Küçük değişiklikler fark yaratabilir

Utanç verici bir şeymiş gibi düşünülse de, kabızlık yetişkin-çocuk herkesi hayatının farklı zamanlarında etkileyen bir problem. Çözüm için birçok ilaç olsa da, doktor veya eczaneye gitmeden önce deneyebileceğiniz sayısız doğal reçete bulunuyor.

Haberin Devamı

Kabızlık herkesin başına gelebilir ve kabızlık diye adlandırdığımız şey, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Günde üç ve haftada üç arası olan bağırsak hareketleri normal kabul edilir. Eğer her zamanki düzeninizde gitmiyorsanız, bir kabızlık söz konusu olabilir.

Küçük değişiklikler fark yaratabilir

Örneğin normalde günde üç defa tuvalete çıkıyorsanız, iki gün boyunca tuvalete gitmemek kabızlık kabul edilebilir. Ancak normalde birkaç günde bir gidiyorsanız, kabızlık yaşıyor olmanız için tuvalete çıkamamanız bir haftayı bulabilir.

Beslenme: Yedikleriniz, bağırsak hareketleri üzerinde büyük etkiye sahiptir. Düzenli tuvalete çıkmanızdaki en büyük faktörlerden biri liftir. Kabızlık probleminiz varsa meyve-sebze ve tam tahıl tüketiminizi artırmayı deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Küçük değişiklikler fark yaratabilir

Su: Yüksek lifli besleniyor olsanız bile vücudunuz susuz kalıyor olabilir. Aldığınız suyun çoğu vücudunuz tarafından emilse de sindirim kanalınız da işlerin düzenli gitmesi için suyun birazını kullanır. Eğer kabızlık sorunu yaşıyorsanız gün içinde bir-iki bardak daha fazla su içmeyi deneyin.

Egzersiz: Egzersiz bağırsaklarınızı çalıştırır. Günde sadece 20 – 30 dakikalık bir yürüyüş bile işe yarayabilir.

Kafein: Kafein, bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmasıyla bilinir. Nasıl işlediği tam olarak hâlâ bilinmese de, yarattığı etkinin yemek yemekle benzer olduğu ve tüketimden birkaç dakika sonra gerçekleştiği bilinmekte. Kahve ve çay harika alternatifler ama içinde kafein olan herhangi bir şey de işe yarayacaktır.

Küçük değişiklikler fark yaratabilir

Çay: Bitki çayları yüksek oranda lif içerdiğinden kabızlığın bazı semptomlarına iyi gelebilir. Tabii bu bitki çayları tek başına sorunu çözmeyebilir, dengeli beslendiğinizden ve gerekli takviyeleri aldığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca sinameki yaprağı çayı da içeriği nedeniyle suyu bağırsaklara doğru iterek kabızlığın rahatlamasına yardımcı olduğu için laksatiftir. Ancak bağımlılık yapabileceğinden çok fazla tüketmemelisiniz.

Haberin Devamı

Düzen: Kulağa garip gelebilir ancak bağırsaklarınız da vücudunuzun geri kalanıyla birlikte bir düzen içinde çalışır. Tuvalet düzenine sahip olmak, tuvalete düzenli çıkmanıza yardımcı olabilir çünkü vücudunuz günün aynı saatinde oraya gitmesi gerektiğini biliyor olacaktır. Bu, günün herhangi bir vaktinde olabilir; önemli olan her gün aynı saatlerde olması.

Açı: Bazen tuvalette oturma şekliniz de tuvalete çıkmanızı zorlaştırıyor olabilir. Bunun nedeni, kalın bağırsağın son kısmının kıvrık olmasıdır. Bu kıvrıklık, yakınlarda tuvalet olmadığında tuvaletinizi tutabilmenize yardımcı olmak içindir. Ayaklarınızın altına birkaç dergi koymayı deneyerek bacaklarınızı yukarı almayı ve böylece açıyı düzeltmeyi deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Küçük değişiklikler fark yaratabilir

İlaç: Doğal yöntemler her zaman işe yaramayabilir tabii. Birkaç günlüğüne yaşam tarzınızda değişiklik yapmayı deneyebilirsiniz ancak bu çok da uzun sürmemeli. Eğer yaptığınız düzenlemelere rağmen bir değişiklik olmuyorsa, ilaç denemek bir seçenektir.

Doktor: Eğer yaptığınız değişiklikler ve aldığınız 1–2 ilaç da işe yaramadıysa doktora gitmelisiniz. Doktorunuz rahatlamanız için daha etkili bir ilaç verebilir. Uzun süre kabızlık yaşamak bağırsak problemlerine yol açabilir. 

‘The Dr: Oz Show’ hafta içi her gün saat 19.30’da D-Smart 20. Kanal Max Smart Premium HD’de yayımlanmaktadır. 

Yazarın Tüm Yazıları