Türkiye Futbol Federasyonu’nun hayata geçirmek için düğmeye bastığı Rezerv Lig uygulaması gündemdeki yerini koruyor. Elbette beraberinde pek çok soru işaretini de getiren bu projeye dair bir önceki yazımda İspanya’daki Bölgesel Lig anlayışının bize daha uygun olabileceğini belirtmiştim. Tam da bu yazı sonrası İspanya La Liga akademileri geliştirmeye yönelik 10 yıllık planını açıkladı.
iSPANYA ZiRVEDE
La Liga, Avrupa’da akademiden yetiştirdiği oyunculara en fazla süre veren lig durumunda. Bu alanda en iyi 15 kulüpten 7’sini La Liga oluşturuyor. La Liga kulüpleri altyapıda yetişen oyunculara oynanan sürenin %17’sini verirken, İngiltere Premier Lig‘de bu oran %12. La Liga Yönetimi, Futbol Projeleri Başkanı Juan Florit önderliğinde ülkedeki gençlerin gelişimini sonraki seviyeye taşımak için 10 yıllık bir proje olan ‘Gençlik Akademilerinin Optimizasyonu ve İyileştirilmesi’ için ulusal bir planı hayata geçirdi.
42 KULÜP TARAFINDAN FORMÜLE EDiLDi
Ulusal planın ilk ayağı 2024-25 sezonunun sonuna kadar sürecek. Birinci ve ikinci ligdeki 42 kulübün tamamı tarafından formüle edilen ulusal plan 5 bölümden oluşuyor;
TEKNOLOJi VE BÜYÜK VERi TEŞViK EDiLECEK
1- Altyapı ve kaynaklar: Bu alan, antrenman tesislerinin ve teknolojik araçların iyileştirilmesi gibi altyapı yatırımlarını kapsıyor. La Liga, teknoloji yan kuruluşu LaLiga Tech tarafından oluşturulan La Liga Academy Manager yazılımı gibi kaynakları kulüplerin kullanımına sunacak. Genç takımlar arasında teknoloji ve Büyük Veri kullanımı teşvik edilecek.
OYUNCULARA ABD ÜNiVERSiTELERiNDE BURS
Süper Lig’deki 19 kulübün tamamının katılabileceği Rezerv Lig’de maçlar A takım fikstürüne paralel oynanacak. A takımlarda şans bulamayan yerli-yabancı tüm futbolcular forma giyebilecek. İngiltere, uzun yıllar Rezerv Lig’i denedi ancak 10 yıl önce kaldırıp yerine U21 Ligi’ni devreye soktu. Türkiye için en uygun model İspanya’nın yıllardır başarıyla uyguladığı, kulüplere para kazandıran sistem olabilir...
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig takımlarının yer alacağı Rezerv Lig için düğmeye bastı. Aslında bu uygulama yeni değil. 2020’de Nihat Özdemir başkanlığındaki TFF yönetimi tarafından gündeme getirilmiş ancak Trabzonspor, Beşiktaş ve Göztepe dışındaki takımlar istemeyince proje başlamadan sona ermişti. Peki 2022- 23 sezonunda uygulanması planlanan Rezerv Lig nedir? Avrupa’da örnekleri var mıdır? TFF ve kulüpler bu projeden nasıl bir fayda bekliyor? İşte tüm bu soruların yanıtları:
KULÜPLERiN LiSTESiNDEKi 35 FUTBOLCU DA OYNAYABiLiR
1- 2022-23 sezonuyla birlikte Süper Lig’de mücadele edecek 19 takımın tamamı Rezerv Lig’de de yer alacak. Karşılaşmalar A takımların fikstürüne paralel olarak oynanacak. A takımlarda şans bulamayan yerli-yabancı tüm futbolcular Rezerv Lig’de oynayabilecek. Oyuncu yetiştirme ve dışarıda kalan oyuncuların performanslarını artırması konusunda önemli bir yere sahip olması beklenen Rezerv Lig’de kulüpler, Futbol Federasyonu’na bildirecekleri listelerde yer alan 35 futbolcunun tamamını oynatabilecek.
