Amerikalı şairin külleri Beşiktaş Şairler Parkı’nda

Beşiktaş Akaretler’deki Şairler Parkı, semtte yaşamış olan şairlerin heykelleriyle mimar Erhan İşözen tarafından kurulmuştu. Usta heykeltıraşlar tarafından yapılan heykellere sonra başka şairlerinkiler de eklendi.

Haberin Devamı

Pazar günü bir ilk yaşandı parkta.

Orada kendisinin de heykeli bulunan şair Ataol Behramoğlu ve bir grup edebiyatçının katıldığı sade bir tören yapıldı. Bu kez yeni bir şair heykelinin açılışı değil, Amerikalı bir şairin küllerinin parka dökülmesinin töreniydi bu.

Peki kimdi bu şair ve Amerika’dan Beşiktaş’a getirilen küllerin hikâyesi neydi?

Amerikalı şairin külleri Beşiktaş Şairler Parkı’nda

Geçen hafta Maltepe Belediyesi’nin katkılarıyla Uluslararası Bahar ve Şiir Festivali yapıldı Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde. 6 Mayıs’ta başlayan festival, kurucuları arasında Ataol Behramoğlu’nun bulunduğu ‘Dünya Şiir Hareketi’ tarafından düzenlendi. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 9 farklı ülkeden şairler katıldı festivale. Bunlardan biri de Amerikalı şair ve ressam Agneta Hirschman’dı.

Haberin Devamı

Agneta, hareketin Amerikalı kurucusu şair ve aktivist Jack Hirschmann’ın da eşiydi aynı zamanda. Festival sonunda Ataol Behramoğlu’ndan kimsenin beklemediği bir ricada bulundu ve iki yıl önce kaybettiği eşi Jack Hirschmann’ın küllerinden bir bölümünü Beşiktaş’taki Şairler Parkı’na dökmek istediğini söyledi.

Amerikalı şairin külleri Beşiktaş Şairler Parkı’nda

Nâzım Hikmet’in şiirlerinin hayranı olan eşi Türkiye’ye çok gelmek istemiş ama bir türlü bunu yapamamıştı. Şimdi vasiyetini yerine getirmek istiyordu ve külleri serpmek için Şairler Parkı’ndan daha uygun bir yer düşünülemezdi.

Birlikte Dünya Şiir Hareketi’ni kurdukları dostu Jack Hirschmann’ın küllerinin parka dökülmesi talebini severek kabul etti Ataol Behramoğlu ve festival, pazar günü yapılan bu törenle sona ermiş oldu.

Amerikalı şairin külleri Beşiktaş Şairler Parkı’nda

Türk şiirinin büyük ustalarının heykellerine artık Amerikalı bir şairin külleri de katılmış oldu böylece.

JIM MORRISON’IN HOCASIYDI

New York’ta 1933 yılında doğan Jack Hirschmann, ‘Beat Kuşağı’nın içinde yer aldı. 19 yaşındayken Ernest Hemingway’e yazdığı mektuba ünlü yazarın cevabı ölümünden sonra yayınlanmış ve büyük ilgi görmüştü. Bir öyküsünü gönderdiği Hemingway, “Sana yardım edemem evlat. Benim 19 yaşımdayken yazdığımdan daha iyi yazıyorsun. Benim gibi yazıyorsun, bu günah değil ama bununla bir yere varamazsın” demişti. Hirschman bu mektubun bir kopyasını Associated Press’e bırakmış ve Hemingway 1961’de intihar ettiğinde ‘Genç Yazara Mektup’ adıyla tüm dünyada yayınlanmıştı.

Haberin Devamı

1950’lerde ve 60’larda Dartmouth College ve Los Angeles’taki California Üniversitesi’nde ders verdi. Kaliforniya’daki görev süresi boyunca, sınıfına kaydolan öğrencilerden biri, daha sonra ünlü Amerikalı müzik grubu The Doors’un kurucusu Jim Morrison’dı. Vietnam Savaşı’na karşı yürüttüğü kampanya nedeniyle okuldan uzaklaştırıldıktan sonra şiir ve resimle ilgilenmiş, Amerika’daki sol hareketlerin içinde bulunmuştu. Hirschmann, 22 Ağustos 2021’de 87 yaşında, San Francisco’da hayata veda etti. Şimdi küllerinden bir bölümü Beşiktaş’taki Şairler Parkı’nda.

Yazarın Tüm Yazıları