Süt sağımında dünya teknolojisi

Haberin Devamı

“1980’li yıllarda İzmir’de küçük aile işletmelerinin çoğunda süt sağımı elle yapılmaktaydı. Sonra mobil makine dediğimiz arabalı bir iki inek sağan makinelerde sağım işine başlandı. O zaman klinisyen veteriner hekim olarak süt kalitesi ve hijyenin ne olduğunu bildiğimiz için, tabii üreticimiz de öğrensin diye arabalı mobil makineler satmaya başladık. Yani bugün artık antika olan bu makinalarda sağım başlatıldı ve küçük çaptaki aile işletmelerine bu makinalar girmiş oldu. Ancak söz konusu mobil makinaların kullanımı da çok hızlı artış gösterdi...”
Veteriner Hekim Mehmet Çelikkaleli 80’li yılları böyle özetliyor. Gerçekten de süt mekanizasyonu son yıllarda sağımdan soğuk zincirin kurulmasına kadar çok değişti ve modernleşti. İzmir’in Ödemiş ilçesinde faaliyet gösteren Çelikkaleli Limited Şirketi’nin kurucusu Mehmet Çelikkaleli ile süt sağım teknolojisindeki gelişmeleri konuştuk.
Pınar Süt’ün katkısı
Mehmet Çelikkaleli, “1984 yılında Ödemiş’te serbest veteriner hekim olarak çalışmaya başladım. O tarihlerde ilçe genelinde küçük aile hayvancılığı yaygındı. Hemen her ailede birkaç inek bulunuyordu. Yapılan hayvancılık da genellikle üreticinin evinin süt, yoğurt ve peynir ihtiyaçlarını karşılamaya yönelikti. Yetiştirilen buzağılar erkek olursa kurbanlık amacıyla besleniyordu. 1988 yılında Fransa, İtalya ve Almanya’dan 2 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli düveler getirildi ve en az 3 tane olmak kaydıyla üreticilere dağıtıldı. İşte o zaman hayvancılık işletmelerinin sayısı artmaya başladı. Yeri gelmişken yaşanılan süreçte Pınar Süt’ün katkılarının büyük olduğunu vurgulamak isterim” diyor.
İşletmeler büyüdü
Çelikkaleli, “İşletme sayıları 1990 - 2000 arasında ortalama olarak aile başına 10 ile 20 inek arasında büyüdü. 2000’li yıllardan sonra ise bu sayı 50 başlık işletmeler haline dönüşmeye başladı. O kadar ki bugün artık İzmir Türkiye’nin en fazla süt üretilen ili konumuna geldi. Şüphesiz sektör halihazırda çok ciddi sorunlar yaşıyor. Yem maliyetinden süt fiyatına kadar birçok sorunla boğuşuyoruz. Ancak bugün gerçekleştirilen genetik çalışmalar ve uygulanan olumlu hayvancılık politikaları sonucunda ülke hayvancılığı çok büyük mesafe aldı. Gerek ırk ve verimlilik gerekse barınak ve makine - ekipman olarak gelişmiş ülkelerle yarışabilecek düzeydeyiz” diye konuşuyor.
Sanayimizi kurduk
“Favorit Çelikkaleli” markasıyla 30 yıldır veterinerlik ve hayvancılık hizmetleri sektöründe görev yapan Çelikkaleli, “Bir hekim olarak süt sağımında hijyenin ne denli önemli olduğunu iyi biliyorum. Bu yüzden 25 yıldır süt sağım makinaları satışı ile uğraşmaktayım. Son 7-8 yıldır kendi sanayimizi kurduk, emin adımlarla yürüyüşümüze devam ediyoruz. Halen 2 bin m2 alana sahip fabrikamızda tamamen kendi markamız olan sağım makinelerini üretmekteyiz. Aslında üretime ilk başladığımızda açıkçası nasıl yapacağımızı düşünmüştüm. Oysa şimdi geriye dönüp baktığımda şu andaki seriliğimizi ve profesyonelliğimizi görünce çok mutlu oluyorum. Artık tüm elektronik parçaları kendi bünyemizde üretebiliyoruz. Dünyanın en güçlü firmalarından dahi hiçbir eksiğimiz yok. Hizmetimizi sadece üretici için değil aynı zamanda ülkemiz için gerçekleştiriyoruz. Amacımız üretim teknolojimizde de, hayvan sağlığını ve refahını ön planda tutarak verimliği artırmak ve dünya markaları arasında yerimizi almak. Bunu da işletmemizdeki çok iyi eğitimli ekibimizin desteğiyle gerçekleştiriyoruz” ifadesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Yüksek kalite
Aynı zamanda 11 bin ailenin temsil edildiği İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin de başkanlığını sürdüren Veteriner Hekim Mehmet Çelikkaleli, modern bir hayvancılık işletmesini A’dan Z’ye kadar projelendirip hayata geçirecek Ar-Ge’ye sahip olduklarını söylüyor. “Yaptığımız her işte en iyi ve en kaliteliyi uygulamak bizim hayat görüşümüzdür” diyen Çelikkaleli, “Edirne’den Kars’a kadar ülkemizin her yerine hizmet götürme kapasitesine sahibiz. Ancak süt hayvancılığında maliyet ve fiyat açısından sürdürülebilir bir yapı oluşturulması şart. Özellikle fiyat istikrarsızlığı çiftçinin belini büküyor” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları