Paylaş
Rutin olarak 2 ay aralıklarla parazit varlığını ortadan kaldıran ve koruyucu etkiye sahip ilaçların kullanımını yeni tanıştığımız tüm hastalarımıza öneriyoruz. Hem evcil hayvanın hem de birlikte yaşayacak insanların sağlığı açısından zorunlu.
*
Kedilerde 3 tıp parazit yaygın olarak görülür.
Askarit denilen yuvarlak solucanlar dış ortamda da canlı varlığını uzun zaman sürdürüyor.
Parazitli hamile kediden kordon kanalıyla yavruya geçiyor. Emziren kedilerde anne sütü ile bulaşma mümkün. Yetişkinlerde ise ağız yoluyla kolayca yayılır. Yetişkinlerde hastalığın seyri ağırdır. Yavrularda ishal, kusma, karında gerginlik, kilo kaybı, dehidrasyon, gelişme geriliği, deride matlaşma klinik bulgulardır.
Parazit varlığı çok artarsa bağırsak yolunu tıkayarak kabızlık söz konusu olabilmektedir.
*
Kancalı kurtlar tehlikeli bir parazit türüdür.
Parazitin larva formu diş benzeri bir kancayla bağırsak duvarına tutunur.
Bulaşma enfekte hayvanın dışkısı ile temas ya da parazitli kemirgen ya da haşarelerin ağza alınmasıyla olur. Anne sütü ile yavrulara geçebilir. Deri yoluyla da bir hayvandan diğerine geçebilmektedir. İnce bağırsak dışında akciğerleri etkiler.
Bu da şiddetli öksürüğe neden olur. Dışkıda kan, mukozalarda solgunluk belirtileri arasındadır.
*
Tenyalar; yassı ya da şerit solucan olarak bilinen bu parazit her biri üreme fonksiyonu taşıyan çoklu yapıdan oluşur.
Erişkin duruma gelindiğinde her yapı ana parçadan ayrılarak dışkıyla atılır. Kedinin dışkısında arpa şehriye benzer, sarı renkte görülürler. Anüs çevresinde kaşıntıya neden olduklarından sürekli yalama ya da yere sürtünme gibi hareketler görebilirsiniz.
Farklı tipleri bulunan tenyalar kemirgenlerin yenmesinin yanı sıra pireler aracılığı ile bulaşabilir.
Çiğ et içeren beslenme tipleri de parazit oluşumuna zemin hazırlar.
Evcil hayvanınızın vücudunu işgal eden bu asalak türlerine karşı en etkili mücadele ‘kist aşısı’ olarak bilinen antiparaziter ilaç uygulamasıdır.
Sağlıkla kalın...
Paylaş