İsmail Sarı

Trafikte zaman harcayacağına dünyayı geziyor

1 Mart 2016
Duygu Özmen (32) avukat. Seyahat etmek yaşamının bir parçası. Onun için İstanbul’da günlük trafikte harcanan vaktin daha azını harcayarak dünyada bir çok yer görmek mümkün. Yurtdışına gidemediği zamanlarda Türkiye'de farklı rotalar çizerek seyahatler gerçekleştiriyor. Bugüne kadar Antarktika ve Avustralya dışında tüm kıtalara ayak bastı. 52 ülke ve 100'dan farklı şehrin kültürüne karıştı. Şimdi ise beş aylık kızı Zeynep ile birlikte ilk kez bir seyahate çıkacak...

Nasıl başladı seyahate olan bu tutku?- Küçük yaşlardan itibaren hem tek başıma hem de ailemle birlikte seyahat etme imkanım oldu. Seyahat etmek kuşkusuz insanın özgüvenini arttıran bir aktivite. Başka kültürleri görmek, bu kültürlerden farklı insanlarla tanışmak insanın iç dünyasını zenginleştiriyor. Kısaca gezdikçe insanın hayata karşı bakış açısı değişiyor. Önyargılarınızdan arınıyor, farklı kültürlere sahip insanlara daha olumlu bir gözle bakıyorsunuz. Tüm bunlar seyahate olan tutkumun bir parçası. 


Peruİlk seyahatiniz nereye oldu, neler yaptınız?- Ailemle Londra’ya gittim. Çok küçüktüm ve Londra o kadar büyük bir şehir gelmişti ki, dışarı çıktığımız zamanlar annemin elini sıkı sıkı tuttuğumu hatırlıyorum. Bu ilk seyahatim beni çok etkilemişti. Yıllar içerisinde birkaç kez ailemle, arkadaşlarımla ve yalnız Londra’ya gittim. Ama o ilk seyahatin heyecanı her zaman ayrı oldu.  Sonrasında zaten bu tutkuyla 52 ülke gezdim.

 Onca ülkeyi gezip ne gibi deneyimler elde ettiniz?- 52 ülke ve 100’ün üzerinde şehir gördüm. Antarktika ve Avustralya dışındaki tüm kıtalara ayak bastım. Seyahat ettikçe dünyanın ne kadar küçük bir parçası olduğunuzu anlıyorsunuz. Birçok ülkeden insan tanıdım, kimi zaman o kişilerin evlerini gezme imkanım oldu. Floransa’da üzüm bağlarını gezdim, İran’da aşure günü anmasına, Washington'da bağımsızlık günü kutlamalarına katıldım. Ürdün’de vaftiz töreni izledim, Ermenistan’da konyağın yapılışını öğrendim. Hayatı güzel ve yaşamaya değer kılan tam da bu hafızalara yer eden 'an'lar diye düşünüyorum. 


Yazının Devamını Oku

Her limanda farklı bir dünya

26 Şubat 2016
Uçsuz bucaksız mavilikler arasında ufka doğru yol almayı kim istemez ki? İster Akdeniz ve Ege’nin birbirinden güzel saklı koylarını keşfedin, ister İskandinavya’nın fiyortları arasında başkentleri ve kuzey şehirlerini dolaşın. Seçenek çok... Ödüllü gemilerde lezzet ve eğlence dolu en iyi cruise fırsatlarını sizin için seçtik.

UYGARLIĞIN BEŞİĞİNE
BATI AKDENİZ TURU



Royal Princess gemisiyle uygarlığın beşiği olan Akdeniz’i keşfedeceğiniz tur, İstanbul’dan Barselona’ya uçuşla başlıyor. Önce Cebelitarık, sonra da Marsilya, Genova, Livorno, Floransa’ya uğrayarak Roma’da son buluyor.
Pronto Tour, 7-14 Mayıs. Fiyatı: 3.969 TL. (444 91 92)

Yazının Devamını Oku

Baharın kaçırılmayacak fırsatları

19 Şubat 2016
Cemre havaya düştü ve bahar geldi kapımıza dayandı. Ilıman havanın etkisiyle rahat rahat gezmenin keyfini sürmek için tüm şartlar müsait. Yılın temposu sizi hafiften yorduysa ve hatta şimdiden tatil hayali kurmaya başladıysanız sizlere yurtiçi ve yurtdışı çok güzel bahar önerilerimiz var.

