Paylaş
Doğan Bey, tamamına yürekten katıldığım yazısında neredeyse isyan noktasına gelmişti. Doğan Bey’i tanıyanlar bilir, abartılı tepkileri sevmez.
Ama yazısında da belirttiği gibi hem Nâzım Hikmet şiirlerini okuyup kürsülerde gözyaşı dökülecek, günlük siyasete meze yapılacak hem de kitapları üzerinde on yıllardır süren yasak kararları varlığını sürdürecek.
İkiyüzlülüğün daniskası.
*
Doğan Bey’in yazısına konu olan manşetteki haberi okuduktan sonra, “Yasaklı kütüphane kaça patlar?” diye bir yazı için not çıkartmıştım.
Amacım kimi bakanlar kurulu, kimi yerel mahkemeler kimi de adı batsa da varlığı süresince DGM kararlarıyla yasaklanmış söz konusu kitapları bugün toplamanın kaç liraya mal olacağını hesaplamaktı.
Kitap yasakçılara “N’aber birader?” diyerek duyurmak isterim ki yasaklayınca veya toplatınca yok olmuyor.
Listedeki kitapların hepsini bulmak, satın almak, okumak mümkün.
Bulundurmak sakat olabilir, demedi demeyin.
*
Lenin’in ‘Devlet ve İhtilal’ini okumak isteyenler 1960’larda, 1970’lerde yapılan baskıları 4-5 TL’ye satın alabilir. Daha koleksiyoncu bir şahsiyete sahipseniz, 1934 model, Haydar Rifat’ın çevirisini bir sahaf arkadaşta 11 TL’ye buldum, 10’a bırakır bence...
Yaşar Kaplan’ın ‘Demokrasi Risalesi’ 2-3 TL arasında, Stalin’in ‘Bolşevik Partisi Tarihi’ ise 10-35 TL arasında bulunabiliyor.
Salman Yüksel’in ‘Çetenin Kimliği’ kitabı nadir çıkıyor fakat 40 TL’ye bir sahafın listesinde rastladım.
Aziz Nesin’in ‘Azizname’sinin yıllar boyunca yapılmış pek çok farklı baskısı var, 4 TL’den başlıyor.
Karl Marx ve Friedrich Engels’in ‘Komünist Manifesto’su 3 liradan başlıyor. Hatta 2009’da çizgi roman versiyonu bile çıktı.
*
İsmail Beşikçi’nin ‘Kürt Aydını Üzerine Düşünceler’ kitabı zor da olsa bulunuyor: 20 ila 50 TL arasında değişiyor benim bulduklarımın fiyatları.
Nâzım Hikmet’in ‘Kurtuluş Savaşı Destanı’ 1968’de yasaklanmış. Aferin! Yön Yayınları’nın 1965’te yayımladığı edisyon gayet güzeldir. 9 liraya da var, 50 liraya da. Ayrıca pek çok yeni baskısı yapıldı kitabın zaman içinde.
Nâzım’ın ‘Yeni Şiirler’inin 1966’da Dost tarafından basılan (Avni Arbaş kapaklı) edisyonunu 15 TL’den başlayan fiyatlarla bulmak mümkün. Ama daha özel ve daha iyi bir baskı arayanlara 1962’de Bulgaristan’da üretilmiş ve 2 bin adet basılmış kitabı öneririm. Ararsanız ve bulursanız en az 60-70 TL ödüyorsunuz.
Merak etmeyin Bulgarca değil, Türkçe basılmıştır. Daha yeni baskılar ise 10 TL civarında...
*
Haziran ayında kaybettiğimiz şair Abdürrahim Karakoç’un cenazesi bütün siyasi partileri bir araya getirmişti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli, bakanlar filan herkes oradaydı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talebi ile cenazenin Ankara’nın kuzeyindeki Bağlum beldesindeki Seyyid Abdülhakim Arvasi’nin türbesinin de bulunduğu mezarlığa defnedilmesine karar verildi, ailesi Başbakan’a teşekkür etti.
Karakoç’un ‘Vur Emri’ kitabı da yasaklı kitaplar arasındaymış.
Kitap, 6 ila 10 TL arasında fiyatla satılıyor neyse ki. Yayınevi Töre-Devlet’in 1975 baskısı biraz yıpranmış da olsa kıymetlidir, 8 TL’ye buldum mesela.
*
Yazıya Doğan Hızlan’la başladım, Sedat Ergin’le bitireyim, “ustalara saygı” kontenjanına dahil edelim...
Sedat Ergin dünkü ‘Bu ülkede yas tutmak bile zor’ başlıklı harika yazısında “google earth”ü anmıştı.
Google’ın meşhur hizmetinden yararlanarak, arama kutusuna ‘Ankara Adli Tıp Kurumu Keçiören’ yazıldığında, hâlâ evlatlarının parçalanmış bedenlerini acıyla bekleyen aileleri görmenin mümkün olduğundan söz ediyordu.
Yasaklı kitaplar listesinde 1987’de bakanlar kurulu kararıyla “Cısss!” edilmiş ‘National Geographic Atlas of the World’ de vardı.
Malum, bu memlekette “harita” sakıncalıydı, hâlâ da öyleymiş demek ki.
*
Bir kutucuğa ‘Afyon Ataköy Köyü’ yazdığınızda patlayan mühimmat depolarını izleyebildiğiniz çağda 1987 model atlasa “yasak” kararını sürdüren memlekete Türkiye diyoruz işte.
Hepimize hayırlı olsun, güle güle oturalım!
Paylaş