Numara taşıma başlamadan işe yaradı ’cepten alo’da indirim göründü
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
CEP telefonunda 9 Kasım’da başlayacak numara taşıma uygulaması şimdiden etkisini gösterdi.
Turkcell, Avea ve Vodafone, mevcut aboneyi kaybetmemek, rakipten abone kapmak için cazip kampanyalara girişti. "Numarayı bana getir, indirimli telefonu al" diyen GSM operatörleri, numarasını rakip operatöre taşımak isteyen bazı müşterilerine de faturada indirim öneriyor.
CEP telefonu abonelerinin numaralarını değiştirmeden istediği operatöre geçme hakkını elde etmesiyle birlikte, GSM operatörleri arasında yaşanan rekabet de iyice kızıştı. Turkcell, Avea ve Vodafone yasak olmasına rağmen bir yandan mevcut abonelerini kaybetmemek için yeni kampanyaları devreye sokarken, diğer yandan da rakiplerinden abone kapma yarışına girdi. Yeni abone kazanmak için numarasını getirecek abonelere hediye ya da indirimli telefon uygulamasına giden GSM operatörleri, numarasını rakip operatörlere taşımak isteyen hatırlı müşterilerine de el altından bedava konuşma ya da faturada indirim yapma gibi cazip tekliflerle tutmaya çalışıyor.
1 kontöre her yönü arama
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, GSM operatörleri arasında en yaygın uygulamayı, ev, iş ve diğer operatörlere tek tip tarife oluşturuyor. Bu uygulamaya göre, hangi yöne olursa olsun dakikası 1 kontöre konuşma imkanı sağlanıyor. Ayrıca Turkcell, numarasını taşıyan yeni abonelerine her ay 30 dakika bedava konuşma hakkı tanıyor. Aynı zamanda Birfiyat adını verdiği yeni tarifesinden yararlanma hakkı da tanıyor. Bu tarifeye göre, tek seferde 250 ve üzeri kontör yükleyen aboneler, 1 ay boyunca her yöne dakikası 1 kontöre, tek seferde 150 kontör yükleyen aboneler de 1 ay süreyle dakikası 2 kontöre konuşma imkanına kavuşuyor. Avea da farklı operatörlerle uygun fiyatlarla iletişim kurulabilmesine imkan sağlayan kampanyalara odaklanıyor. Faturalı hatlar için düzenlediği her yöne kampanyasına göre 30 YTL’ye 300 dakika, 45 YTL’ye 500 dakika, 90 YTL’ye de bin dakika ev, işyeri ve diğer operatörlerle görüşme imkanı sağlıyor. Vodafone’da benzer bir uygulamayı Cep1 Tarifesi’yle gerçekleştiriyor. Bu tarifeye göre ayda en az 100 kontör yükleyen aboneler, her yöne dakikası 1 kontöre konuşma imkanına kavuşuyor.
Aboneyi kaçırtmamanın cezası
Abone sadece numarasını taşımak istediği operatöre başvuruda bulunuyor. Bu talep, abonenin geçmek istediği operatör tarafından mevcut operatöre iletiliyor. Telekomünikasyon Kurumu’nca belirlenmiş olan Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği’ne göre numarasını taşımak isteyen abonenin mevcut operatörü, aboneye numarasını taşıma talebini geri alması ya da bu talebi ertelemesi amacıyla avantajlar sunup, bu yönde bir uygulama yapmaması gerekiyor. Söz konusu taşıma talebinin mevcut operatör abonenin ikna edilmesi yöntemi ile ertelenmesi ya da geri alınması durumunda bahse konu operatör için bir önceki takvim yılındaki cirosunun yüzde 1’ine kadar idari para cezası uygulanabiliyor. Bu nedenle, GSM operatörü kuruluşlar da kaptırmak istemedikleri abonelere el altından cazip teklifler getirebiliyor.
9 milyon abone taşınabilecek
Haziran sonu itibariyle Turkcell’in 35.4 milyon, Avea’nın 11 milyon, Vodafone’un ise 17.5 milyon abonesiyle birlikte Türkiye’deki toplam abone sayısı 63.9 milyonu buluyor.
Yaklaşık 9 milyon abonenin numarasını taşıması bekliyor.
Avrupa’da geçen yıl numarasını taşıyanların sayısı 7.1 milyon olurken bunun toplam kullanıcılara oranı yüzde 8’i aşıyor.
’Taşınmış numara’ sinyal verecek
TELEKOMÜNİKASYON Kurumu ve operatörler başka bir operatöre taşınmış bir numarayı arayan abonenin şebeke içi-şebeke dışı ücret farklılığı nedeniyle mağdur olmaması için önlem alacak. Abone, kendi operatöründen taşınmış bir numarayı ararken, o numaranın taşınmış olduğunu, karşı tarafın telefonu çalmaya başlamadan önce farklı bir sinyal sesi duyarak anlayabilecek.
Operatör değiştirmek 6 günde tamamlanıyor
MEVCUT operatörünü değiştirmek isteyen bir abone kimliğiyle beraber geçmek istediği operatörün bayisine giderek numara taşıma talep formunu doldurması gerekiyor. Talebin alınması ile birlikte aboneye numarasını değiştirmeden kullanacağı yeni SIM kartı hemen veriliyor. Toplamda en fazla 6 gün içinde abonenin başvurusu onaylanarak numarası taşınmış oluyor. Bu süre zarfında, abonenin hattı belirlediği saat diliminde ortalama olarak 15 dakika kapalı kalıyor.
Abone en cazip tarifeyi arıyor
DÜNYA’daki araştırmalara göre numara taşıma işlemlerinde aboneler en cazip tarifeye geçmeyi tercih ediyor. Numara taşınabilirliği sistemini uygulamaya koyan en son ülkelerden biri olan Japonya’da, sistemin devreye girdiği ilk ayda ülkenin en büyük operatörü DoCoMo’nun 17 bin 500 abone kaybettiği görülüyor. İspanya’da hakim operatörün pazar payı, numara taşınması sonrasında yüzde 54.9’dan yüzde 45.5’e düşerken, Belçika’da yüzde 56 olan hakim operatör payı da yüzde 43’e indi. Finlandiya’da ise bu oran yüzde 50.95’ten yüzde 36.8’e gerilerken, İngiltere’de hakim operatör payı yüzde 37.4’ten yüzde 25’e düştü. Bu da, en cazip tarifeyi uygulayan operatörün işine yarıyor.
AB’de zorunlu
NUMARA taşınabilirliği uygulaması 1997’den beri Singapur’da, 1999 yılından bu yana da Avrupa’da uygulanıyor. Uygulamayı ilk başlatan Avrupa Birliği ülkeleri İngiltere ve Hollanda olurken, bugün 25 Avrupa Birliği ülkesinde kullanılıyor. Avrupa’da operatörler arası rekabeti artıran bu sistemle 50 milyona yakın kullanıcı numarasını taşıdı. Taşınma sürelerine bakıldığında Avustralya, İrlanda, Malta gibi ülkelerde numara 1 günde taşınıyor. İtalya, Slovakya gibi ülkelerde ise bu sürenin 20 güne çıktığı görülüyor. Türkiye’de ise numara taşıma 6 gün içinde gerçekleştirilecek.