Sömestr tatilinde ‘atölyeler’ robot yaptırıp, koyun klonlatacak 35 milyon lira toplayacak
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
SÖMESTR tatilinin yaklaşmasıyla birlikte, kış atölyelerinde 70 bin öğrenciden 35 milyon TL’yi kapma yarışı başladı.
Atölyelerde robot yapımından klonlama yöntemlerine, radyo düzeneği oluşturmaktan karikatür çizmeye kadar farklı alanda yetenekleri ortaya çıkarılıyor.
İKİ haftalık sömestr tatilinin yaklaşmasıyla birlikte, çocukların el becerilerini geliştirip, spor ve kültür aktivitelerinde bulunabildikleri kış atölyelerinde öğrenci kapma yarışı başladı. Günlük, haftalık ve 10 günlük olmak üzere üç ayrı etkinlik programını kapsayan bu atölye çalışmalarında öğrenciler, bir yandan seramikten robot yapmaya, radyo ve alarm düzeneği oluşturmaktan uzayı keşfedip, koyun ve ineklerden yumurta hücrelerinin elde edilmesine, resim ve karikatür çizmeye kadar farklı alanlarda yeteneklerini geliştirebildikleri gibi, müze ve sarayları kapsayan etkinliklere de katılabiliyor. Özellikle çalışan ailelerin tercih ettiği bu faaliyetlerden yararlanacak 70 bin öğrenciye 15 günlük sömestr tatilinin maliyeti ise 35 milyon TL’yi buluyor. Arkadaşımız Miray Nevzat’ın yaptığı araştırmaya göre, katılım fiyatlarının günlük 90 TL ile 150 TL arasında değiştiği bu atölye çalışmalarında, 7 ile 10 günlük paket fiyatlar ise 300 TL’den başlayıp, 720 TL’ye kadar ulaşıyor. Akmerkez Artölye, Pace, Hokus Pokus gibi özel çocuk atölyelerin yanı sıra, İTÜ Bilim Merkezi, İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi, Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı, Türkiye Uzay Kampı’da sömestr tatili süresince çocuklara yönelik atölye çalışmaları yapıyor. Bu atölye çalışmalarının sonunda çocuklara yetenekleriyle ilgili birer sertifika da veriliyor.
İTÜ robot yaptırıyor
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Bilim Merkezi’nde yaş gruplarına göre iki farklı atölye çalışması yapılıyor. 7-10 yaş arası öğrenciler, Eğlenceli Elektronik Okulu’nda, 11-14 yaş arası öğrenciler ise Robot Okulu’nda bilim eğitimi alıyor. Eğitim sırasında, alarm, el feneri, radyo gibi elektronik devrelerle, çizgileri takip eden ışıklardan kaçan robotların yapımı da gerçekleşiyor. Kursun sonucunda başarı projeler belirlenip, katılımcılara Genç Mucit sertifikası veriliyor. Haftalık ücret, yaş gruplarına göre 400 TL ile 450 TL arasında değişiyor.
İÜ, koyun klonlatıyor
İstanbul Üniversitesi’nin organize ettiği Çocuk Üniversitesi’nde öğrenciler klonlama yöntemlerini uygulamalı olarak görüyor ve kurs dönemi içerisinde koyun ve ineklerden yumurta hücrelerinin elde edilmesini sağlıyorlar. Bir haftalık klonlama kursunun bedeli 490 TL oluyor. Üstün zekalı çocuklara yönelik eğitimin yanı sıra geometride uzamsal algıyı keşfettiren İÜ Çocuk Üniversitesi’nin Satranç Kış Okulu’nda ise eğitimleri FIDE Developmental Instructor ile Türkiye Satranç Federasyonu antrenörleri veriyor. 5 haftalık Satranç Okulu’na katılım bedeli de 450 TL ile 750 TL arasında değişiyor.
Arkeoloji ve illüzyon bir arada
Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı’nın düzenlediği Bilim Okulu’nda ise haftalık ya da iki haftalık olarak seçilebilen programlar dahilinde genetik, matematik, nanoteknoloji, uzay, enerji, elektronik, kimya, arkeoloji, illüzyon, satranç, biyoloji, karikatür, robot, ekoloji, tarih, origami, resim, kil, dinozor, fosil ve küresel ısınma gibi konuları içeren bir çok atölye çalışması düzenleniyor. Haftanın 3 günü süren eğitimlerin ücreti 300 TL olurken, Bilim Okulu’na iki hafta boyunca gitmek isteyenler 500 TL ödüyor.
Yatılı astronot eğitimi veriliyor
EGE Serbest Bölgesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer’in kurduğu İzmir’deki Türkiye Uzay Kampı’nda, öğrenciler sömestr tatili süresince yatılı olarak astronot eğitimi alabiliyor. 250 dolar ile 500 dolar arasında değişen bedeller karşılığında 5 günlük programa katılanlar astronotların uzaya çıkmadan önce kullandıkları simülatörleri deneme imkanı buluyor. Katılım bedeline konaklama, yemek ve eğitim meteryalleri de dahil oluyor.
Belediye kamplarına katılım ücretsiz
SÖMESTR tatili öncesinde İstanbul’daki bazı belediyeler de kış okullarını açmak için harekete geçiyor. Bahçelievler ve Küçükçekmece gibi birçok il ve ilçe belediyesinin başlattığı kış okullarında öğrencilere basketbol, voleybol, tekvando, judo ve karate dallarında eğitimler ücretsiz olarak veriliyor.
Günlük 90 liraya sanatsal yetenek keşfi
SÖMESTR tatiline yönelik çocuklara yönelik sanat kampı düzenleyen atölyelerde ise seramik yapımı, boyama, ebru, çini, takı ve moda tasarımının yanı sıra pasta, kuabiye süsleme gibi farklı aktiviteler bulunuyor. Bu atölyelere katılım bedeli günlük 90 TL ile 150 TL arasında değişiyor. Haftalık ve 10 günlük paket fiyatları ise 720 TL’ye kadar çıkıyor. Bu atölyelerin müze, saraylara yönelik gezi aktiviteleri de bulunuyor.
3 bin TL’ye kayak okulu
CADDEBOSTAN Spor Eğitim Merkezi ile ‘Geleceğin Yıldızları’ adlı organizasyon da sömestir tatiline yönelik kayak kampı düzenliyor. 7-18 yaş grubu arasındaki öğrencilere yönelik düzenlenen kamplarda teknik eğitimin yanı sıra, kayak ve snowboard eğitimi de veriliyor. Uludağ’da düzenlenen kamplarda, 1500 TL ile 3 bin TL arasında değişen fiyatlara havuz partileri, buz pateni, kareoke, langırt turnuvaları ve sinema geceleri gibi yan aktiviteler de dahil oluyor.