Paylaş
Üst üste 6 yıl başkanlık yapan kişi ancak 3 yıl ara verdikten sonra yeniden aday olabilecek.
Geleceğe dair gelirler harcanamayacak. Bütçe dışı harcamadan yönetim sorumlu olacak.
Kulüp bütçesi bundan sonra borsadaki dahil tüm şirketlerin bütçesini de kapsayacak.
BU memlekette ‘tüzük’ kelimesini cümlesinde kullanan her kişi Ece Ayhan’ı yad etmekle mükelleftir. Büyük şair, ‘Yalınayak Şiirdir’ şiirindeki “Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük kardeşim” dizesi ‘büroktratik oligarşi’yle savaşanların dilinde bir slogan olagelmiştir. Misal Başbakan da sıklıkla müracat eder bu dizeye.
Beşiktaş, tüzük değişikliği için gün sayıyor. Üyelere sunulacak değişiklik taslağı kulübün internet sitesinden paylaşıldı. Önemli ve bana göre yerinde müdahaleler var. Tüzük, Beşiktaş’ın bir daha ‘Feda yılı’ ilan etmesine mani olmayı hedefliyor. Bu bağlamda yönetimlerin harcamalarına önemli kısıtlamalar getirip, onları görevden ayrılsalar da sorumlu kılmaya devam ediyor. Yani artık ‘batır git’ dönemi kapanacak. Genel kurulun cevaz vermediği oranlarda borç yapan yönetimler ‘ortaklaşa ve zincirleme’ sorumlu olacak. Daha da önemlisi bir yönetim, gelecek yıllara ait gelirleri harcayamayacak. Ancak kendi görev süresi içine giren gelirlere el sürecek. Hasılı yıllardır Beşiktaş’ta alışık olduğumuz ‘gelir kırdırma’nın önüne geçilecek. Galatasaray ve Fenerbahçe’de gelecek dönem gelirlerine dair tüzüklerinde böyle bir şerh bulunmuyor.
Zamanında ödenmeyen kamu borçlarından doğan ceza ve faiz yükü de yönetimin hesabına yazılacak. Kulübün taşınmazlarına dair tasarruflar da yine yönetimin görev süresiyle sınırlandırılıyor.
Dikkat çekici bir değişiklik önerisi de denetim kuruluyla ilgili. Buna göre yönetim gibi artık denetim kurulu da ibra edilecek. Bu da kulübün daha sıkı denetlenmesi anlamına geliyor. Denetim kurulu, kulübün mali açıdan zarara uğratıldığı yargısına ulaşırsa kongre çağrısı da yapabilecek.
Başkanın görev süresine dair de AKP’nin benimsediği bir modele geçiliyor. 6 yıl aralıksız görev yapan başkanın süresi otomatikman dolacak. Yeniden aday olması için bir seçim dönemi (3 yıl) dinlenmesi gerecek. Adaylık için 250 üyenin imzası gerekecek. Galatasaray ve Fenerbahçe’de böyle bir kısıtlama da yok.
Bütçenin borsa şirketini de kapsayacak şekilde konsolide olarak hazırlanacak olması da çok önemli bir değişim. Fakat bunun mevcut mevzuata göre hayata geçme şansı zayıf. Bu konuda hükümetin yeni bir düzenleme yapması elzem.
3500 KiŞi NAYLON ÜYE MiYDi?
TÜZÜK değişiklik metninde üyelik kısmında ilginç bir bilgi veriliyor. 1998-2005 döneminde kulübe 8500 kişi üye oluyor. Ama 2001-07 döneminde 3450 kişi 3 yıl üst üste 50 liralık aidatını ödemediği için üyelikten düşmüş! 2012’de de 850 kişinin üyeliği düşmüş. Tüzük değişiklik metninde “Başlangıçta hangi amaçla üye olduklarının veya üye yapıldıklarının sorgulanmasını gerektiren önemli bir konudur” vurgusu yer alıyor. Hatırlarsanız geçen yıllarda başka kulüplerden insanların seçimler öncesinde kulübe üye olduğu tartışmaları yaşanmıştı. Bu üyeler bir nevi ‘naylon’ veya ‘bindirilmiş kıta’mıydı?
Nihayetinde yapılan tüzük değişikliği genel kurulun onayından geçerse Beşiktaş, kendi anayasasında önemli bir reform yapacak. Bunun bir ‘anayasal devrim’ olabilmesi için giriş aidatının kaldırılması, bir mali genel kurul geçildikten sonraki seçimde yeni üyenin oy kullanabilmesi ve de yönetim kurulu üyelerinin de tek tek seçilmesi tüzükle bağıtlanmalı. Fakat en azından kulüpte har vurup harman savurmak isteyen muhtemel ‘oligark’lar, aynı şekilde at oynatmak için bu yeni tüzükle epey bir ‘savaş’mak zorunda kalacaklar!
Gelir ve borçlar konusundaki düzenleme 1 Ocak 2016’dan sonra yürürlüğe girecek. Bu hem hukuken hem de etik olarak tartışma yaratacak.
YÖNETİM KURULU 11 KİŞİ OLACAK
Yeni üyeliğe yüzde 5 barajı
Beşiktaş’ta eskiden olduğu gibi bir yılda binlerce kişi üye yapılmayacak. Mevcut üye sayısının yüzde 5’i sınırı geliyor.
BEŞİKTAŞ’ın 5 Mayıs’ta Akatlar Spor Kompleksi’nde yapılacak tüzük değişikliği olağanüstü genel kurulunda yapılması istenen yeni değişiklikler üyelerin oylarına sunulacak. Üyeler de genel kurulda itiraz veya yeni önerilerini sunabilecekler.
Genel Kurul’da sunulacak tüzükte, taslak aşamasında yapılan diğer bazı değişiklikler de şöyle:
1-Genel kurulun onayladığı yıllık bütçe ve bunun yüzde 10’unu aşan oranın dışında yapılacak yeni borçlanma genel kurulun onayına muhtaç olacak.
2-Yönetim kurulu üyesi sayısı başkanla birlikte toplam 12’den 11’e düşürüldü. Yedek üye sayısı da 6’dan 5’e indi. Yönetim kurulu toplantıları haftada bir değil 15 günde bir yapılacak.
3-Bir yıl içinde kulübe alınacak üye sayısı halihazırda kayıtlı olan toplam üye sayısının yüzde beşinden fazla olamayacak. Fazla başvuru olduğunda başvuru tarih ve sıra nurasına göre girişler yapılacak. Kalanlar bir sonraki seneye öncelikli olarak devredilecekler.
Üyelik için bavuşaran kişiler sicil ve yönetim kurulları tarafından görüşülüp değerlendirilecek.
BEYAZ: Oğuzhan Özyakup’un MP Antalya karşısındaki futbolu
SİYAH: Fikret Orman’ın Mustafa Denizli hakkındaki açıklaması
Paylaş