Geçtiğimiz pazar sabahı oğlum Mehmed, durup, dururken "Neden biz kabarık telefon faturalarını ödemek zorunda kalıyoruz?" diye ortaya bir soru attı.
Buna ilk tepkim, "Sabah sabah kabarık faturaları hatırlatarak keyfimizi kaçırmanın ne anlamı var?" oldu. Ancak, belli ki kafasına takmış. Soruları peş peşe sıralamaya başladı:
"MSN'de arkadaşlarım anlatıyor. Telefonla ucuza, hatta bedava konuşmanın formülünü bulmuşlar. Bir Alman şirketi varmış. Bu şirketin sitelerine üye olunca, ister cep, isterse ev telefonu olsun, neredeyse yarı fiyatına konuşuluyormuş. Yurt dışıyla konuşurken para bile ödenmiyormuş. Bunların sayısı 40'ı buluyormuş. Madem böyle bir yöntem var. Biz niye uygulamıyoruz?"
İlk önce, Uzak Mesafe Telefon Hizmeti (UMTH) veren "operatör kuruluşların çıkardığı ön ödemeli telefon kartlarından biri olabilir mi?" diye düşündüm. Ancak, bu uygulama da sadece yurt dışı ve şehirlerarası görüşmeleri kapsıyor. Ardından, "Acaba, Skype gibi modemle İnternet üzerinden görüşme yapılmasına imkan sağlayan VOIP sistemlerinden olabilir mi?" dedim. Ne var ki, Türkiye'de Doğan Online ile işbirliği yapan Skype ile Superonline'ın Alobox uygulaması, gerek şehiriçi gerekse cep telefonu görüşmelerinde Türk Telekom'un tarifeleri üzerinden bağlantı kuruyor. Bu da KDV ve ÖTV dahil şehiriçi görüşmelerin dakikası 9 kuruş, cep telefonu bağlantıları da 18 kuruşu bulmasına neden oluyor.
Bunu söyleyince Mehmed, hemen, "Yok, yok... Bir dakikalık görüşmenin bedeli 6-7 kuruşu geçmiyormuş..." diyerek araya girdi.
DAKİKASI 6.5 KURUŞ
Bunun üzerine Pazartesi günü ilk işim Telkoder'in üyelerinden Ultra Kablo'nun Genel Müdürü Tanju Erkoç'u aradım, "Bu nasıl oluyor?" diye sordum.
Yurt dışında Skype benzeri bir çok kuruluşun İnternet üzerinden cep telefonu ve sabit telefonlarla görüşme gerçekleştirilmesini sağladığını, farklı kuruluşların farklı ülkelere farklı tarifeler uygulayabildiğini söyledi. Bunun için her şirketin İnternet sitelerin ayrıntılarıyla incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Ben de Erkoç'un uyarısını göz ardı etmeden İnternet’te küçük bir araştırma yaptım. Almanya Merkezli Betamax adlı kuruluşun lowratevoip.com, internetcalls.com, voipbuster.com adlı anlaşmalı sitelerinde pazarlanan ve modeme bağlı telefonlarla İnternet üzerinden görüşme yapılmasını sağlayan ödemeli telefon kartlarının tarifelerini inceledim. Gerçekten de 91 dakikadan başlayıp, 30 saat 24 dakikaya kadar uzanan sürelerde telefon görüşmesi sağlayan kartlarında tarife 6 ile 7 kuruş arasında değişiyor. Bu görüşmeyi gerçekleştirmek için Skype benzeri küçük bir programı bilgisayara indiriyorsunuz. Ardından İnternet telefonuyla görüşmeleri gerçekleştirmeye başlıyorsunuz.
VERGİ AVANTAJI
Peki, aradaki fiyat farkı nasıl oluşuyor? Aynı uygulamayı Türkiye'de E-kolay, Superonline gibi kuruluşlar gerçekleştirmesine rağmen şehiriçi, şehirlerarası ve mobil telefon görüşmeleri neden daha pahalı oluyor? Telekom ya da GSM operatörü kuruluşlar, yurtdışındaki kuruluşlara "tarifeleri düşük olsun" diye ayrıcalık mı tanıyor?
Yaptığım araştırmanın sonucunda, aradaki farkın vergiden kaynaklandığı ortaya çıktı. Bu hizmeti veren Türkiye'deki kuruluşlar, tarifelerine yüzde 18 oranında KDV ve yüzde 15 oranında da ÖTV eklemek zorunda kalıyor. Ancak, KDV ve ÖTV, yurt dışı merkezli firmalara çıkartılan faturalara yansıtılmıyor. Bu da haksız rekabeti beraberinde getiriyor.