçmeyin. Bu aksesuvar kendine güvenin sembolü; hem statünün hem de kişiliğin gizliden gizliye ama güçlü bir ifadesi; karakterin, tarzın ve refahın işareti.

Kol düğmesi fikri 1500’lerin başlarında ortaya çıktı. Bu dönemde erkekler kol ağızlarını kurdele veya iple bağlıyordu.

KOL DÜĞMESİ TAKAN İŞİ KAPIYOR

17’nci yüzyılda ip yerini zincire bıraktı. Gömlek manşetleri kolalandığı için çok sertti, içinden düğme geçirmek zordu. XIV. Louis’nin hükümdarlığı döneminde birbirine zincirle bağlı renkli cam düğmeler popülerleşti. Bu popülerleşmede Kral II. Charles’ın da payı büyüktü. 

Bugün bildiğimiz anlamda kol düğmelerinin çıkışı ise 19’uncu yüzyıl. Endüstri Devrimi’yle birlikte kol düğmelerinin açılıp kapanmasını sağlayan mekanizmalar icat edildi, klasik zincir yerini kelebek menteşeye bıraktı. Önceden orta ve üst sınıfların sahip olabildiği kol düğmeleri yüksek adette ve uygun fiyata üretilir, bu sayede de sokaktaki adama ulaşır oldu. 

Erkekler kolalı gömlek giymeyi bırakınca ise gözden düştü. 1900’de çıkan yumuşak Brooks Brothers gömleğin de tarzdaki bu değişime katkısı oldu. “Resmiyet karşıtı” olarak bilinen Windsor Dükü’nün yumuşak yaka ve manşetlerin toplumsal kabülüne etkisi yadsınamaz.

Ama bu gelenek işte. Atsanız atamaz, satsanız satamazsınız. Asla tam olarak yok olmaz ve hatta şu durumda, kitleler uzaklaştıkça kol düğmelerinin eski statüsüne yaklaştığı bile söylenebilir. Hafif kumaşlı gömlekler kol düğmesini kaldırmasa da, kol düğmeleri rahatlığın ön planda olduğu modern giyimin tabiatına aykırı olsa da, birçok erkek hayatın kol düğmesi takmakla uğraşamayacak kadar kısa olduğunu düşünse de...

Kol düğmesi erkek giyiminin baş taçları arasında.

İş anlaşmaları söz konusu olduğunda takım elbisesini doğru kol düğmesiyle eşleştiren her 10 kişiden 7’sine öncelik verildiğini biliyor muydunuz? Yani, “önemli kişiymiş gibi” davrandığınızda önemli kişi olduğunuz mesajını yolluyorsunuz.

Peki bizim politikacılar arasında kimler kol düğmesinin gücüne inanıyor?

Bülent Arınç ve Abdullah Gül, özel günlerde kol düğmesi takanlardan.

Baykal ve Erdoğan kol düğmesine pek yüz vermeyenlerden.

Kol düğmesini vücudunun bir uzantısı gibi doğal olarak taşıyan ise her daim giydiğini kendisine yakıştıran Sırrı Sakık.

Yazarın Tüm Yazıları