Gucci’den devrim niteliğinde adım

Sektörün önemli marka-larından Gucci, mağazalarında kripto parayla satışa başlayacaklarını duyurdu. Mayıs ayında seçili 5 pilot mağazada başlayacak olan uygulamanın yaz sonuna kadar tüm Kuzey Amerika’ya yayılmasını planlıyorlarmış.

Haberin Devamı

Devrim niteliğinde olan bu açıklama moda endüstrisinde taşları yerinden oynatır.
Uzun zamandır NFT, Metaverse, kripto vs. yazıyorum ve geliyor gelmekte olan deyip duruyorum. Sonunda gelmekte olan geldi ve moda endüstrisinin dijital rönesansı Gucci ile başladı. Bundan sonra her şey çok hızlı gelişecek ve bu yeniliğe ayak uyduramayan markalar kuşkusuz yok olmakla karşı karşıya kalacaklar.
Tom Ford’un ayrılmasıyla düşüşe geçen Gucci, Alessandro Michele’in kreatif direktörlüğe geldikten sonra Gen Z ve sokak modasının nabzını elinde tutan tasarımlara imza atması, yaratıcı tanıtım videoları, doğru marka işbirlikleri gibi kısa zamanda hayata geçirmeyi başardığı doğru adımlarıyla küllerinden doğarak yeniden arzu nesnesi haline geldi. Fakat hepsi bir yana yapmayı planladıkları ve Vogue Business tarafından açıkladıkları bu son gelişmeyle resmen yeni dünya devrimini başlatan ilk marka olmayı başardılar.
Teknolojiyi ve yenilikleri yakından takip ederek cesur adımlar atan Gucci, Michele sonrası NFT sektörüne de giren ilk marka oldu. Geçen sene Aria koleksiyonundan ilham alarak ortaya çıkan NFT’leri piyasaya sürüldü ve Christie’s Müzayede Evi’nde 25 bin dolara alıcı buldu.
Şimdi herkes bir sonraki adımın hangi markadan veya gruptan geleceğini konuşuyor. Şu andan itibaren atılacak her adımı yakından takip etmek gerek.
Nefesimi tuttum bekliyorum...

Haberin Devamı

Moda dünyasının en büyük gecelerinden biri: Met Gala

Costume Institute Gala (veya Costume Institute Ball), bilinen adıyla Met Gala, Vogue ana sponsorluğunda Metropolitan Museum of Art’ın Costume Institute yararına düzenleniyor.
Met, New York’taki en özel sosyal etkinliklerden ve en büyük yardım gecelerinden biri olarak değerlendirilir.
Asıl amacı Metropolitan müzesine bağış toplamak olsa da en büyük özelliği Vogue’un efsane genel yayın yönetmeni Anna Wintour’un özel olarak oluşturduğu davetli listesindeki ünlü ve seçkin isimlere gönderilen davetiyede yer alan kıyafet kuralı zorunluluğu.
Zorunlu tutulan temalarla yıllar içinde Oscar kırmızı halıdan daha şaşaalı bir hale dönüşen Met Gala, pandemi sonrası “Gilded Glamour” yani “Yaldızlı Cazibe” temasıyla muhteşem bir dönüş yaptı.
Davetlilerden tema doğrultusunda 1870’lerden 1890’a uzanan New York’un ihtişamını somutlaştırmaları istendi. Hem gökdelenlerin hem de servetlerin bir gecede ortaya çıktığı eşi görülmemiş bir refah, kültürel değişim ve sanayileşme dönemi olan Gilded Glamour, 19. yüzyıl sonundaki ekonomik büyümeye vurgu yaparak şimdiki güncel ekonomik durumu da gündeme taşımış oldu aslında.
Amerikan tarihinde 19. yüzyılın sonuna uzanan “Gilded Age”, dönemin ışıltılı yanıyla birlikte, gelir eşitsizliğinin artması ve toplumsal huzursuzluğun büyümesini de hatırlatıyor.
Açıkçası ben bu seneki temayı çok sevdim. Hepimiz için sönük geçen Oscar töreni sonrasında muhteşem bir görsel şölen oldu. Her sene çıtayı daha da yukarı taşıyan Anna Wintour bakalım gelecek sene hangi tema ile karşımızda olacak?

Yazarın Tüm Yazıları