ANKARA Hürriyet’in geçtiğimiz yıl birincisini düzenlediği Genç Nota Liseler Arası Müzik Yarışması, bu yıl da inanılmaz bir ilgi ve ’güven’ ile Ankara’ya, Ankara’da sanata ve Ankara’nın genç müzisyenlerine önemli bir platform olacak.
Genellikle teşekkür konuşmalarının son satırlarında yer verilen isimlere, ben yazımın hemen başında yer vermek istiyorum. Geçen yıl, yarışmanın Ankara’ya katkısının parayla pulla ölçülemeyeceğini bizlerle birlikte yaşayıp gören Anadolu Kongre ve Gösteri Merkezi ile ’Ankara için çırpınan’ ve yarışmanın aynı zamanda teknik danışmanlık hizmetini üstlenen Organizer firması, şartsız koşulsuz desteklerini Ankara Hürriyet’e aylar öncesinden bildirdiler. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, en başından beri bizi hiç yanlız bırakmadı..
Var oldukları kentin sosyal ve kültürel yaşamına verilen desteğin, kentli borcu olduğunun bilinci ile hep yanımızda oldular.
Türkiye genelinde genç insanlara ve onların heyecanına, yayınları ile her zaman ’tercüman’ olan Dream TV kanalı da, kendisine yakışanı yaptı ve bu yıl Genç Nota ailesinde yerini aldı.
Önümüzdeki 3 aylık dönemde, ailemizin çatısı altında pek çok yeni ismi, simayı göreceksiniz..
Yerel bir markanın, geneli nasıl zorladığının örneklerini bugüne kadar defalarca veren Ankara Hürriyet, bu yıl Genç Nota ile bir kez daha evrenseli yakalamak için çaba gösterecek..
Kafamızda durmadan Beatles’ın ’Penny Lane’ isimli şarkısı dolanıyor.. John Lennon ile Paul Mc Cartney’in evrensel sırlarını kendi mahalle öykülerine sakladıkları o ’gizemli’ şarkıları..
Ve Türkiye’deki yansımaları..
Murat Meriç’in kaleme aldığı MFÖ biyografisine göre, grubun temeli 1960’lı yılların hemen başında atıldı. Fuat’la Mazhar tesadüfen tanıştı, anlaştı, müzik yapmaya başladı. Bu tanışma konusunda rivayet muhtelif.. Ama bilinen, Mazhar Alanson’un elinde bir Beatles plağı gören Fuat Güner’e ’birlikte dinleyelim’ önerisi ile ’herşeyin’ başladığı..
Efsanevi Beatles da, ilk olarak John Lennon’ın lisede kurduğu Quarrymen grubuna Paul Mc Cartney’in katılmasıyla şekillenmeye başlamıştı.
Penny Lane isimli sokak, bugün Liverpool’da özel turistik gezilerin yapıldığı bir tarihi mekan..
Büyükşehir Belediyesi ’darmadağın’ etmezse, belki bir gün bizim de tarihi sokaklarımız, caddelerimiz olur..
Kimbilir, belki sanata saygı duyan bir yönetim, birgün bir caddeye ’Genç Nota’ isminin ne kadar çok yakışacağını bile görebilir..
Ve işte size yerelin, ne denli evrensel olduğuna ilişkin bir başka örnek..
Liverpool’un, 2008 Kültür Başkent’i olması kararının verilmesinin ardından, kent Avrupa Birliği’nin en büyük ’Kent Yenileme Şantiyesi’ projesine dahil edildi..
Kulağınıza çağrışım yapıyor mu?
Kent Yenileme Şantiyesi/Kentsel Dönüşüm Projesi..
Ama ne yazık ki, Liverpool denilince akla futbol ve Beatles geliyor, Ankara denilince çamur ve kömür-erzak yardımları..
Afrika gibi..
Bu yüzden Ankara Hürriyet ve Genç Nota, evrenseli zorluyor..
Kent yaşamı ve sanatın, evrensel kardeşliğine inanıyor..
Ankara ise dönüşmek/yenilenmek yerine, rantlanıyor..
Yine de, ilk defa umutluyum..
Genç Nota ile genç insanlar, hem kendi geleceklerine, hem de kentin geleceğine ışık tutuyor...