Bebeklerde beslenme ve yemek yeme davranışının gelişimi
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Bebeğiniz yemek yemeyi reddediyor, yiyeceğini mama sandalyesinden fırlatıyor, her bulduğunu ağzına tıkıyor diye üzülmeyin.
Bu doğal süreçleri, bilinçli davrandığınız takdirde çok daha kolay atlatabilirsiniz.
Bebeğin ilk aylardaki en temel ihtiyacı beslenmedir. Bunu yaparken bebeği her istediğinde beslemek en doğru yöntemdir. Bu sayede bebeği aşırı beslemek gibi bir tehlike de söz konusu olmaz.
Bebek ağladığında önce emzirme denense de, acıkmamışsa emzirilmeyi reddedebilir. Bu noktada annenin bebeğin başka ihtiyaçlarına odaklanması her ikisini de sakinleştirir. Çünkü bebeğin beslenme kadar oyalanma, anne kucağında tutulma, mekan değiştirme gibi ihtiyaçları da olabilir.
HER ŞEYİ AĞZINA SOKUYOR
Bebeklik dönemi boyunca, bebeğin ağzı zevk almanın ve tatmin olmanın ana kapısıdır. Bebekler emzirilmekten, biberon emmekten, ılık süt içmekten ve parmaklarını emmekten hoşlanırlar. 6 aylıktan başlayarak, etrafındaki şeyleri ısırarak zevk almaya başlarlar.
Bebekler ağızlarını sadece zevk için değil, keşfetmek için de kullanırlar. Nesneleri tadarak, onları deneyerek keşfederler; bu işlemler için ellerinden çok ağızlarını kullanırlar. Bebek 2 yaşına gelene kadar, oynadığı her şey eninde sonunda ağzına gidecektir.
Bebekler ağızlarına koydukları şeyin güvenli olup olmadığına karar veremeyeceklerinden, anne-babaların bu konuda çok dikkatli olmaları gerekir. Bebeğiniz bu oral dönemde ise etrafında ağzına almasında tehlike yaratacak ufak şeylerin olmamasına dikkat edin. Bunun yanında bebeğin ağzına koyduğu şeylerin temiz olduğundan da emin olun.
Bu dönem sizin için olduğundan daha uzun ve zorlu geçebilir. Ama yine de çocuğunuzun ağzına koyduğu güvenli objeleri elinden almaktan ya da ağza sadece yemeklerin girdiği kuralını çocuğa dayatmaktan kaçınmazsanız, bebeğin keşfetme dürtüsünü ve imkanlarını engellemiş olursunuz.
YİYECEKLERİ YERE ATIYOR
Özellikle 10-18 ay arasındaki çocuklar yemek yerken ortalığı dağıtma eğilimi içindedirler. Mama sandalyesinde oturdukları dönemlerde, yemekleri ezmekten, fırlatmaktan hoşlanırlar.
Çocuklar, ebeveynlerini rahatsız etmek ya da onlara sıkıntı vermek için bu davranışlarda bulunmazlar. Çocuk tabağındaki yiyecekleri, çoğunlukla o yemekle işi bittiğinden dolayı aşağıya atar. Aynı zamanda mama sandalyesinde oturmaktan sıkıldığını belli etmek için de yiyecekleri aşağıya atıyor olabilir. Genellikle çocuklar keşfetme dürtüsüyle hareket ettiklerinden, yiyecekleriyle de keşfetmek ve test etmek amaçlı oynarlar. Yiyecekleri ezdiklerinde ve etrafa döktüklerinde ne olacağını görmek isterler.
Eğer bir çocuk düzenli olarak mama sandalyesinden yiyecekleri aşağıya atıyorsa, yiyecekler üzerindeki gücünü test etmeye ya da yapabileceklerini görmeye çalışıyor olabilir.
Eğer çocuğunuz bu dönemdeyse, ona durmasını söylediğinizde durmadığını fark etmeniz uzun sürmez. Durmamasının sebebi dünyanın kendi etrafında döndüğüne inanan çocuğunuz için kendi isteklerini ve sizin isteklerinizi aynı anda işleme koymada ve göz önünde bulundurmada zorluk çekmesidir. Sonuç olarak kendi isteğini göz önünde bulundurur ve sizin atmamasını söylediğini objeyi atmaya devam eder.
Eğer bu durumu çocuğunuzun sizi kışkırtmak için yapmadığını görmeyi başarabilirseniz, bunlarla baş etmeniz daha da kolaylaşır. Etrafı toplamakta ve temizlemekte hálá sorun yaşayacağınızdan, bu durumu kolaylaştırmak için etrafa gazete kağıtları ya da örtüler serebilirsiniz.
Ne zaman çatal kaşık kullanmalı
Yemeğine dokunmasına ve kendi başına yemesine izin verilmeyen çocuk, sıkıntı çekebilir ve kendisini yedirmeye çalışan ebeveyninin verdiklerini reddedebilir. Her çocuğun bir noktada kendi kendini yedirme isteği vardır ve onlara kendi başlarına denemelerine fırsat verdiğinizde masada sizinle daha fazla işbirliği içinde olurlar.
Çocuğunuzun çatal ve kaşığı tutuş şekli konusunda ise endişelenmeyin, bu alışkanlık zamanla yerine oturacaktır. Eğer çocuğunuz gerçekten kullanmakta zorluk çekiyorsa, zorlamadan ona doğru şekli gösterebilirsiniz. Zamanla sizin örneklemeleriniz sayesinde doğru tutuş şeklini öğrenecektir.
Eğer çocuğunuz çatal-kaşık tutacak yaşa geldiği halde elleriyle yemeyi tercih ediyorsa, durumu kabullenmeye çalışın. Yemeklere dokunmak hoşuna gidiyor ya da bu konuda kendini çatal ve kaşıkta olduğundan daha başarılı görüyor olabilir. Çatal-kaşığı istediği zaman kullanacağı konumda hazır bulundurun, gerisinin onun kararında olmasına izin verin.