Paylaş
Dünyada 300 milyon hepatit B, 170 milyon civarında da hepatit C hastası bulunmaktadır. Ancak güvenli bir aşısı bulunması nedeniyle hepatit B azalırken, hepatit C hızla artmaktadır. Bunun en önemli nedeni henüz C tipine yönelik aşının geliştirilmemiş olmasıdır.
TEDAVİ SÜRESİ BİR YIL
Hastalık kan ve cinsel yolla bulaşır. Tedavisi zor ve uzun zaman (yaklaşık bir yıl) alır. Hepatit C çok sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Hastalıkla ilgili şikâyetler, genellikle rahatsızlığın ileri evresinde ortaya çıkar. Bu rahatsızlığa yakalanan hastaların dörtte biri ilerleyen tarihlerde siroz veya karaciğer kanseriyle boğuşmak zorunda kalır. İlaveten deri, böbrek, troid ve göz gibi organlarda harabiyet yapabilir. Şeker rahatsızlığına neden olabilir.
1 MİLYON HEPATİT C VAR
Türkiye’de 1 milyona yakın hepatit C hastası bulunmaktadır. Hastalık kan ve cinsel yol dışında; ortak olarak kullanılan iğne, diş fırçası, tırnak makası ve manikür aletleri vasıtasıyla da bulaşabilir. Ayrıca doğum sırasında anneden çocuğa geçebilir. Steril olmayan aletlerle yapılan tüm cerrahi ve diş tedavi girişimleri sonucunda hepatit hastalığı bulaşabilir.
UYUŞTURUCU BAĞIMLILARIN YARISI
Bulaşma yolu genellikle kandan kana olur. Fırçalama sırasında dişeti kanamasının olması durumunda ortak kullanılan diş fırçaları tehlikeli bir hepatit virüsü taşıyıcısı haline gelebilir. Ayrıca birden fazla kişi aynı iğneyi kullanır ise gene bulaşma gerçekleşebilir. Bunun en yaygın örneği, uyuşturucu bağımlılarıdır. Uyuşturucu kullananların yaklaşık yarısı hepatit hastasıdır.
TIRAŞ BIÇAĞI VE FIRÇAYA DİKKAT
Başka bir bulaşma yolu da kan naklidir. Günümüzde yapılan çok duyarlı testlerin yardımıyla, kan naklinde artık bu durumla pek karşılaşılmamaktadır. Steril olmayan ortamlarda ve aynı iğne kullanılarak yapılan aşı, dövme, piercing ve akupunktur gibi işlemler esnasında virüs bulaşabilir. Tıraş bıçağı ve diş fırçasını ortak kullanırken, bunların kanla temas etmiş olma olasılığı unutulmamalıdır. Sağlıklı ve aydınlık günler..
Paylaş