AVRUPA ÜLKELERiNDE BiZiMKiNE BENZER BiR MODEL YOK
2- Elbette bizim rezerv lig modelimiz daha önce bazı Avrupa ülkelerinde denenenlerle aynı değil. İngiltere, rezerv Ligi uzun yıllar denemiş bir ülkeydi ancak bu uygulama orada da 10 yıl önce kaldırıldı. Yerini U21 takımlarının aldığı ve farklı kulüplerin de yer aldığı yeni bir sisteme bıraktı. Almanya, Hollanda, Belçika gibi diğer ülkelerde de bu sistem kulüplerin ikinci takımlarının amatör alt liglerde yer alması şeklinde işliyor.
KULÜPLERE EK MALi KÜLFET GETiRECEĞi MUHAKKAK
3- Rezerv Lig modeline dair soru işaretleri de fazlasıyla mevcut. Halihazırda kulüplerimizin ekonomik anlamda yaşadığı sıkıntılar ortadayken; rezerv takımların ulaşımdan konaklamaya kadar ekstra masraflarını nasıl karşılayacakları büyük bir muamma. Rezerv Lig’in bir yayıncısının olmaması da sponsorluk konusundaki en büyük handikaplardan biri olacak. Hakem kadrolarından saha personeline kadar doğacak ihtiyaçların da nasıl karşılanacağı da yine cevap bekleyen sorulardan.
FIFA, futbol maçlarında zaman kaybını azaltmak ve oyunu hızlandırmak için farklı yollar aramaya devam ediyor. FIFA Küresel Futbol Geliştirme Uzmanı Arsene Wenger, 2020’de bir dizi radikal öneri gündeme getirmişti. Wenger’in bazı önerileri belirli kesimleri güldürse de, kabul etmek lazım ki futbol şimdilerde bu yönde ilerliyor. Wenger, daha iyi bir oyun için taç atışlarının elle kullanılması yerine ayakla başlatılmasından, otomatik ofsaytlara, self servis serbest vuruşlardan, hızlı köşe vuruşlarına kadar pek çok tartışılacak fikri gündeme getirdi. Ancak en çarpıcı olanlardan biri geri sayım saatiydi. Gerçek şu ki, elit düzeyde, 5 yıl içinde futbol bir pazar sabahı parkta oynanana benzemeyecek. Futboldaki oyun kurallarını belirleyen IFAB, değişikliklere karar vermeden önce bir dizi deneme planlıyor.Önümüzdeki 5 yıl içinde bizi hangi yeniliklerin beklediğini ve Arsene Wenger’in önerilerini, Portsmouth Üniversitesi’nde kıdemli öğretim görevlisi ve hakem uzmanı Dr. Tom Webb şu sözlerle değerlendiriyor:
GERİ SAYIM SAATİ
1- 1863’te kabul edilen 90 dakika kuralı, yerini 60 dakikalık daha rekabetçi bir oyuna bırakmak üzere. Premier Lig’de olduğu gibi topla oynama süresi 10 yılı aşkın süredir en düşük seviyede.
2021-22 sezonunda takımlar maç başına ortalama olarak 55 dakika 7 saniye topla mücadele etti. Çözüm, her devrede 30 dakikadan sıfıra doğru geri sayan bir saat. Ancak basketbolda olduğu gibi, her gecikmede saatin durdurulması da gündemde.
Mevcut rakamlara göre, yalnızca Manchester City 60 dakikadan fazla ortalama bir oyun süresine sahip. Kale vuruşları, taç atışları, serbest vuruşlar, kornerler gibi hemen hemen tüm yeniden başlatmalarda ve yavaş yürüyüşün bir sanat formu haline geldiği oyuncu değişikliğinde çok fazla zaman kaybediliyor. Akademisyenler bu karanlık sanatları inceledi ve zayıf takımların, topun oyunda olduğu süreyi sınırlayabilirlerse, daha güçlü taraflara karşı stratejik bir avantajı olduğunu kanıtladılar.
iLK DENEMELER OLUMLU
Geri sayım saati, PSV Eindhoven, AZ Alkmaar, RB Leipzig ve Club Brugge’ün katıldığı bir gençlik turnuvası olan 2021 Futbolun Geleceği Kupası’nda test edildi ve bir FIFA denemesi olmamasına rağmen olumlu karşılandı.
Saat sadece zaman kaybetme dürtüsünü ortadan kaldırmakla kalmıyor, aynı zamanda oyunun memnun etmeye çalıştığı zaman fakiri gençleri çekebilecek bir yapıyı da beraberinde getiriyor.
Galler, milli takımlar düzeyinde 1958 Dünya Kupası’nda çeyrek final oynama başarısı göstermiş ve o tarihten sonra EURO 2016’ya kadar büyük turnuvalarda yer alamamıştı. EURO 2020 ile devam eden süreç 2022 Dünya Kupası ile taçlandı. Peki, 3 milyon nüfusa sahip, EURO 2020’de bizi yenen ve son 16 turuna kalan Galler son yıllarda bu istikrarı nasıl yakaladı?
Cevabı geçen hafta açıkladıkları ‘Yüksek Performans Stratejisi’nde saklı.
Bu stratejinin mimarı ise Swansea ve Everton kulüplerinde Gençlik Gelişim Koordinatörlüğü yapan, Middlesbrough’da yardımcı antrenör olarak çalışan ve 3 yıldır da Galler’in teknik heyet sorumlusu görevini üstlenen David Adams.
Adams’ın görevi, 13 yaşından büyük tüm milli takımlardaki oyuncu geliştirme ekosisteminin yanı sıra destek hizmetlerini de içeriyor. Bakın Adams çalışma sistemini nasıl açıklıyor:
“Programlarımıza en iyi yetenekleri almak ve onlara milli takımlarımıza girmeleri için en iyi şansı vermek için mümkün olan en iyi hizmeti verdiğimizden emin olmak istiyoruz.”
Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen Ulusal Antrenörler Konferansı’nda lansmanı yapılan Yüksek Performans Stratejisi 4 ayaktan oluşuyor:
1- YETENEKLERiN BELiRLENMESi VE ELDE TUTULMASI
Stratejinin bu kısmı Galler Futbol Federasyonu Ulusal Yetenek Belirleme Müdürü Gus Williams tarafından yönetiliyor. Adams’ın ortaya attığı proje öncesi yetenek bulma konusunda 7-8 kulüple çalışan Galler şu anda bu rakamı 96 kulübe çıkarmış durumda.
Nottingham Forest deyince akıllara bir futbol kültürü gelir. 1924, 1925 ve 1926’da üç yıl üst üste ve 1978’de First Division (bugünkü Premier Lig) şampiyonluğu bulunan kulüp, 1979 ve 1980’de de Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nı kazandı.
DEVLERE YARDIM ETTi
1865’te kurulan Nottingham Forest sadece kendini geliştirmekle kalmamış; Liverpool, Arsenal ve Brighton&Hove Albion gibi takımlara da yardım etmiştir. 1886’da Arsenal ve Liverpool’a forma yardımında bulundu. Şu an Arsenal ve Liverpool takımları da Nottingham’ın renkleri olan kırmızı beyaz ve sarı laciverti kullanıyor. Nottingham Forest ayrıca Brighton kulübüne de güvenli bir futbol sahası sağladı.
VAN HOOiJDONK DA FORMA GiYDi
Kazandıkları şampiyonluklar kadar bu formayı giymiş unutulmaz isimlere de sahip oldular. Kaleci Peter Shilton, Viv Anderson gibi efsanelerin yanı sıra, hepimizin yakından tanıdığı ve yolu Türkiye’den geçen Dean Saunders, Pierre Van Hooijdonk ve Kevin Campbell bu isimlerden bazıları. Forest için özlemin başlangıç noktası 1998-99 sezonunda küme düşmeleri oldu. 6 yıl boyunca bu ligde mücadele eden kulüp, 2005’te bir alt lige düştü. 2008’de yeniden Championship’e yükselen Nottingham Forest, aradan geçen 23 yılın ardından yeniden Premier Lig’e dönmeyi başardı.
SON SIRADAN ALDI PREMiER LiG’E TAŞIDI
Nottingham Forest’ın Premier Lig’e dönüşü elbette ki kolay olmadı. 21 Eylül 2021’de Steve Cooper’ın göreve getirilmesi, Forest’ın dönüm noktalarından biriydi. Cooper, takım ilk 8 maç sonunda son sıradayken görevi aldı. 1999’dan 2021’e dek 18 teknik adamla çalışan Forest mutlu sona, 19. sırada iken göreve getirdiği Cooper ile ulaştı. Peki, Nottingham Forest-Steve Cooper birlikteliği bu başarıyı nasıl yakaladı? Hemen anlatalım:
U17’DE DÜNYA KUPASI KAZANDI
Real Madrid bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde çok konuşulacak bir başarı öyküsüne imza attı. Grupta tek yenilgisini Sheriff takımından alan Madrid, son 16’da PSG, çeyrek finalde Chelsea, yarı finalde ise Manchester City’i eleyerek finalde Liverpool’un rakibi oldu. Turların hepsinde oyun olarak rakiplerinin gerisinde kalsa da kazanan kulüp olma duygusuyla 14 .kez kupayı müzesine götürmeyi başardı. · CARLO Ancelotti’nin günümüz futbolunun gerisinde kaldığı yönünde eleştiriler ve yaşlanmış bir Real Madrid kadrosuna rağmen önce La Liga ardından Şampiyonlar Ligi ile taçlanan sezon şimdiden unutulmazlar arasındaki yerini aldı.
BALLON D’OR BU YIL BENZEMA’YA YAKIN
Real ile bu sezon 46 maçta 44 gol, 15 asist ile 59 gole direkt katkı veren Benzema bu yıl Ballon d’Or’u kazanacağına inanıyor: “Ballon d’Or benim için bir rüya! Bence çok uzak değil. Ancak, bunu düşünmek için zamanım var. Geçen yıldan daha iyiydim ve umarım yakınımdır.”
OLAYLARA 105 TUTUKLAMA, 39 GÖZALTI
Şampiyonlar Ligi finali, Stade de France’a kaçak giren taraftarlar nedeniyle 3 kez ertelendi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin biletsiz veya sahte biletli binlerce İngiliz taraftarın stadın girişlerini zorladığını belirtti. İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanı Nadine Dorries ise UEFA’dan Paris’teki olayların soruşturulmasını istedi. Çıkan olaylar nedeniyle 105 kişinin tutuklandığını ve 39 kişinin gözaltına alındığını belirtildi.
iSTANBUL iÇiN REZERVASYON YAPIN
Mağlubiyete rağmen takımı hakkında övgü dolu sözler söyleyen Liverpool Teknik Dİrektörü Jürgen Klopp, “Buraya geri döneceğimize inanıyorum. Harika bir takımım var ve gelecek sezon yine harika bir takımım olacak. Gelecek yıl final nerede? İstanbul’da! Liverpool taraftarlarına sesleniyorum. Otel rezervasyonlarınızı şimdiden yaptırın. Orada olacağız!” dedi.
