Paylaş
1. Porsiyonlarınızı ayarlayın
Farkında mısınız? Yıllar geçtikçe porsiyonlar da büyüyor. Porsiyonlar büyüdükçe, sağlıklı yiyecekler söz konusuysa bile, daha fazla kalori almamıza sebep oluyor. Tüketiminizi porsiyonlarınızı ayarlayarak kısmaya çalışın. Bir porsiyon et, avuç içinizden veya iskambil kağıdından daha büyük olmamalı. Söz konusu atıştırmalıklarsa, ne kadar yediğinizi görmediğinizden, paketten asla yememelisiniz. Dışarıdan sipariş ettiğinizde yemeye başlamadan yemeğinizin yarısını pakette bırakın. Böylece tabağınız, hepsini bir anda bitirmeniz için sizi baştan çıkarmayacak.
2. ‘Düşük yağlı’ etiketine kanmayın
Diyet yapan birçok kişi mutfaklarını paketlerin üzerinde ‘düşük yağlı’ veya ‘yağı azaltılmış’ yazan ürünlerle dolduruyor. Ancak üreticiler, tat kaybı olmaması için bu ürünlere daha fazla şeker, un ve kıvam artırıcı koyuyor. Bu da kalori içeriğini artırıyor. Yapılan araştırmalar insanların düşük yağlı gıdaları, normalde yediklerinden daha fazla yediğini gösteriyor. Üstelik normal olanlardan daha az kalori içermediklerinden habersiz bir şekilde...
3. Metabolizmanızı hızlandırın
Eğer kilo vermeniz duraksamaya uğradıysa metabolizmanızın biraz desteklenmeye ihtiyacı olabilir. Neyse ki vücudunuzun yağ yakma makinelerini hızlandırmak için yapabileceğiniz basit yollar bulunuyor.
Diyetinize protein ve yeşillik ekleyin: Yüksek lifli yeşil sebzeler tüketmek metabolizmanızın daha iyi çalışmasını sağlar ve sağlıksız yiyeceklere olan düşkünlüğünüzü yok edebilir. Ayrıca vücudunuz, protein kullanarak, karbonhidrat aldığınızda yaktığı kalorilerin iki katını yakar. Her hafta iki kere balık öğünü içeren bir beslenme programıyla daha fazla protein tüketin. Pisi balığı veya somon gibi balıklar hem zengin birer protein kaynağıdır hem de vücuttaki yağ yakıcı enzimleri artıran omega-3 yağ asitleri içerir.
Baharat kullanın: Bazı bitkilerde, yalnızca tatlarını acı yapmakla kalmayan, aynı zamanda yemeklerden sonra üç saat boyunca vücudunuzun enerji harcamasını iki katına çıkaran, kapsaisin adlı biyoaktif bir madde var. Yemeklerinizde kırmızıbiber ve tabasco kullanın. Zencefil de sağlıklı bir bitki. Bu baharat yalnızca sindirimi kolaylaştırmakla kalmaz aynı zamanda, yedikten sonra vücut sıcaklığını ve metabolizma hızını yüzde 20’ye kadar artırır. Enerji verici bir öğün için sebzelerin arasına taze zencefil rendeleyerek tavada pişirebilirsiniz.
4. Yapay tatlandırıcılara dikkat!
Yapay tatlandırıcılar çoğunlukla kalorisi azaltılmış gıdalar, işlenmiş ürünler ve diyet ya da kafeinsiz içeceklerde bulunuyor. Ama araştırmalar, yapay tatlandırıcılarla kilo alımı arasında bir bağ olduğunu söylüyor. Her yemek yiyişinizde vücudunuz kalori bekler ama sıfır kalorili tatlandırıcıları kullandığınız zaman beklediği kalorileri alamaz. Daha çok yeme ihtiyacı duyarsınız ve tok hissedemezsiniz. Ayrıca, yapay tatlandırıcılar doğal şekerlerden 7 bin kat daha tatlıdır ve bu da tat alma organlarının hassasiyetini azaltabilir. Sonuç olarak da azaltayım derken daha fazla yemenize neden olabilirler. Yapay tatlandırıcıları hayatınızdan çıkarın ve meyve ya da bitter çikolata gibi doğal şekerlerin keyfini çıkarın.
5. Gazlı içeceklerden uzak durun
Kilo aldırmasının yanı sıra gazlı içecekler diyabet, kemik zayıflaması ve diş çürümesi riskinizi artırıyor. Diyet kola bile yapay tatlandırıcılarla dolu. Ayrıca gazlı içeceklerdeki o hoşumuza giden baloncuklar midede patladığında karın bölgemizin genişlemesine sebep oluyor. Bu da şişkinliğe yol açıyor.
6. Harekete Geçin!
Egzersiz, her tür etkili kilo verme rutininin bir parçası. En basitinden, günde en az 10 bin adım atmaya çalışın. Bunun dışında kendi vücudunuza ve yaşam tarzınıza en iyi şekilde uyan bir egzersiz rutini belirleyin.
7. Aldığınız kalori miktarı her gün farklı olsun
Vücudunuz her gün aynı miktarda kalori tüketmeye alıştığında, kilo vermeniz duraksayabilir. Örneğin, vücudunuz kendini günde 1800 kaloriye alıştırır ve zayıflamayı durdurur. Kilo vermeye devam edebilmek için onun kafasını karıştırın. Örneğin bir gün 1800 kalori tüketin, ertesi gün bunu 1600 kaloriye düşürün, bir sonraki gün tekrar 1700’e çıkarın. Bu şekilde devam ederseniz vücudunuz kendini alıştırmak için daha çok enerji harcamak zorunda kalacak; bu da daha fazla kilo vermenizi tetikleyecek.
8. Bol su için!
Hepimiz, suyun sağlıklı olduğunu biliyoruz ama su içmenin daha fazla kilo vermenize yardımcı olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Her gün idrarınızın temizlenmesi için bol miktarda su için. Araştırmalar soğuk su içtiğinizde 10 dakikada metabolizma hızınızın arttığını ve yarım saat boyunca da o hızda kaldığını gösteriyor. Her gün ortalama bir buçuk litre su içmek günde 200 kalori daha az tüketmeye yardımcı oluyor.
9. Tam tahıllara yönelin
Beyaz makarna, ekmek ve un yerine tam tahılları kullanın. Lif zengini tam tahıllar sizi daha uzun süre tok tutar, kan şekerini düzenler ve bol miktarda vitamin, mineral, antioksidan sağlar. Ayrıca diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol gibi kronik hastalık riskini düşürüyor. Mutfağınızı lif zengini tam tahıllı karbonhidratlarla donatın: Yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, esmer pirinç, tam tahıllı makarna...
10. Detoks
Hâlâ o ilk iki kiloyu veremiyor musunuz? Çözüm, şişkinliğe yola açan toksinlerden kurtulmak için özel bir detoksta gizli olabilir. Sindirim sisteminizi düzene sokarak vücudunuzu canlandıracak 48 saatlik hafta sonu detoksu uygulayabilirsiniz.
‘The Dr. Oz Show’ haftaiçi her gün Digitürk Home TV’de saat 13:30 ve 19:00’da yayınlanıyor.
Paylaş