Paylaş
Bu çerçevede faaliyete geçen İzmir Ekonomi Üniversitesi Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi’ni dikkatle izleyelim. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Nazan Turhan ile gerçekleştirmeyi planladıkları proje ve çalışmaları konuştuk.
Bize katılın
Nazan Turhan, “Artık tarım sektörüne piyasa mekanizması açısından bakabilmek, dünyada tarım ürünlerine olan talebi takip edebilmek ve talebi karşılayacak nitelik ve nicelikte ürünleri üretilmek önem taşıyor. Yine tüketicilerin beklentileri doğrultusunda, bu ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve pazarlamasını yapabilecek elemanlara olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu sektör için nitelikli eleman ihtiyacını karşılama hedefi ile kurulan Tarım Teknolojisi ve Gıda Bilimleri Fakültesi eğitim planını güncel ihtiyaçlar doğrultusunda hazırladı. Bu sektörde yapılacak çok iş var, siz de bu alanda çalışmak ve bu sektörün bir parçası olmak istiyorsanız bize katılın çağrısında bulunuyoruz” diyor.
Kilit sektör
Turhan, “Küresel iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki yükseliş, dünya nüfusundaki hızlı artış, tarım ve gıda sektörünü sosyal ve ekonomik bakımdan ülkemizin geleceği için kilit bir sektör haline getiriyor. Ege bölgesi özellikle de İzmir ve çevresi tarıma dayalı endüstriler için çok bir uygun yapıya sahip. Ülkemizde tarım ve tarıma dayalı sanayinin taşıdığı önem ve gelişme potansiyeli ise çok açık. Ancak bu potansiyelin doğru ve planlı uygulamalar sonucu aktif hale getirilmesi gerekiyor. Tarım ürünlerinin standartlara uygun işlenmesi konusunda gerekli bilgi ve beceri ile donatılmış bireylere duyulan ihtiyacın Gıda Mühendisliği bölümü ile sağlanması planlanmakta” diye konuşuyor.
TEKNOLOJİK DESTEK
“Hayata geçirdiğimiz ‘İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı’ sayesinde teknolojik üretim ve girişimciliği destekleme, teknolojik bilgi üreterek ticarileştirme, ülke sanayiinin uluslararası rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulmasını amaçlıyoruz. Yeni ürün ve mevcut ürünlerin kalite ve standardını yükseltecek yöntemleri geliştirme, kaliteden ödün vermeden üretim maliyetlerini düşürme, verimliliği artırma gibi çalışmalar içinde olacağız. İzmir Ekonomi Üniversitesi Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi bünyesinde Gıda mühendisliği Bölümü için kurulacak laboratuvarlarda söz konusu çalışmaların desteklenmesini hedefliyoruz. Bu laboratuarlarda AR-GE kapsamında ürün, malzeme, işlem, sistem açısından yeni üretim yöntem ve süreçlerinin bulunması ve geliştirilmesi, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni teknik bilgilerin elde edilmesini planlıyoruz. Ayrıca ürün maliyetini düşürücü, kalite, standart ve performansını yükseltici yeni tekniklerin ve teknolojilerin bulunması gibi konularda da faaliyet göstereceğiz. Yanı sıra İzmir ve Ege Bölgesi’nde tarım ve gıda alanlarında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara teknolojik destek vereceğiz. Yeni firmaların kurulması özendirilmesi ve gelişimleri için mentorluk, danışmanlık, eğitim hizmetleri sunmayı düşünüyoruz. İzmir Bilimpark’ta yer alacak firmaların atıklarını değerlendirmeleri sağlamayı ve geliştirilecek yeni ürünlerin geri dönüşümünün kolay olduğu tasarımlara yönlendirmeyi hedef alıyoruz.”
Paylaş