ANCELOTTi TARiH YAZDI
Neil Whitbread, uluslararası soruşturmalarda 20 yıldan fazla deneyime sahip eski bir Scotland Yard dedektifi. Şimdilerde yeni görevi futbol kulüplerinin transferlerde durum tespiti yapmasına yardımcı olmak.
DERiN iSTiHBARAT
Uluslararası güvenlik ve soruşturma çözümleri danışmanlığı firması Silverseal için çalışan Whitbread, 2021’in başlarında şirkete Futbol Araştırmaları, İstihbarat ve Risk Uzmanı olarak katıldı. Kardeşi Adrian profesyonel bir futbolcu (Leyton Orient, Swindon ve West Ham) ve teknik direktör (Brentford, MK Dons ve Leicester City) olduğu için derinlemesine futbol bilgisine sahipti. Neil Whitbread, futbol kulüplerinin genellikle kurumsal dünyada yaygın olan ‘durum tespiti’nden yoksun olduğunun farkına vardı ve bu noktada uzmanlaşarak yeni bir yola çıktı.
Peki, eski polis dedektifi bu görevi nasıl yürütüyor? Kendi ifadeleriyle anlatalım: “Geleneksel olarak futbolda ilk soru; ‘Nasıl biri?’ Tanıdığınız birine sorarsınız ve cevabı alırsınız. Ancak yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmak için oyuncularla sözleşme imzalarken kapsamlı bir durum tespiti yapılmalıdır.
Açıkçası çok daha derine iniyoruz, kulübe ön ayak olmak için yeterli bilgiyi veren bağımsız, tarafsız, derin bir istihbarat toplama süreci yürütüyoruz.”
OLASI KRiZLERiN ÖNÜNE GEÇiYOR
Eski polis dedektifi Neil Whitbread’in yaptıkları bunlarla da sınırlı değil... Oyuncuların yaşam tarzından sosyal medya paylaşımlarına kadar her konuyla yakından ilgili. Hatta onların kulüp aleyhine kriz yaratacak paylaşımlarının önüne geçecek eğitimleri de üstleniyor. Ve örneklerle anlatmaya devam ediyor:
RiSK EN AZA iNiYOR
UEFA Şampiyonlar Ligi’nin yarı final eşleşmesinde Manhcester City’ye 4-3 yenildiği ilk maçın ardından kendi sahasında 1-0 geriye düştüğü karşılaşmayı 3-1 kazanan Real Madrid’de teknik direktör Carlo Ancelotti, benzersiz kariyerinde bir ilke daha imza attı...
Lippi, Ferguson ve Klopp'u geride bıraktı
Bugüne dek çalıştırdığı takımlarla 5. kez Şampiyonlar Ligi finaline yükselen Ancelotti, bunu başaran ilk teknik direktör olarak tarihe geçti. İtalyan teknik adam, 4’er finalli Marcelo Lippi, Alex Ferguson ve Jürgen Klopp’u geçerek tek başına zirveye yerleşti.
5 büyük ligde de şampiyonluğa ulaştı
Futbolseverlerin ‘Don Carlo’ lakabını taktığı Ancelotti, daha önce 2003, 2005, 2007’de Milan ve 2014’te Real Madrid ile final oynamıştı. Ancelotti ayrıca 5 büyük ligde de şampiyon olan (Milan-İtalya, PSG-Fransa, Bayern Münih-Almanya, Chelsea-İngiltere, Real Madrid-İspanya) tek teknik direktör konumunda.
Kupa-1 için 3. kez karşılaşacaklar
28 Mayıs’ta Paris’te Kupa-1 için mücadele edecek Real Madrid ile Liverpool, Şampiyonlar Ligi finalinde üçüncü kez karşılaşacak. Bugüne kadar oynadığı finallerde sadece 1 kez kaybeden İspanyol ekibi, o yenilgiyi de 1981’de Liverpool’a karşı Paris’te 1-0 almıştı. 2018’de oynanan finali ise 3-1 kazanan Real Madrid oldu.