Konut için çözüm Toki mi?

Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en büyük, Cumhuriyet Tarihinin en kapsamlı konut projesini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde iki etap halinde toplam 500 bin konut, arsa ve iş yeri satışını kapsayan “İlk evim” “İlk İşyerim” ve “İlk arsam” isminin verildiği projeye ilgi tüm ülke genelinde hayli fazla oldu. Milyonlar, bu projeye güvenerek konut sahibi olmak için kuyruklar oluşturdu, şu ana kadar da 5 milyonun üzerinde başvuru yapıldı. Aynı proje kapsamında Orhangazi için de 150 konut yapılacak.
Belediye başkanı Bekir Aydın, 150 adet konutun artırılması için bugün TOKİ Genel Merkezinde bir görüşme yapacak. Hedef 150 adet olan konut sayısını artırmak.
Sayı artar mı, artmaz mı şimdiden bir şey söylemek güç. TOKİ’nin Orhangazi’ye yapacağı 150 konut da olsa, 1500 konut da olsa sorunu çözmeyeceği kesin. Çünkü, Orhangazi’de 150 konut için ulaşılan başvuru sayısı şimdiden 6 bini geçmiş durumda. Dolayısıyla da Orhangazi’nin konut ihtiyacının çözümü için 1500 de yetmez, 5 bin 500 de.. O halde, yapılması gereken şey belli, yeni imar alanları.

***
Daha önce defalarca dile getirildi, bu konuda ilçedeki müteahhit firmalar da, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilgili meslek grubu da, ilçenin dinamikleri de hep aynı şeyi söyledi, Orhangazi’nin acil olarak yeni imar alanına, yeni imar düzenlemelerine ihtiyacı var. Çünkü, Marmara’nın göbeğinde, sanayisi ile, tarımı ile ve yavaş yavaş filizlenen turizm gelişimi ile Orhangazi büyümekte, güçlenmekte. Bu büyüme beraberinde bazı alt yapı sorunlarını da beraberinde getiriyor. Örneğin, konut ihtiyacı.
Zaten normal boyutlarda var olan konut ihtiyacı, son dönemlerde iyiden iyiye artmaya başladı. Bugün, neredeyse satılık yada kiralık ev bulmak bu şehirde imkansız hale geldi. Olanların ise fiyatları rekor denecek şekilde fahiş noktalara ulaşmış durumda. O halde olması gereken tek şey acil yeni imar planlamalarıdır.

***
Orhangazi’de yerel yönetimin en öncelikli gündemi de bu olmalı. Nasıl olacak, hangi bölge olacak, hangi koşullarda olacak biz bilemeyiz, ama Belediye ilgili kurumlar ile birlikte bu şehir için yeni imar alanları oluşturmak zorunda. Böyle bir çalışmanın çok yönlü getirileri de olacaktır. Tıpkı Cumhurbaşkanlığının başlattığı konut hamlesinde olduğu gibi. Çünkü bu konut hamlesi hem ev hayali kuranları ev sahibi yapacak, hem de ekonomiye ciddi bir hareketlilik getirecek. Bu durum, Orhangazi için de geçerli.
Bugün ilçede müteahhitlik yapan firmaların en büyük sorunu yeni arsa üretilememesi. Orhangazi yeni bir imar düzenlemesine kavuşursa, tüm müteahhit firmalar yeni konut projelerine başlayacak, ev almak isteyenler ev sahibi olacak, bununla birlikte ilçe ekonomisi de ciddi bir şekilde hareketlenmiş olacak.

***
Orhangazi’de bugün sektörün içinde olan kimle oturup konuşursanız konuşun aynı şeyi söyleyecektir; “Orhangazi’de artık arsa üretemiyoruz” üretebileceğimiz arsaların fiyatları da uçmuş durumda. Dolayısıyla da bu durum konut fiyatlarına hatta konut kiralarına yansıyor.

***
Orhangazi Belediyesi imar konusunda bildiğimiz kadarıyla bir çalışma yürütüyor. Ama bu çalışma deyim yerindeyse kaplumbağa hızı ile ilerliyor. Bugüne kadar ne bir somut adım var, ne de ilerleme. Orhangazi ise konut konusunda sıkıştıkça sıkışıyor. Fiyatlar gün geçtikçe daha da artıyor. Bu gidişle daha da artacağı kesin.
Eğer imar konusunda kaplumbağa hızı ile devam edilecekse, şehri bekleyen büyük sorunlara da herkes hazır olsun.

Yazarın Tüm Yazıları