Işın Sayın

Bölgesel yağlar için zayıflama programı

28 Ağustos 2014
Yağlarınızı yakmanızı sağlayacak ideal bir menü!

Herkesin metabolizma hızı, iştahı, hastalıkları aynı olamayacağı için sadece reaktif hipoglisemisi olan, metabolizma hızı düşük birini farz ederek bölgesel yağlarınızı yakmanızı sağlayacak örnek bir beslenme planı oluşturan Uzman Diyetisyen Işın Sayın, kendinize en uygun olan diyet tedavi planını, beslenme uzmanınızla birlikte oluşturmanız gerektiğine de dikkat çekti.

Bölgesel yağlanmaya karşı örnek beslenme

Kahvaltı:

Haftada 4 gün: 2 dilim esmer ekmek, 3 zeytin, sürülebilir light beyaz peynir, yeşil çay.

Haftada 2 gün: 1 ince dilim esmer ekmek, 3 zeytin, 2 kaşık çökelek ve 1 yumurtayla omlet, yeşil çay.

Haftada 1 gün: ½ esmer simit, 1 ceviz içi, 3 kaşık çok az yağlı omlet, domates, salatalık, biber, en çok 2-3 sap maydanoz, 1 tatlı kaşığı şekersiz ev marmelatı, yeşil çay.

Öğle yemeğinde aşağıdakilerin tamamını tüketebilirsiniz

1. 1 porsiyon susuz ve eğer içinde varsa mutlaka yağsız kıyma/kuşbaşı et bulunan ana yemek

2. Yanında 2 yemek kaşığı yoğurt/bununla yapılmış ayran/cacıktan biri ve

3. Salata yağsız ve içinde nar ekşisi yok, balzamik sirke, limon, baharat kullanılabilir.

4. 1 kepçe kaliteli çorba (pirinç, şehriye beyaz un içermeyen çorbalar) / 3 çorba kaşığı bulgur/ tadımlık 2 çatal sütlü/meyveli tatlıdan biri.

SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE KİLO VERMEK İÇİN DİYET LAHANA ÇORBASI TÜKETEBİLİRSİNİZ. İŞTE TARİFİ!

Günde 2 ara öğün için aşağıdakilerden birer satır seçebilirsiniz

1 cevizin içi ve 2 kuru erik

½ kahve fincanı kadar leblebi ve 2 kuru kayısı

½ kahve fincanı kadar leblebi ve 2 kuru erik4 adet fındık ve 1 kuru erik2 adet fındık ve 1 kuru erik ve 2 badem200 ml ayran

200 ml süt

100 gr sade yoğurt ile birlikte 2 kuru erik/2 kuru kayısı/1 kividen biri (muz, karpuz, üzüm, incir, hurma gibi aşırı tatlı olduğunu fark ettiğiniz meyveler hariç)

Akşam yemekte iştah kontrolü, daha düşük kalori alımı için aşağıdaki sırayla yiyiniz

1 su bardağı su

1 kepçe kaliteli çorba

1 kase yoğurt

1 porsiyon yağsız susuz ana yemek (avuç içi kadar et veya 6 kaşık sebze/bakliyat)1 ince dilim esmer ekmek

Bunlar ideal!

- Kaliteli çorbalar: Yeşil mercimek, kırmızı mercimek, sebze çorbası, ezogelin, yayla, düğün çorbaları, sebzeli mercimek ve yoğurtlu mantar çorbası gibi pirinç, şehriye beyaz un içermeyen çorbalar idealdir.

- Kek, kuru pasta, börek, hamur tatlıları, baklava için özel günleri beklemek gibi yeme içmeye dair prensipleriniz olsun. Çünkü bu gıdalar, sağlığınızı ve kilo durumunuzu “hayat boyu tehdit edecek, diyabet ve kanser riskini artırabilecektir.”

- Haftada 2 kez 120-150gr kırmızı et, 2 kez 300gr balık, 1 kez 200 gr tavuk yenilebilir.

- Bir öğün bitkisel diğer öğün hayvansal kaynaklı bir ana öğün tüketmeye çalışın.

- Gün boyu haşlanmış veya közlenmiş sebzeleri ve salatanızı yoğurdunuzla karıştırabilir, baharat, sirke, limon, limon suyu, soğan, sarımsak kullanabilirsiniz. 

Bölgesel yağlanmaya karşı örnek beslenme

Kahvaltı:

Haftada 4 gün: 2 dilim esmer ekmek, 3 zeytin, sürülebilir light beyaz peynir, yeşil çay.

Haftada 2 gün: 1 ince dilim esmer ekmek, 3 zeytin, 2 kaşık çökelek ve 1 yumurtayla omlet, yeşil çay.

Haftada 1 gün: ½ esmer simit, 1 ceviz içi, 3 kaşık çok az yağlı omlet, domates, salatalık, biber, en çok 2-3 sap maydanoz, 1 tatlı kaşığı şekersiz ev marmelatı, yeşil çay.

Öğle yemeğinde aşağıdakilerin tamamını tüketebilirsiniz

Yazının Devamını Oku

Obezite, ergen bireyleri tehdit ediyor

2 Nisan 2014
Ruhsal sorunları beraberinde getiren obezitenin önüne geçmek için neler yapılmalı?

Çağımızın hastalığı olan obezitenin ergen bireyleri tehdit ettiğini dile getiren Uzman Diyetisyen Işın Sayın, bu hastalığın hangi olumsuz durumlar yarattığını anlattı. Sayın, obeziteyi önlemek için alınabilecek başlıca önlemleri sıraladı.

