Paylaş
Parazitler de havaların ısınmasıyla birlikte yumurtadan çıkarak yavaş yavaş aktivitelerine başlar.
Kenelerden evcil hayvanlarımıza bulaşıcılığı olan ciddi bir hastalık olan lyme zoonoz olduğu için insanlarda da etkili olabilmektedir.
Merkezi sinir sistemini doğrudan etkileyen bu hastalığa karşı her zaman dikkatli olmak gerekir.
*
Lyme hastalığına borrelia burdorferi bakterisi neden olur ve enfekte kenelerin ısırması sonucu bulaşır.
Hayvanlarda gözlemlenen klinik bulgular arasında yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik, aniden başlayan şiddetli ağrılar, bilinç kaybı, davranış bozuklukları, eklem yangısını sayabiliriz.
Tedavisi mümkün olan ancak sinirsel formlarda kalıcı hasarlara neden olabilen hastalık sıcaklıklar yükseldikçe daha da yaygınlaşır.
*
Evimizin patili üyelerini elbette bu hastalıktan korumak mümkündür.
Keneler antiparaziter ilaçlarla yok edilebilmektedir. İlaçların düzenli yaptırılması, bahar ve yaz aylarında dış parazit uygulamasının ayda bir tekrarlanması önemlidir. Sürekli arazide bulunan köpekler için tasmalar kullanılabilir.
*
Lyme karşı önereceğimiz diğer uygulama ise aşıdır.
Yılda bir yaptırılan lyme aşısı ile enfekte kene ile temaslı olsa bile hayvanlarımız hastalanmaz.
Keneler genellikle konakçı olarak kedi ve köpekleri tercih ederler ancak insanlara gelip ısırması da mümkündür. Hayvanlarımızı kenelerden uzak tutarak tüm ailemizi korumuş oluruz. Ömrü boylunca ne köpeğiniz ne de yakınlarınızdan biri lyme hastalığına yakalanmayabilir ancak düşük bile olsa riske girmeye değmez diye düşünüyorum.
Sağlıkla kalın...
Paylaş