Paylaş
Doğu Akdeniz insanın aklını başından alacak kadar lezzetli bir mutfağa sahip. İnsan kendini tutamazsa, bu gezi sonunda evine yola çıktığı gündeki kilosundan bir kaç kilo fazlasıyla dönebilir.
Yolculuğun başlangıç noktası Adana, kebabın başkenti. Kentin üstüne sinen kebap kokusu insanı her dakika acıktırıyor. Kentte büyüklü küçüklü yüzlerce kebapçı var. Herkesin ayrı bir özelliği, ayrı bir lezzeti var.
Tarsus’ta humus ve bardak altını tadın
Adana’da bunca kebapçı arasından seçim yapmak zor. Size Karataş Yolundaki Elem Restoranı, baraj manzaralı ünlü Onbaşıları, 5 Ocak Kebapçısı’nı öneririm. Ayrıca kent mutfağının diğer lezzetlerini de tatmak istiyorsanız Köy Sofrası’nı deneyin.
Adana kebap kadar şalgam diyarı olarak da bilinir. Kebabın hazmını kolaylaştırdığı söylenir. Aklınızda bulunsun. Ayrıca tatlıları da ünlüdür. Yemekten sonra Çakmak caddesindeki Tatlıcı Gönül Kardeşler’de Karakuş ve halka tatlılarıyla damağınızı şenlendirin.
Adana’da sonra sırada bir başka lezzet diyarı var. Tarsus, gerçekten de insanı baştan çıkaran lezzetlere sahip. Burada mutlaka uğranması gereken lezzet duraklarından biri Abdi İpekçi caddesindeki Kebapçı Eyüp. Burası kentin en eski kebapçısı. Şelale Yıldırımlar Restoran da dikkati çeken lezzet duraklarından biri. Tarsus’ta bardak altı denen küçük lahmacunlardan ve humus yemeden dönmeyin.
Tencere yemekleri Sabah Lokantası’nda
Rotanın üstündeki bir başka lezzetli kent ise Mersin. Burada ilk akla gelen yemek tabii ki tantuni. Bu yemek etin en lezzetli hallerinden biri. İnsan o küçük dürümleri yemeye doyamıyor. Mersin’de her köşe başında bir tantuni lokantası bulmak mümkün. Onun için seçim yapmak çok zor. Size GMK Bulvarı’ndaki Göksel Tantuni ile Camişerif Mahallesi’ndeki Özkan Tantuni’yi öneririm. İkisi de çok lezzetli. Mersin’in tencere yemeklerinin tadına bakmak istiyorsanız, İstiklal caddesindeki Sabah Lokantası tam aradığınız mekan. Mersin’e gidince Silifke yolundaki Narlıkuyu’ya gitmemek olmaz. Küçük koyun etrafına sıralanmış balık lokantaları Akdeniz’in en lezzetli ve en taze balıklarını sunuyor. Hepsi birbirinden güzel, istediğinizi seçebilirsiniz. Mersin’de mutlaka uğranması gereken lezzet duraklarından biri de Dondurmacı Halil. Burada cezeryenin ve kerebiç tatlısının tadına mutlaka bakın.
Mezeler şaşırtmasın
Rotanın üstündeki bir diğer önemli durak da Hatay. Bu kent Türkiye’nin en lezzetli mutfaklarından birine sahip. İnsan masaya konan mezeler karşısında hangisini yiyeceğini şaşırıyor. İstiklal caddesindeki Sultan Sofrası, kentin önde gelen lezzet duraklarından biri. Burada içli köftenin bir başka biçimi olan Oruk, insanın damağını bayram yerine çeviriyor. Burada ayrıca yöre mutfağının lezzetli örneklerini de tadabilirsiniz.
Hürriyet caddesindeki Haysim Anadolu Restoranda da lezzetli mezeler ve yemekler sunuluyor. Masa 30 çeşit meze ile donatılıyor. Burada humusun, patlıcan yoğurtlamasının, çökelek ve zeytin salatasının tadına bakmanızı öneririm.
Gazipaşa caddesinde 110 yıllık bir binanın içinde müşterilerini ağırlayan Leben de önemli lezzet noktalarından biri. Hatay’a gelenlerin mutlaka gittikleri Harbiye’deki Özkervan, meze ağırlıklı mönüsü ile konuklarını mutlu etmeye çalışıyor. Eğer yörenin tencere yemeklerinin tadına bakmak istiyorsanız Kurtuluş caddesindeki Sveyka’ya gitmenizi öneririm.
Paylaş