MÜZİK VE ROMANTİZM BİR ARADA
ORTA AVRUPA TURU




Bahar zamanı Avrupa bambaşka bir çehreye dönüşüyor. Özellikle romantizm ve müzik başkentlerini keşfetmek için en doğru zaman. Prag, Viyana ve Budapeşte’yi kapsayan bu keyifli rotayı izlerken tüm yorgunluğunuzu atacaksınız. Prag’ın eşsiz güzelliklerini görecek, Budapeşte’de ise Tuna Nehri boyunca tekne turu yapacaksınız. En önemlisi, Viyana’da klasik müzik konserlerini izlemeyi ihmal etmeyin. Jolly Tur, 18-25 Mart, 1.784 TL, (444 0 644).

Yazının Devamını Oku

Bisikletle 10 ülke ve 4 bin 500 km

19 Şubat 2016
Pınar ve Ateş Yalabık çifti mühendis. İkisi de kamp yapmayı ve dağcılıkla uğraşmayı seviyor. Daha önce bisiklet yolculuğuna çıkmayan çift, hayalini kurdukları tura çıkmak için önce işlerinden ayrıldı. Sonra ver elini Avrupa... Altı ayda 4 bin 500 km pedal çeviren Yalabık çifti 10 ülkenin altını üstüne getirdi.

İlk kez bisikletle bir maceraya atıldınız, bu fikir nasıl çıktı ortaya?
Ateş: Yolculuğumuz öncesinde aktif ve yoğun bir hayatımız vardı. İş yoğunluğumuzun dışında neredeyse her akşam ya bir spor faaliyetine ya da parçası olduğumuz bir STK’nın etkinliğine katılıyorduk. Akşamları işten dönünce hangi birini yapsak diye düşünüyorduk. Sonrasında böyle bir seyahat kararı aldık. İşlerimizden izin alabilirdik ama ayrıldık. Bir buçuk ay sonra bisikletlerimiz kutulanmış, hazırlıklarımız tamamlanmıştı.

 


Almanya

 

Bu ilk büyük turunuz muydu?

Yazının Devamını Oku

Altı ay işinde, altı ay seyahatte

12 Şubat 2016
Kuyumcu Fatih Koparan (34), yılın altı ayı Marmaris’te yaşıyor, geri kalan altı ayda ise kazandığı parayı seyahat için harcıyor. Çok küçük yaşlarda ansiklopediler sayesinde öğrendiği uzak diyarları şimdi tek tek geziyor. Kafasında herhangi bir planı yok. Çantasını sırtına taktığı gibi yola koyuluyor ve yol nereye götürüyorsa oraya gidiyor. Şimdiye kadar Asya ve Güney Amerika’yı boylu boyuna turladı. Şimdi ise Afrika’da...

Seyahate olan bu bağlılık nasıl başladı?
Çocukken ansiklopediler arasında kaybolur, bazen Moritanya’da, bazen de Endonezya’da olduğumu hayal ederdim. İlk seyahatlerimi bu ansiklopediler içinde gerçekleştirdim sayılır. Hâlâ birçok ülke hakkında bildiklerimin temelini yedi-sekiz yaşlarımda karıştırdığım bu ansiklopedilere borçluyum. Tabii ki Barış Manço’yu da es geçemem. Bunların dışında bitmek tükenmek bilmeyen bir merak duygusu bu aşkın temelini oluşturuyor. Sağlığım izin verirse 80 yaşında da geziyor olacağım.

 


Peru, Machu Pichhu

 

Gezme kararı aldığınızda ilk nereye gittiniz?

Yazının Devamını Oku

200 günde doğudan batıya dünya nasıl gezilir?

29 Ocak 2016
Altuğ Şimşek (24) özel bir şirkette danışman. Tam bir seyahat ve adrenalin tutkunu. Kısa mesafeli sırt çantalı gezilerinden sonra, hep hayali olan dünya turuna çıkmaya karar verdi. Gerekli aşılarını oldu, ailesini ikna etti ve rota belirlemeden yola koyuldu. Günde 150 lira harcayarak 200 günde, 4 kıta, 20 ülke ve 82 şehri geride bıraktı. 50 bin kilometre yol yaparak altı ayda dünyayı doğudan batıya turladı.

