Direne direne zeytini kurtardık

Greenpeace zeytinlik alanların imara açılması konusunda kamuoyunun görüşlerini öğrenmek amacıyla bir araştırma yapmış ve geçtiğimiz ay bu araştırmanın sonuçlarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

7 bölgedeki 41 ilde 18 yaşının üzerinde 1086 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları masada beklemekte olan kanunun hiçbir şekilde “milli irade” destekli olmadığını ortaya koymuştu.
Bu araştırmaya göre “Zeytinlik bölgelerinde sanayi tesisi yapılabilir” diyenlerin oranı sadece yüzde 8. “Yapılamaz” diyenler yüzde 83.
Ve sanmayın ki zeytinliklerde sanayi tesisine sadece muhalefet partilerini destekleyenler karşı. Hayır. Araştırmaya katılan AKP’lilerin yüzde 74’ü de karşı. Diğer parti destekçilerinde ise tablo şöyle: CHP’lilerin yüzde 92’si, MHP’lilerin yüzde 83’ü, HDP’lilerin ise yüzde 90’ı zeytinliklerin sanayi tesisleriyle talan edilmesine karşı çıkıyor.
Sadece yüzde 9 “Zeytinliklerin bulunduğu yerde kömür/termik santralı kurulabilir, kurulması için ağaç kesilebilir” diyor.
Ayrıca insanlara sorulmuş. Denmiş ki:
“Zeytinliklere ve 3 kilometre yakınına sanayi tesisi kurulması yasak. Ancak şu anda Meclis’te zeytinliklerde veya yakınında kömür santrali/maden işletmesi gibi sanayi tesisleri açılabilmesi yönünde bir değişiklik önerisi bulunuyor. Bu değişikliği destekliyor musunuz?”
Destekleyenlerin oranı sadece yüzde 18.
Bu meşum “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair” kanun tasarısı geçtiğimiz yılın sonunda Soma’nın Yırca köyünde Kolin Grubu’nun termik santral kurmak için 6 bin zeytin ağacını hukuksuzca kesmesiyle gündeme gelmişti.
Zeytinlikleri maden ve kömür santrali gibi çevreyi kirleten yatırımlara açmak amacıyla Enerji Bakanlığı tarafından Meclis’e sevk edilmişti.
Neyse ki binlerce insan zeytin yasasında yapılması önerilen değişikliklere karşı çıktı ve TBMM 24. dönem 5. yıl çalışmalarının sona erip Meclis’in tatile girmesiyle bu tasarı Meclis’ten geçmeyerek gündemden düştü. Ülke çapında yapılan çağrılar karşısında bu yasa tasarısının gündemden düşmesiyle Greenpeace’in “Zeytini Seviyorum” kampanyası başarıya ulaşmış oldu.
2023’e kadar dünyanın ikinci en büyük zeytin üreticisi olma hedefi bulunan Türkiye’nin bu hedefi mevcut zeytin yasasını korumadan yakalayamayacağını vurgulayan Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç “Kış soğuğunda çıplak elleriyle tek tek zeytinleri toplayan zeytin üreticisinden sofrasına zeytini koymadan kahvaltısına başlamayan, orucunu açmayan milyonlarca vatandaşına kadar bu ülke insanının zeytin sevgisi bir kez daha galip geldi” diyor.
Bu başarı aynı zamanda insanlarımızın gıdasına, çevresine ve küçük üreticilerin yaşam mücadelelerine sahip çıktığında sonuç alabildiğini gösteren çarpıcı bir örnek.
Durmak yok, mücadeleye devam.


Yazarın Tüm Yazıları