Evet, gidişat değişmeli ama nasıl!

Orhangazi artık tam anlamı ile köşeye sıkışmış durumda. Daha önce bu satırlardan imar konusunda acil önlemler ve müdahaleler gerektiğini anlatmıştım.

Haberin Devamı

Çünkü Orhangazi ne konut üretme ne de sanayide şu anki koşullarla büyüme şansı yok. Çünkü daraldıkça daraldı, ufaldıkça ufaldı. Şehrin bir tarafı dağlık,
bir tarafı İznik gölü ve ova, Bursa istikameti tarım alanları ve dağ, Yalova istikameti ise Yalova sınırının burnumuzun dibine kadar gelmesinden dolayı daracık alan.
Bu koşullarda önlem alınmazsa, yeni imar çalışması yapılmazsa büyük sıkıntılar hepimizi bekliyor.
*
Bu konuda net bir serzeniş de Erol Hatırlı’dan geldi. 4 Ekimde Meclis, 11 Ekimde de Yönetim kurulu seçimlerini yapan Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası’nın başkanı Erol Hatırlı, Dünya Gazetesi’ne bir açıklamada bulundu. Benim bu satırlardan Orhangazi için sık sık yaptığım serzeniş ve sorunlara daha yüksek perdeden vurgu yapmış Erol Hatırlı. Olması gerektiği gibi. Açıkçası, geç kalınmış da olsa yapılan bu açıklama ve çözüm önerileri üzerine söyledikleri, ilçede bu hususta yapılabilecek çalışmaların da önünü açacaktır.
*
Erol Hatırlı’nın Dünya Gazetesi’ne yaptığı açıklamalara göz atmakta fayda var. Erol Hatırlı, Orhangazi’nin sanayi ve tarımdan sonra turizmde de varlık göstermeye çalıştığını hatırlattı. “Biz imar konusunda tıkanıyoruz. Turizm için de sanayi için de aynı şey söz konusu. Bir tarafımız Yalova sınırında, bir yanımız orman bir yanımız da tarım arazisi. İlçe, merkeze sıkışmış durumda. Öncelikli olarak buna bir çözüm arayışımız olacak. Planlar ölçüsünde bu gidişatın değişmesi gerekli”
*
Erol Hatırlı, Orhangazi’deki bu daralmaya dikkat çekmek için de zeytin üzerinden bir örneklendirme yaptı; sanayicilerin de hareket alanının kalmadığını belirtiyor ve ekliyor. “Bizim kapasite artırımına gitmek isteyen tesislerimiz oluyor ve bu durum onları zorluyor. Mesela zeytin işleme tesislerinden büyüyecek alan bulamadığı için Akhisar’a gidenler oldu. O bölgede bu konuda önemli avantajlar var. Bursa’daki zeytin konusunda paydaş olduğumuz diğer oda ve borsalarla bu konu hakkında çalışmamız gerekli. Yine bazı alanlardaki sanayi kuruluşları toplam alanının yüzde 40’ını kullanabiliyor. Böyle olunca kapasite artırmak ya da ileriye dönük yatırım için yanındaki araziyi satın alıyor. Böyle baktığımızda bizim için kayıp alan aslında artıyor. O firmalara kendi sınırları içinde daha fazla kullanım hakkı verilse bu sorun da ortadan kalkacak”
*
Bu durum sadece sanayi için değil elbet. Özellikle konut üretimi konusunda da ilçenin çok ciddi sorunları ve handikapları olduğunu ifade etmiştik. Belediye Başkanı Bekir Aydın, geçtiğimiz hafta Ankara’da bir dizi ziyaretler yapmıştı. Ziyaretlerden birisi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına oldu. Burada 1/25 bin ölçekli planlar ile ilgili bakanlıkta bir dizi görüşme gerçekleştirildi. Plan düzenlemesinin içeriği nedir, neleri kapsıyor tam olarak bilmiyoruz. Yeni konut alanları üretilmesi, sanayinin içinde olduğu genişleme sorununun çözümü için ilçenin dinamikleri mutlaka bir araya gelmek zorunda. Orhangazi TSO Başkanı Erol Hatırlı konunun öneminin farkında. Bu konudaki söylemlerini eyleme de dönüştürmesi halinde iş biraz daha kolaylaşacaktır.
*
Orhangazi gelecek adına son derece kritik bir noktada yer alıyor. Sanayisi, tarım üretimindeki artışı, küçük imalat sanayileri ve gıda üretim tesisleri ile yıldızı her geçen gün parlayan, lojistik olarak da çok kritik bir konumda olan Orhangazi için her iki konuda, yani hem yeni konut alanları hem de yeni sanayi alanları için tüm ilgili paylaşları da içine alacak bir çalışma gerekiyor.
*
Sanayi konusunda örnek verilecek olursa, KSS’nin önceki başkanı Şükrü Çoklar’ın da en önemli hayallerinden birisi olan ve mevcut Küçük Sanayi Sitesinin üstünde yer alan orman vasfını yitirmiş, içinde eski taş ocakları, çöplük olan alanın sanayiye kazandırılması için bir mücadele verilebilir. Daha önce de bu konu gündeme gelmişti.
Ancak somut hiç bir şey yapılamadı. Oysa orada binlerce dönümlük orman vasfını yitirmiş, yer olarak da kritik bir nokta olan Küçük Sanayi Sitesi’nin üst kesimleri orta ölçekli sanayi kuruluşlarına imalathanelere kazandırılabilir. Bu konuda Orhangazi Belediyesi, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası ile diğer dinamikler ortak bir çalışma yürütürse bu şehre de büyük bir iyilik yapmış olacaklardır.
*
Bu hususta Erol Hatırlı’nın Dünya Gazetesi’ne yaptığı açıklamayı çok önemsiyorum. Erol Hatırlı’nın bu konuda ısrarcı olması, söylemlerini en üst perdeden dile getirmesini bekliyorum açıkçası. Umarım bu bir başlangıç olur ve gereken adımlar atılır.

Yazarın Tüm Yazıları