Seyahate olan ilgi nasıl başladı?
- İnsanlarla tanışma, yeni heyecanlar yaşama ve hayal bile edemeyeceğim deneyimler kazanma arzusu seyahate olan tutkumu artırdı. Daha önce birçok yurtdışı gezim olmuştu. 20 ülke gezmiş, iki defa da uzun süreli öğrenci değişim programlarına katılıp Amerika’da yaşamıştım. Ama beni sırt çantalı seyahat ve onun özgür ruhuna teşvik eden şey, üniversite yıllarımda üç arkadaşımla birlikte Avrupa’ya yaptığımız Interrail gezisiydi. Gördüklerimiz ve yaşadıklarımız benim için bir dönüm noktasıydı.


Tayland

Yazının Devamını Oku

‘Kazandığım tüm parayı seyahat için harcıyorum’

14 Kasım 2015
Gül Gökçe Doğdu (30) hemşire. Küçük yaşlarda fanatik bir Barış Manço hayranı olması ona farklı ülkeleri tanıma konusunda ilham oldu. Zamanla seyahat tutkusu öyle bir hale geldi ki kazandığı tüm parayı seyahatleri için harcamaya başladı. Sadece bir ülkeyi gezmektense kıtaları boydan boya turlamayı seviyor. Bugüne kadar Avrupa, Güney Amerika ve Uzakdoğu’da toplam 30 ülke gezdi.

Sizi yeni yerler görmeye teşvik eden şey neydi?
- Barış Manço hayranıyım. O yıllarda bana ilham verdi. Sonrasında yeni yerler keşfetme aşkı içimde iyice büyüdü. Zamanla hastalık haline dönüştü. Önce Avrupa’ya seyahatler yaptım. Avrupa güzel olsa da benim asıl ilgi alanım Uzakdoğu ve Latin ülkeler. Uzun aktarmalı uçak yolculuklarının sonunda sanki başka bir gezegene gelmişim hissi bende tarif edilemeyecek bir mutluluk oluşturuyor.


Bolivya

İlk seyahatinizi nereye yaptınız ve toplam kaç ülke gezdiniz?
- 30 ülke gezdim. Bunların çoğu Güney Amerika ve Uzakdoğu ülkeleri. İlk seyahatimi İtalya’ya yaptım. Gittiğimde üniversite son sınıf öğrencisiydim. Tüm ‘Çizme’yi kuzeyinden güneyine kadar gezme fırsatım oldu. Tarihi ve coğrafyası beni oldukça büyüledi. Roma ve Napoli favori olan şehirlerim. Vezüv Yanardağı’nın o tehditkâr duruşu, hâlâ orada yerleşim olması, insanların adeta dev bir ejderha yanında umursamaz ve keyifle yaşaması çok ilginç. Özellikle Pompei, Verona, Floransa oldukça güzel şehirler. Karnaval zamanında Venedik ise harika.


Yazının Devamını Oku

'Biriktirdiğim parayı şimdi faiziyle harcıyorum'

17 Ağustos 2015
Emre Divrik (33) inşaat malzemeleri ithalatı yapıyor. Kazandığı parayı da yeni yerler görmek için harcıyor. Ayda en az iki kez başka ülkelere gidiyor. Tam bir seyahat tutkunu. Bugüne kadar Avrupa, Asya, Afrika toplam 59 ülke gezdi.

Neler yapıyorsunuz, kendinizden bahseder misiniz?
Koç Üniversitesi İşletme okudum. George Washington Üniversitesi’nde de finans master’ı yaptım. Washington, Dubai, İstanbul, Johannesburg, Doha ve Riyad’da beş buçuk yıl finansal risk yönetimi üzerine çalıştım. Şimdi inşaat malzemeleri ithalatı yapıyorum. Hafta içi iş, ev, spor üçgeninde geçiyor. Hafta sonlarını da seyahat etmeye ayırıyorum. Genelde bir hafta sonu yurtdışındayım, bir hafta sonu da yurtiçinde seyahat ediyorum.


Çin/Hong Kong

İlk seyahatinizi nereye gerçekleştirdiniz? Nasıl tutkuya dönüştü her şey?
Annemle babam seyahat etmeyi çok sevdiğinden annemin karnında seyahat etmeye başladım. 1982 Arizona doğumluyum. İlk uçuşum 1983’te Los Angeles, New York ve Belgrad aktarmalı toplam 30 saatlik bir uçuşmuş. Aslında seyahat etmek sanırım biraz genetik. İlk seyahatimi 1989’da Londra’ya yaptım. Asya, Avrupa, Afrika olmak üzere toplam 59 ülkeye gittim. Seyahat etmek tutkudan çok, bir bağımlılığa dönüştü.

Gideceğiniz yerleri nasıl belirliyorsunuz?

Yazının Devamını Oku