Sütte ortak akıl dönemi

Son yıllarda dünyada yayılmaya başlayan, dolayısıyla Türkiye’de yavaş da olsa gündeme gelen kümelenme, süt sektöründe de yerini buluyor. Sektör işbirliği yaparak ortak çözümler geliştirecek.

Haberin Devamı

KÜMELENME, aynı bölgede, aynı iş kolunda, aynı değer zincirinde faaliyet gösteren, birbiriyle işbirliğinde bulunan ve aynı zamanda birbirine rakip olan işletmelerin ve onları destekleyici kurumların bir araya gelmesi olarak tanımlanıyor. Peki burada amaç nedir? Sektörlerde pazar fırsatlarından yararlanmak için ortak çözümler geliştirmeyi ve kaynakları birleştirmeyi düşünen firmalar ve işletmeler ile hammadde, yedek parça ve destek hizmetler sağlayan firmaların bir araya getirilmesi... Yani işin esası şu; işbirliği ve güçbirliği yaparak “ortak akıl”da buluşmak, “ortak çözüm”ler geliştirmek... Ya da başka bir deyişle iki kere ikiyi beş yapabilmek! İşte İzmir İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal’ın vizyonu burada devreye giriyor. Ve geçtiğimiz günlerde il sınırları içinde faaliyet gösteren 26 süt kooperatifi bir araya gelerek “ortak akıl” arıyor. Türkiye’de ilk defa gerçekleşen bu “ortak çözüm” arayışını Ahmet Güldal ile görüştük.

Üretimde birinciyiz

Haberin Devamı

İl Müdürü Ahmet Güldal, “İzmir süt üretiminde birinci sırada. Tabii yaşanılan ve henüz çözüme kavuşmamış sorunlar var, ama süt hayvancılığı artık hem il ekonomisi, hem de bölge tarımında lokomotif rol oynamaya başladı. Şimdi bize düşen bu önemli gelişmeyi kendi haline bırakmadan, en etkin biçimde yönlendirmeye çalışmak” diyor.

Küçük ölçekli üretim

Güldal’a göre, bölge tarımını ve hayvancılık işletmelerinin yapısını iyi anlamak gerekiyor. Çünkü bölgede süt hayvancılığı ile uğraşan onbinlerce ailenin büyük çoğunluğu küçük işletmelerden oluşuyor. Bunların mutlaka ayakta kalması lazım. Belli bir zaman dilimi içinde de işletme ölçeklerinin büyümesini, hiç olmazsa orta ölçekli hale gelmelerini sağlamak gerekiyor.

Güldal şöyle devam ediyor; “İşte bu çerçevede kooperatiflerin işlevi çok büyük. Ancak bunlar da genellikle küçük ölçekli. Öyleyse il genelinde faaliyet gösteren süt kooperatiflerimizi bir araya getirsek ve kafa kafaya versek daha iyi olmaz mı diye düşündük... Ve İl Müdürlüğümüzde 26 süt kooperatifi yöneticilerini toplantıya çağırdık”


ORTAK HAREKET

Haberin Devamı

Ahmet Güldal, “Kümelenme aslında zor ve stratejik bir süreç. Bu çabalarımız şimdilik ortak düşünme ve toplu hareket etme arayışından oluşuyor. Ama zaman içinde İzmir süt hayvancılığında bir kümelenme modeli yaratabilir miyiz, onu ilerideki gelişmelere bakarak söyleyebiliriz. Ancak ilk defa süt kooperatifleri birlikte hareket etmenin önemini vurgulamış oldu. Bu toplantılar devam edecek” diyor. “Küçük kooperatiflerin kendi aralarında birleşerek üretilen sütün tek elden pazarlanması örgütleri sanayiciye karşı daha güçlü hale getirecek” diyen Güldal, birleşen örgütlere Bakanlıkça daha fazla destek verileceğinin altını çiziyor.

300 TON ALINACAK

Halen İzmir’de günde 3 bin ton süt toplanıyor. Kooperatiflerce toplanan günlük süt miktarı ise yaklaşık 450 ton. Soğuk zincir altyapısı da neredeyse tamamlanmak üzere. Güldal, “Bakanlığımız Mart ayından itibaren süt tozu kotalarının artırılması sebebiyle İzmir bölgesinden günlük 300 ton süt alınmasını planlıyor, ayrıca taban fiyat da 80 kuruş olarak belirlendi” açıklamasını yapıyor. Bu arada söz konusu sütün örgütlü üreticiden karşılanacak olmasının ayrıca büyük önemi var. Güldal, son olarak süt sektöründe denetimlerin giderek artacağını söylüyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları