Ferai Tınç: Krizin ortasında İngiliz ilgisi






Ferai TINÇ
Haberin Devamı

İSTANBUL bugünlerde dünyanın en ilgi çeken merkezlerinden biri. Bunu çok ciddi söylüyorum. Sanattan siyasete, ekonomiden bilime kadar çeşitli konuların önde gelen uluslararası aktörlerinin uğrak yeri İstanbul.

İngiltere'den gelen üç ilginç isim bugün köşe konuğum.

Dünkü krizin ortasında hem rahatlatıcı hem de düşündürücü mesajlar veren konuklarım İngiliz ekonomisinin önde gelen simaları.

İngiltere Dış Ticaret Geliştirme Konseyi Başkanı Sir David Wright. (Dışişleri ve Ticaret Bakanlıkları'na bağlı bir birim. Yani devlet temsilcisi. Eski bir diplomat.)

İngiliz TÜSİAD'ı, İngiliz Sanayi ve İşadamları Federasyonu Başkanı Digby Jones. Uluslararası Yatırım ve finansman şirketi sahibi.

Türk-İngiliz Eş Konseyi eş başkanı William Alexander. Thames Su İşletmeleri Başkanı.

Önce herkes gibi ben de merak ettiğim o soruyu soruyorum:

‘‘Bu krizin ortasında ne işiniz var Türkiye'de? Neden geldiniz?’’ Hatta kendimi alamayıp, ucuza mal kapatma peşinde olup olmadıklarını bile anlamaya çalışıyorum münasip sorularla.

Öyle ya? Bir menfaatleri olmasa gelirler mi?

Gerçekten de büyük menfaatleri varmış. Öyle dediler.

Çünkü Türkiye'de ve Türkiye ile birlikte çok önemli işler yapılabilirmiş.

* * *

İNGİLİZ Sanayi ve İşadamları Federasyonu Başkanı Digby Jones, ‘‘İyi gün dostu çoktur. Biz böyle bir günde biz buraya gelerek Türkiye'ye verdiğimiz önemi ve birlikte iş yapma isteğimizin ne kadar güçlü olduğunu göstermek istedik. Ve lütfen bir noktaya dikkatinizi çekiyorum ilk kez İngiliz hükümeti ve özel sektörü bir arada bir ülkeye gidiyor. O da Türkiye.’’

Bir çıkartma bu yani, İngiliz ekonomisi Türkiye'de sondajda? Öyle görünüyor. Heyet bugün Ankara'da Dış Ticaret Bakanı, Hazine ve Özelleştirme sorumlularıyla bir araya gelecek.

Sir David Wright, Türkiye'ye neden geldiklerini açıklarken, bir pazar hakkında karar vermeden uzun vadeli değerlendirmeler yapılması gerektiğini söylüyor.

Özelleştirmelerin cazibesi ise sadece ucuzluktan kaynaklanmıyor. Başka kıstaslar da rol oynuyor alıcının kararında.

Digby, yabancı yatırımcının önceliklerini açıklarken bu ‘‘başka kıstasları’’ da sıralamış oluyor.

Birinci öncelik ekonomik istikrar. Tabii ki siyasi istikrar bunun temel koşulu. İyi bir alt yapı ve gelişmiş bir vergi mevzuatı onu izliyor.

Thames Başkanı Alexander ise, istikrar güvencesinin olduğuna inanıyor Türkiye'de. Bu güvence Avrupa Birliği Adaylığı.

Son noktayı Digby koyuyor:

‘‘Bu sabah haritaya baktım. Bu coğrafyada tek laik ülke Türkiye. Avrupa'nın size fena halde ihtiyacı var.’’

Türkiye'nin de, potansiyelini harekete geçirebilecek sorumlu siyasetçilere ihtiyacı var..

Yazarın Tüm Yazıları