Ergenlik döneminde harcanandan fazla enerji alımı durumunda yağ hücreleri büyüyerek şişmekten çok sayıca artarlar, yani hayat boyu kaç adet yağ hücresi taşıyacağımız, büyük ölçüde ergenlikteki kilo durumuna bağlıdır. Bu bilimsel gerçek, ergenlikte başlayıp devam eden kilo artışının, ne kadar hayati ve dramatik sonuçları olabileceğine işaret ediyor. Dilerseniz sebep ve sonuçlarına bir bakalım…

Sosyal bir hastalıktır: Toplum içinde bireyden bireye hızla bulaşır. Evde sürekli hamur işi tarzı yemeklerin çocukların önüne konması durumunda çocuklar kendini ne kadar koruyabilir? Yemekhane menülerinde mantı, unlu ve şehriyeli çorbalar, şekerpare birlikte yer alıyor.

Ruhsal sorunlar yaratır: Bu hastalık öz güveni zedeleyebilir. Ergenlik çağındaki bireylerin arkadaşlık ilişkilerine yansıdığı görülür. İçe kapanma, sosyalleşememe, alay konusu olma, sportif faaliyetlerde dışlanma vb. pek çok sorun ortaya çıkabilir.

Hareket etme gücünü ve isteğini azaltır: Obeziteden kurtulmak, ağırlık arttıkça zorlaşır. Ergenlik çağındaki bireyler, masa başı çalışanlardan daha uzun süre oturarak çalışırlar Okul, ödev, dershane, sınav ve testler derken tempoları pasif yaşama alışır.

Fizyolojik sorunlar ile ilişkilidir: Kısırlık, adet düzensizliği, kistik akne, polikistik over, insulin direnci, hipoglisemi, kronik halsizlik ve gerginlik, rehavet, yağlı karaciğer, yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kan lipidleri vb. rahatsızlıklar obezite ile ilgilidir.

Obeziteyi önlemek için alınabilecek önlemler

    Gençlerin sevebileceği ılımlı egzersizler sayesinde kan dolaşımı düzenlenir. Beyne giden oksijen miktarı artar. Hızlı düşünme, hafıza gibi zihinsel fonksiyonlar desteklenir. Uyuklama hissi azalır. Obezitenin neden olabileceği hastalıkların önüne geçilebilir.Dışarıda beslenirken de kilo vermek mümkündür. Ergenlik çağındaki bireyle empati kurularak, besin zaafları değerlendirilmeli ve diyete dikkatle doğru ölçüde bu zaaflar yerleştirilmelidir. Böylece ergenlerin diyete uyum ve başarı yüzdesini artacaktır.Kilo aldıran besinleri diğer aile fertleri, ergenin karşısında yememelidir. Ebeveynler, diyetin alışverişte başladığını unutmamalı, birbirlerine destek olmalıdırlar. Bu, kendi sağlıkları için de önem taşır.Okul yemekhanelerinin aylık yemek menülerini isteyin. Sağlıksız ve hamur yüklü menülerin olduğu günlerde, çocuğunuza ev yapımı köfte, yeşillik, esmer ekmek ve ayran temin edin.Hayvansal besinlerle sebze ve bakliyat gibi bitkisel besinlerin dengelenmesi, kilo vermeyi kolaylaştıracak ve sağlığı korumaya yardımcı olacaktır. Et, hamur işi,yağ üçgeninde kavrulan bireyler yalnız obezite ile değil; diyabet, kanser, kalp damar hastalıkları, karaciğerde yağlanma, insulin direnci vb. pek çok rahatsızlıkla karşılaşır. Oysa büyük porsiyonlardaki bitkisel besinler, çok düşük kalori karşılığında, tokluk vaat eder ve hayvansal besinlerin sindirim atıklarını temizler. 

Ergenlik döneminde harcanandan fazla enerji alımı durumunda yağ hücreleri büyüyerek şişmekten çok sayıca artarlar, yani hayat boyu kaç adet yağ hücresi taşıyacağımız, büyük ölçüde ergenlikteki kilo durumuna bağlıdır. Bu bilimsel gerçek, ergenlikte başlayıp devam eden kilo artışının, ne kadar hayati ve dramatik sonuçları olabileceğine işaret ediyor. Dilerseniz sebep ve sonuçlarına bir bakalım…

Sosyal bir hastalıktır: Toplum içinde bireyden bireye hızla bulaşır. Evde sürekli hamur işi tarzı yemeklerin çocukların önüne konması durumunda çocuklar kendini ne kadar koruyabilir? Yemekhane menülerinde mantı, unlu ve şehriyeli çorbalar, şekerpare birlikte yer alıyor.

Ruhsal sorunlar yaratır: Bu hastalık öz güveni zedeleyebilir. Ergenlik çağındaki bireylerin arkadaşlık ilişkilerine yansıdığı görülür. İçe kapanma, sosyalleşememe, alay konusu olma, sportif faaliyetlerde dışlanma vb. pek çok sorun ortaya çıkabilir.

Hareket etme gücünü ve isteğini azaltır: Obeziteden kurtulmak, ağırlık arttıkça zorlaşır. Ergenlik çağındaki bireyler, masa başı çalışanlardan daha uzun süre oturarak çalışırlar Okul, ödev, dershane, sınav ve testler derken tempoları pasif yaşama alışır.

Fizyolojik sorunlar ile ilişkilidir: Kısırlık, adet düzensizliği, kistik akne, polikistik over, insulin direnci, hipoglisemi, kronik halsizlik ve gerginlik, rehavet, yağlı karaciğer, yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kan lipidleri vb. rahatsızlıklar obezite ile ilgilidir.

Yazının Devamını Oku