2000 yılında onları ilk keşfettiğimde, Paris’te bir fuarda küçücük bir stand içinde heyecanla ilk koleksiyonlarını sergiliyorlardı.
Sonra her fuarda daha büyük bir yer almaya başladılar. Okuduğum uluslararası dergilerde kendilerine ve ürünlerine daha sık rastlar oldum. Fransız tasarım ekibi Atelier Lzc.’nin, illüstratif baskılarıyla göklere dair anlatmak istedikleri bir masal var!
Vanessa Lambert, Barbara Zorn ve Michael Cailloux, Duperre Üniversitesi’nde tekstil tasarımı okurken tanışır ve beraber projeler üretmeye başlarlar. Mineraller teması üzerine kurulu bir baskı koleksiyonu hazırlarlar ve 1998’de ‘Arts de le Table’ yarışmasını kazanırlar. Daha sonra kurdukları Atelier Lzc. markasında yarattıkları tarzın temelini ise, 1999’da katıldıkları ‘raku’ kursu oluşturuyor.
Raku, yaklaşık 400 yıl önce Japonya’nın Kyoto şehrinde doğan bir seramik sanatı. Raku ailesi, geleneksel Japon çay seremonisi için, renkli seramiklerden çaydanlıklar üretirken kendi isimlerini vermiş bu sanata. Bu seramik tekniği günümüzde birçok sanatçıya ilham vermeye devam ediyor. Atelier Lzc. ekibi de, geleneksel raku seramiklerinden ilham alıp ürettikleri ilk baskı koleksiyonlarıyla 2000 senesinde Maison&Objet fuarına katılıyor (ki ben de onlara ilk defa orada hayran kalıyorum) ve yaşamlarının akışını değiştiriyorlar. Bu koleksiyonla ilgili büyük üretici firmalardan teklifler almaya başlayınca, 2001’de firmalarını kuruyorlar.
DOĞANIN KUCAĞINI SEVİYORLAR
İllüstrasyonları için tek bir ilham perileri var: Doğa. Eğer elinize bir Atelier Lzc. kartpostalı geçerse dikkatlice bakın; orada bir çocuğun hayata karşı meraklı tutumu ve naif bakış açısının ustalıkla işlendiğini görürsünüz. Fantastik bir romanın betimlemelerini resmedercesine, çiçeklerin üstünden uçan balıklar ya da gökyüzünde süzülen bir kamyon gözünüze ilişir ve yadırgamazsınız.
Baskılarından da anlıyoruz ki, Atelier Lzc. şimdilik doğanın kucağından, yani hayvanların ve bitkilerin dünyasından bir adım öteye gitmek istemiyor. Katıldıkları raku kursuyla Japon sanatının tozunu yutmuş olmalılar ki, baskılarında Japon suluboya tekniğinin izleri okunabiliyor. İlk önce kağıt üzerine uyguladıkları baskıları daha sonra seramiklere, metale, kumaşlara, aynalara ve peçetelere uyarlayan Atelier Lzc.’nin illüstrasyonlarını bugün Habitat’ın yeni tabak ve fincan ya da Bacarrat’ın bardak koleksiyonunda görebiliyorsunuz.
Bunun dışında Marks&Spencer, Anne de Solene, Ikea, Roberto Cavalli, Rene Derhy, Esprit, GAP, H&M koleksiyonlarınında da Atelier Lzc. motifleri yer alıyor. Ve onlar hala Kuzey Fransa’nın Montreuil kentinde bulunan, eski bir depo olan atölyelerinde beraber çalışmaktan mutluluk duyuyorlar. Bilgi için: www.atelierlzc.fr
TAKİP
Modernleşme zamanı
1980'den bu yana Amerika’nın dünyaca tanınmış klasik mobilya markalarını ithal eden Fatih Kıral Mobilya, modern ev mobilyalarını sergilediği ve satışa sunduğu yeni bir mağaza açtı. ‘effekappa by Fatih Kıral‘ markası altında toplanan yatak odaları, giyinme odaları, gardroplar, kütüphane sistemleri, yemek masa ve sandalyeleri, büfeler, dresuarlar, oturma grupları ve aksesuarlarda Varaschin, San Giocomo, Mobileffe, Kappa, Avant Gard, Potocco, Dona gibi yabancı markaların koleksiyonları yer alıyor. Tel: (0216) 386 63 03
KEŞİF
Her şey size özel
Kıyafet tasarımlarında alışkın olduğumuz ‘haute couture’, artık evlerde de yaşatılıyor. Az sayıda üretilen ve kişiye özel tasarımlar, ev tekstil ürünlerini daha da değerli hale getiriyor. Kişiye özel tasarımlar yapan özel adreslerden biri olan Gillard’da, birlikte kullanımına pek de alışık olmadığımız kürk ve metalin birleştiği tasarımlar, keten, kanvas ve kaşe gibi kumaşların kullanıldığı tekstiller, ipek, boncuk, tüy ve metallerle süslü aksesuarlar bulabilirsiniz. Tel: (0212) 227 24 40.
DÜNYA
Egzotik doku
Fransızların en ünlü mobilya markalarından Roche Bobois, ünlü tasarımcıların elinden çıkma farklı stillerdeki koleksiyonlarında, ender bulunan egzotik ahşaplar kullanıyor. Örneğin Nairobi kolleksiyonun ait olan Helmut Joisten tasarımı bu çalışma masasında Endonezya'da yetişen bir gül ağacı türü olan sonokeling ağacı kullanılmış. Deri kaplı sandalye ise masif bubinga ağacından üretilmiş.