Paylaş
KATAR’daki Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’na gelirken iki önemli nedenim vardı. Birincisi 2012 bayrağını bundan öyle İstanbul taşıyacaktı. Bu ana tanık olmalıydım. İkincisi, bu şampiyonada Türkiye’yi temsil eden Karin Melis Mey, Nevin Yanıt ve Alemitu Bekele’yi izlemek, onların madalya savaşına ortak olmaktı. Öyle ya, ABD ve Jamaika’nın tam kadro katılmadığı bir Dünya Atletizm Şampiyonası ne kadar heyecanlı olabilir ki? Daha ilk günde bu düşüncemde yanıldığımı anladım.
Sırıkla atlamanın dünya rekortmeni Yelena Isinbeyeva’nn daha ilk günden az daha elenişine tanık oluyordum. İlk günün en güzel haberi bayanlar 3 bin metrede yarışan Avrupa Şampiyonu atletimiz Alemitu Bekele’den gelmişti. Alemitu finale yükseldi. Ve final dün Katar’ın o dillere destan salonu Aspire Dome’da yapıldı.
Dolu tribünler
Öncellikle belirteyim. Final bir futbol maçını andırıyordu. Katar’da, bir Katar vatandaşını çalışırken görmek pek mümkün değil. Burada hemen her işi Nepal, Filipinler ve Etyopya gibi ülkelerden gelen insanlar yapıyor. Bu bakımdan da Alemitu’nun koştuğu 3 bin metre finalinde tribünleri Katar’da çalışan Etiyopya vatandaşları doldurmuştu.
Alemitu, 15 turluk yarışın 5 turunu en geride koştu. Son 8 turda öndeki 8’li grupla mücadele eden Alemitu, Etiyopyalı Meseret Defar’ın 8.51.17 ile kazandığı yarışta, 8.53.78 ile 5. olabildi. İkinciliği Kenyalı Vivian Cheruiyot (8.51.85) alırken, üçüncülük ise Etyopyalı Sentayehu Ejigu’nun (8.52.08) oldu.
Bu sorunun iki cevabı var...
1-Dünyanın en iyi atletleriyle birlikte koştu. Defar, üst üste 4. defa Dünya Şampiyonu oldu. Alemitu’nun bu atletlerin arasında sıyrılması zordu.
2-Yarış boyunca hep dış kulvarda koşmak zorunda kaldı. Bu onu hem yıprattı hem de daha çok mesafe koşmasına yol açtı.
Alemitu ne dedi?
“Ben derecemden memnunum. Geçen yıldan daha iyi gidiyorum. 2008’de finale bile kalamamıştım. Burada dünyanın en güçlü atletleriyle yarıştım ve beşinci oldum. Hep dışarıdan koşmak zorunda kaldım. Biraz iyi yer tutabilsem, daha iyi bir derece yapabilirdim.”
Karin Mey 14. oldu
DÜNYA Salon Atletizm Şampiyonası’nda dün piste çıkan diğer atletimiz, bayanlar uzun atlamada yarışan Karin Melis Mey oldu. Karin, 6 metre 36 santimetre ile 21 atlet arasında 14. oldu ve finale kalamadan elendi. Türkiye, üç atletle geldiği Katar’dan madalyasız dönüyor. 60 metre engellide ülkemizi temsil eden Nevin Yanıt da sakatlığı nedeniyle önceki günkü seçmelere katılamamıştı.
Dobrynska gümüş aldı
UKRAYNALI Natallia Dobrynska, Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nın bayanlar pentathlon kategorisinde ikinci oldu. Uzun atlama sırasında objektiflere böyle yansıyan Dobrynska, İngiliz Jessica Ennis’e geçildi.
Dwain Chambers’ın dönüşü
DOPİNG cezası aldığı için İngiltere Atletizm Federasyonu tarafından 2008 Pekin Olimpiyatları’na götürülmeyen Dwain Chambers, erkekler 60 metrede 6.48 ile birinci oldu. Sakatlığı nedeniyle Pekin Olimpiyatları’na ve Dünya şampiyonalarına katılamayan ABD’li LoLo Jones da bayanlar 60 metre engellide 7.72 ile şampiyona rekoru kırıp altın madalya aldı. Diğer şampiyona rekoru, erkekler sırıkla atlamada 6.01 metre ile birinci olan Avustralyalı Steven Hooker’dan geldi.
2012 bayrağını bugün alıyoruz
TÜRKİYE, bugün 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nın ev sahibi bayrağını teslim alacak. Katar Organizasyon Komitesi, kapanış töreninde IAAF (Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu) bayrağını Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi’ye teslim edecek. Türkiye ayrıca bugün Katar’ın en lüks restoranlarından birinde Osmanlı yemeklerinin sunulduğu bir İstanbul tanıtımı düzenleyecek. NOT: Bu tür şampiyonalarda bir sonraki organizasyonu düzenleyecek ülkeler genellikle medya merkezlerine bir stand kurarlar. Orada, ev sahipliği yapacakları şampiyona hakkında medya temsilcilerini bilgilendirir, tanıtım çalışması yaparlar.
Evet bildiniz, Türkiye böyle bir çalışmayı yapmadı...
Katarlılar’a asla sırtınızı dönmeyin
KATAR’da gazetecilere dağıtılan broşürde ilginç bilgiler var... ‘Lütfen yapmayın’ başlığı altında verilen bazı bilgiler şöyle:
1-İnsanlara giyinişlerini dikkate almadan yaklaşın.
2-Bir Arap kadınına adres sorabilir, bilgi alabalirsiniz. Ancak bazı Arap kadınları özel hayatlarında daha kapalıdır. Size yardım etmelerini istiyorsanız, ya eşiniz ya da kadın arkadaşınız onlarla konuşsun..
3-Bir Müslüman elinizi sıkmak istemezse bunu size hakaret olarak algılamayın. Dini gerekçelerle karşı cinsten olanların birbirlerinin elini sıkması genellikle reddedilir.
4-İzin almadan kimsenin fotoğrafını çekmeyin. Arap kadınları ve yaşlı erkekler fotoğraflarının çekilmesinden hoşlanmaz.
5-Beklediğiniz kişi randevusuna geç kalırsa fazla dikkate almayın. Katar’da zaman daha elastiktir.
6-Elinizle yemek yemek zorunda kalırsanız sol elinizi kullanmaya özen gösterin. Müslümanlar genellikle sağ ellerini kişisel temizlik için kullanırlar.
7-Bir Katarlı ile birlikteyken ayağınızın tabanını ona doğru göstermeyin ve sırtınızı dönmeyin bu bir hakaret sayılır.
Paylaş